Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η

Πρωταθλημάτων Α΄, Β΄ και Γ΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας περιόδου 2018 – 2019.

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χαλκιδικής, αφού έλαβε υπόψη :

Την αθλητική νομοθεσία που ισχύει σήμερα, το καταστατικό της και τους κανόνες παιχνιδιού, τον κανονισμό αγώνων ποδοσφαίρου, τους πίνακες κατάταξης Σωματείων ανά κατηγορία περιόδου 2017 – 2018 και την  8 /  2 Αυγούστου 2018 απόφαση της Ε.Ε. της,

π ρ ο κ η ρ ύ σ σ ε ι

τους αγώνες  Α΄, Β΄ και Γ΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας περιόδου 2018 – 2019.

Δικαίωμα συμμετοχής ανά κατηγορία έχουν τα εξής Σωματεία :

                                    Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ( 16 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ) :

 1. ΝΕΟΣ Π.Ο. Ν. ΚΑΛ/ΤΕΙΑΣ 7. ΔΙΓΕΝΗΣ ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ 13. ΘΥΕΛΛΑ ΚΡΗΝΗΣ
 2. ΟΛΥΝΘΟΣ ΟΛΥΝΘΟΥ 8. ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ Ν. ΜΑΡΜΑΡΑ 14. ΧΟΛΟΜΩΝ Ρ.Π.
 3. ΑΡΗΣ ΚΑΣ/ΔΡΕΙΑΣ 2005 9. ΝΙΚΗ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 15. Α.Ο. ΧΑΝΙΩΤΗΣ
 4. ΤΑ Μ.Κ. ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ 10. ΑΚΑΝΘΟΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ 16. ΑΝΘΕΜΟΥΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ
 5. ΤΟΡΩΝΑΙΟΣ ΑΦΥΤΟΥ 11. Π.Ο. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
 6. Α.Ο. ΣΑΡΤΗΣ 12. ΕΛΠΙΣ ΒΡΑΣΤΩΝ

 

Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ( 28 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ) :

 1. ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ 11. ΧΟΛΟΜΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΗ 21. Π.Α.Ο. ΔΟΥΜΠΙΩΝ
 2. ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ 12. ΕΡΜΗΣ Ν. ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ 22. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΓ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
 3. ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΡΝΑΙΑΣ 13. ΔΟΞΑ ΟΡΜΥΛΙΑΣ             23. ΑΙΓΕΑΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
 4. ΑΕΤΟΣ ΦΟΥΡΚΑΣ 14. ΕΛΠΙΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 24. ΑΣΤΕΡΑΣ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
 5. ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑΝΟΥ 15. Α.Σ. ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ 25. ΑΡΙΣ/ΛΗΣ ΣΤΑΓ. ΣΤΡ/ΚΗΣ
 6. Α.Ο. ΣΗΜΑΝΤΡΩΝ 16. Α.Σ. ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ 26. ΑΕΤΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
 7. ΔΟΞΑ ΚΡΗΜΝΗΣ 17. ΦΟΙΝΙΞ ΝΙΚΗΤΗΣ                  27. ΗΡΑΚΛΗΣ Ν. ΦΩΚΑΙΑΣ
 8. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΑΒΔΟΥ 18. ΔΟΞΑ ΚΑΛΥΒΩΝ 28. ΑΣΤΗΡ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 9. ΤΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΥΚΙΑΣ 19. ΝΙΚΗ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗΣ 2016
 10. ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΦΛΟΓΗΤΩΝ 20. Μ. ΑΛΕΞ. ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ( 16 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ) :

 1. ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥ 7. ΠΑΛΛΗΝΗ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ 13. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ
 2. ΑΕΤΟΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ 8. ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΓΟΜΑΤΙΟΥ 14. Α.Ε. ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ
 3. ΑΠΟΕΛ ΓΕΡΑΚΙΝΗΣ 9. ΑΝΑΓ/ΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ 15. ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ
 4. ΝΕΜΕΣΙΣ ΣΥΚΙΑΣ 10. ΚΟΣΜΟΣ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ 16. ΕΛΠΙΣ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑ
 5. ΑΕΤΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 11. Π.Ο. ΣΑΡΤΗΣ 2011
 6. ΗΡΑΚΛΗΣ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ 12. ΠΑΟΚ ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ

Ο καθορισμός των ομίλων της Β΄ και Γ΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, θα γίνει μετά τη συγκέντρωση του συνόλου των δηλώσεων συμμετοχής των σωματείων και πριν την κλήρωση των αγώνων. Σε περίπτωση που από οποιαδήποτε αιτία υπάρξουν κενά στις κατηγορίες, αυτά θα καλυφθούν από τις αμέσως κατώτερες κατηγορίες με βάση τους πίνακες κατάταξης της περιόδου 2017 – 2018.

ΑΡΘΡΟ 1. ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.

Για να συμμετάσχει μια ομάδα στο πρωτάθλημα, οφείλει να υποβάλλει το αργότερο μέχρι την  Τετάρτη 22 Αυγούστου  2018, δήλωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα στο οποίο δικαιούται, στο ειδικό έντυπο που με μέριμνα της Ένωσης αποστέλλεται στα σωματεία μαζί με την προκήρυξη. Η δήλωση συμμετοχής, πλήρως συμπληρωμένη υπογεγραμμένη και σφραγισμένη, μπορεί να παραδοθεί ιδιοχείρως στη γραμματεία της Ένωσης, να αποσταλεί ταχυδρομικώς, ή να διαβιβασθεί με fax ή mail και να συνοδεύεται υποχρεωτικά με το αντίστοιχο για την κατηγορία χρηματικό αντίτιμο.

Το χρηματικό ποσό για συμμετοχή στο πρωτάθλημα, ορίζεται ανά κατηγορία ως εξής :

Α΄ κατηγορία : 300 ευρώ, Β΄ κατηγορία : 250 ευρώ και Γ΄ κατηγορία : 200 ευρώ

Η κατάθεση της δήλωσης συμμετοχής σημαίνει την ανεπιφύλακτη εκ μέρους των σωματείων αποδοχή των όρων της παρούσας προκήρυξης, του καταστατικού της Ένωσης και του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου.

Επίσης, τα σωματεία υποχρεούνται, μαζί με τη δήλωση συμμετοχής, να κομίσουν στην Ένωση :

 1. ΣΥΝΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ / ΔΗΛΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ περί αποδοχής καταστατικού, κανονισμών, εγκυκλίων, οδηγιών και αποφάσεων FIFA, UEFA και ΕΠΟ ( διαβιβάζεται συνημμένα ), θεωρημένο νόμιμα για το γνήσιο της υπογραφής.
 2. Γνήσιο αντίγραφο της σύμβασης υπηρεσιών ασφάλισης των ποδοσφαιριστών τους, με ιατροφαρμακευτική ή ασφαλιστική εταιρεία. Η ασφάλεια των ποδοσφαιριστών μπορεί να είναι ομαδική ή ατομική και να καλύπτει τις περιπτώσεις τραυματισμών που προκαλούνται κατά τη διάρκεια των αγώνων, στη δε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης, να παρέχει πλήρη κάλυψη των δαπανών, τουλάχιστον μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ για κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά.
 3. Παραχωρητήριο χρήσης γηπέδου από τον Δήμο στον οποίο ανήκει το γήπεδο που θα χρησιμοποιούν και θα περιλαμβάνει ( μαζί με την ομάδα ανδρών ) και τα τμήματα υποδομών του κάθε σωματείου.
 4. Υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, με την οποία το σωματείο δηλώνει ότι θα παρέχει όλες τις διευκολύνσεις για την προβολή της χορηγού εταιρείας του πρωταθλήματος, όταν αγωνίζεται ως γηπεδούχος, σύμφωνα με τον τρόπο που θα υποδεικνύει η ένωση με σχετικές εγκυκλίους. Λεπτομέρειες αυτών των υποχρεώσεων των σωματείων θα ανακοινώσει πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων η ένωση, μέσω της ιστοσελίδας της.
 5. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η δήλωση συμμετοχής, είναι να μην υπάρχουν χρηματικές οφειλές των σωματείων προς την Ένωση. Για το λόγο αυτό καλούνται όσα σωματεία δεν εξόφλησαν τα χρέη της προηγούμενης περιόδου 2017 – 2018 να το πράξουν το αργότερο μέχρι την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα.

ΑΡΘΡΟ 2. ΚΛΗΡΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η κλήρωση των αγώνων, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 και ώρα 19:00 στο Κέντρο  «Απολυμένη πέτρα» στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.

ΑΡΘΡΟ 3. ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Τα πρωταθλήματα της A’ και Β΄ ερασιτεχνικής θα ξεκινήσουν στις 29 – 30 Σεπτεμβρίου, ενώ της Γ΄ ερασιτεχνικής θα ξεκινήσει στις 13 – 14 Οκτωβρίου 2018.

 

ΑΡΘΡΟ 4. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Εάν το γηπεδούχο σωματείο δεν εξοφλήσει πριν την έναρξη του αγώνα το σύνολο της δαπάνης διαιτησίας ( αποζημίωση – έξοδα μετακίνησης διαιτητή, βοηθών, παρατηρητή αγώνα και διαιτησίας κ.λπ ), ο διαιτητής δεν διεξάγει τον αγώνα. Ο αγώνας αυτός κατακυρώνεται υπέρ της αντιπάλου ομάδας με τέρματα 0 – 3 και η γηπεδούχος ομάδα τιμωρείται με χρηματική ποινή πεντακοσίων ( 500 ) ευρώ. Μέχρι την εξόφληση της ως άνω δαπάνης διαιτησίας και της χρηματικής ποινής στη διοργανώτρια, δεν ορίζονται αγώνες της ομάδας αυτής, κατακυρώνονται δε υπέρ της αντιπάλου ομάδας.

ΑΡΘΡΟ 5. ΓΗΠΕΔΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Ισχύουν τα οριζόμενα από τα άρθρα 8 και 9 του ΚΑΠ. Ειδικότερα :

α) Εάν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, η διοργανώτρια διαπιστώσει ότι το γήπεδο που έχει δηλώσει μια ομάδα έχει καταστεί «ακατάλληλο», ή ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του και δεν έχει δηλώσει εναλλακτική έδρα σε άλλο γήπεδο, ή αδυνατεί να βρει νέα έδρα, το σωματείο υποχρεούται να δεχθεί ως έδρα του, το γήπεδο που θα ορίσει η διοργανώτρια.

β) Όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες που διαθέτουν το γήπεδό τους για τους αγώνες πρωταθλημάτων, είτε των ιδίων είτε άλλων ομάδων, οφείλουν επί ποινή απαραδέκτου της δήλωσης συμμετοχής, να επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση των γηπέδων αυτών και των εγκαταστάσεων για όλους τους αγώνες της διοργανώτριας.

γ) Σε περίπτωση αγώνων κατάταξης, – ισοβαθμία ομάδων κλπ. – θα ορίζονται κατά την κρίση της διοργανώτριας, γήπεδα ουδέτερα που θα συγκεντρώνουν τις περισσότερες εγγυήσεις – ασφάλεια, ομαλή διεξαγωγή, ίση απόσταση – και θα εξασφαλίζουν κατά το δυνατό, ίσους όρους για τις διαγωνιζόμενες ομάδες.

δ) Σε περίπτωση επιβολής σε σωματείο, ποινής στέρησης του δικαιώματός του να αγωνίζεται στην έδρα του, η Ένωση, θα ορίζει κατά την απόλυτη κρίση της, τη διεξαγωγή των αγώνων του τιμωρημένου σωματείου – όταν αυτό αγωνίζεται με την ιδιότητα του γηπεδούχου – σε ουδέτερο γήπεδο. Ο ορισμός του γηπέδου θα γίνεται με μέριμνα κατά το δυνατό, το αντίπαλο ( φιλοξενούμενο ) σωματείο να μην μετακινείται σε απόσταση μεγαλύτερη, από αυτή που θα μετακινούνταν, αν δεν υπήρχε η τιμωρία του γηπεδούχου σωματείου. Στην περίπτωση αυτή, το γηπεδούχο – τιμωρημένο – σωματείο, έχει τις υποχρεώσεις των άρθρων 8 και 9 του ΚΑΠ – ετοιμασία γηπέδου, χάραξη γραμμών, δίχτυα κ.λπ.

ε) Όταν έχουν ορισθεί στο ίδιο γήπεδο, την ίδια ημέρα , από την ίδια διοργανώτρια, δυο αγώνες πρωταθλήματος από τους οποίους ο δεύτερος αφορά πρωτάθλημα ανώτερης κατηγορίας και στην περίπτωση που ενδέχεται από τη διεξαγωγή του πρώτου αγώνα να καταστεί ακατάλληλο το γήπεδο, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, ο πρώτος αγώνας θα ματαιώνεται από τον διαιτητή που έχει ορισθεί να τον διευθύνει, προκειμένου να διεξαχθεί ο δεύτερος αγώνας.

στ) Η διοργανώτρια των αγώνων, για τις ανάγκες συμβάσεων χορηγίας που έχει υπογράψει, δικαιούται χρήσης, τουλάχιστον τριών διαφημιστικών πινακίδων σε κάθε γήπεδο τέλεσης των αγώνων. Επίσης, η διοργανώτρια δικαιούται χρήσης ηχητικού και οπτικού διαφημιστικού χρόνου 4 λεπτών, πριν και κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου. Η κατασκευή των διαφημιστικών πινακίδων δεν επιβαρύνει οικονομικά τα σωματεία.

ΑΡΘΡΟ 6. ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ

Ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 9 του ΚΑΠ.

Για τη δυνατότητα της διεξαγωγής ή όχι ενός αγώνα, λόγω αντικανονικότητας του γηπέδου, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο διαιτητής, ο οποίος έχει την υποχρέωση να αναγράφει περί αυτού κάθε σχετική παρατήρησή του στο φ.α. Η φιλοξενούμενη ομάδα, έχει το δικαίωμα να διατυπώνει αντιρρήσεις ή σχετική ένσταση στο φ.α., – για αντικανονικότητα του γηπέδου – πριν την έναρξη του αγώνα. Η ένσταση πρέπει υποχρεωτικά να καταχωρηθεί στο φύλλο αγώνα, ενώ ο διαιτητής οφείλει να απαντήσει επί των θεμάτων της ένστασης, κατά το κλείσιμο του φύλλου αγώνα . Η έλλειψη διχτύων στα τέρματα καθιστά το γήπεδο αντικανονικό σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 7. ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΗΠΕΔΟ

Ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 10 του ΚΑΠ.

Για τη δυνατότητα διεξαγωγής ή συνέχισης ενός αγώνα, από άποψη καταλληλότητας ή μη, του γηπέδου, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει, είναι ο διαιτητής. Οι δε ομάδες, έχουν την υποχρέωση να

συμμορφώνονται σε οποιαδήποτε απόφασή του, χωρίς δικαίωμα υποβολής ένστασης.

Σε ακραίες περιπτώσεις ( καιρικών φαινομένων ή άλλων σπουδαίων λόγων ), επιτρέπεται στη διοργανώτρια η αναβολή αγώνα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ή ανωτέρας βίας, ή άλλων σπουδαίων λόγων, χωρίς χρονική δέσμευση, μετά από σχετική απόφαση του προέδρου της Ένωσης.

Η Ένωση, δύναται κατά την κρίση της, να προβεί σε αναβολή προγραμματισμένου αγώνα ή αγώνων, χωρίς χρονικό περιορισμό για λόγους ανωτέρας βίας ( π.χ. διακοπή συγκοινωνιών, θεομηνία, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.λπ ), ή για άλλους σπουδαίους λόγους, με απόφαση του προέδρου αυτής, ενημερώνοντας σχετικά τα ενδιαφερόμενα σωματεία.

ΑΡΘΡΟ 8. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΙΑΡΚΕΙΑ, ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Ισχύουν όσα ορίζουν τα άρθρα 11 και 22 του ΚΑΠ. Ειδικότερα :

α) Το ετήσιο – συνολικό – πρόγραμμα των αγώνων, καταρτίζεται ύστερα από δημόσια κλήρωση και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ένωσης.

β) Τα σωματεία, θα ενημερώνονται για την ημέρα και ώρα τέλεσης των αγώνων τους, μέσω της ιστοσελίδας της Ένωσης ( www.epshalkidikis.gr ).

Η Ένωση θα επικοινωνεί με τα σωματεία – μέλη της, μέσω της ιστοσελίδας της ένωσης, με mail ή fax. Για το λόγο αυτό, τα σωματεία υποχρεούνται να γνωστοποιούν στην Ένωση, τον αριθμό του fax στο οποίο θα μπορούν να δέχονται επιστολές της Ένωσης, καθώς επίσης και να ενεργοποιήσουν το mail το οποίο έχει φτιάξει η ένωση για λογαριασμό του κάθε σωματείου.

γ) Η διάρκεια των αγώνων, θα είναι 90 λεπτά ( δυο ημίχρονα των 45 λεπτών το καθένα ) με 15 λεπτά ανάπαυλα μεταξύ των δυο ημιχρόνων.

Οι αγώνες, θα διεξάγονται συνήθως, Σάββατο απόγευμα, Κυριακή πρωί και Κυριακή απόγευμα, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ημέρα και ώρα, αν παραστεί ανάγκη, κατά την κρίση της διοργανώτριας.

δ) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διοργανώτρια μπορεί να αλλάξει την ώρα και το γήπεδο τέλεσης του αγώνα, υποχρεούται όμως να ειδοποιήσει τα αγωνιζόμενα σωματεία, τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα, με fax,  ή ηλεκτρονικό μήνυμα ( mail ).

ε) Κάθε αγώνας που θεωρείται επαναληπτέος, διεξάγεται μέσα σε δεκαπέντε ( 15 ) ημέρες, από την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Ένωσης, στο ίδιο γήπεδο που αρχικά είχε ορισθεί, εκτός εάν έχει επιβληθεί τιμωρία έδρας, οπότε ο αγώνας ορίζεται σε ουδέτερο γήπεδο. Σε αυτή τη περίπτωση, πρέπει να ειδοποιούνται οι ομάδες τρεις (3) πλήρεις ημέρες – τουλάχιστον- πριν από την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 9. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

α) Απαγορεύεται η αντικατάσταση ποδοσφαιριστή ο οποίος αποβλήθηκε από τον Διαιτητή.

β) Τακτικός ποδοσφαιριστής ( που συμμετέχει στην αρχική ενδεκάδα ) που αποβάλλεται πριν το εναρκτήριο λάκτισμα, επιτρέπεται να αντικατασταθεί από αναπληρωματικό ποδοσφαιριστή, ο δε αριθμός των αλλαγών δεν μειώνεται.

γ) Επιτρέπεται σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, η αντικατάσταση μέχρι τεσσάρων ( 4 ) ποδοσφαιριστών από κάθε ομάδα, ανεξάρτητα από τις θέσεις που αγωνίζονται, απαγορευομένης της επανασυμμετοχής οποιουδήποτε από τους ποδοσφαιριστές που αντικαταστάθηκαν στον ίδιο αγώνα.

δ) Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η ασφάλιση ΟΛΩΝ των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα Α΄, Β΄ και Γ΄ Ερ. κατηγορίας. Η συμμετοχή ανασφάλιστου ποδοσφαιριστή σε επίσημο αγώνα συνιστά αντικανονική συμμετοχή και, σε περίπτωση ένστασης το σωματείο του χάνει τον αγώνα και υπόκειται στις κυρώσεις του άρθρου 23 παρ. 9 του ΚΑΠ ( 0 – 3 α/α, – 3 βαθμοί και χρηματικό πρόστιμο έως 800 ευρώ ).

ε) Τα minimum αποδεκτά όρια ασφάλισης για κάθε ποδοσφαιριστή είναι :

1) 3.000 ευρώ ανά περιστατικό νοσηλείας / χειρουργικής επέμβασης, μετά από εισαγωγή σε ιδιωτική κλινική με μηδενική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή στα συνολικά έξοδα, είτε αυτός είναι ασφαλισμένος σε δημόσιο ταμείο, είτε είναι ανασφάλιστος.

2) 600 ευρώ ανά περιστατικό εκτός νοσοκομείου με μηδενική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή στα έξοδα, είτε αυτό είναι ασφαλισμένος σε δημόσιο ταμείο, είτε είναι ανασφάλιστος.

ΑΡΘΡΟ 10. ΔΕΛΤΙΟ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ – ΔΕΛΤΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ – ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ – ΜΠΑΛΕΣ.

1.Οι ομάδες σε όλους τους αγώνες υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στον διαιτητή :

α) Το δελτίο ατομικών στοιχείων και μεταβολών ( δελτίο ΕΠΟ ) για κάθε ποδοσφαιριστή της αποστολής, στο οποίο θα αναφέρονται όλα τα προσωπικά στοιχεία αυτού, καθώς και το σωματείο στο οποίο ανήκει.

β) Κατάσταση υγείας των ποδοσφαιριστών, στην οποία θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία αυτών καθώς και το σωματείο στο οποίο ανήκουν, θα φέρει δε, ιατρική θεώρηση στην οποία θα αναγράφεται ότι οι περιλαμβανόμενοι στην κατάσταση ποδοσφαιριστές είναι απολύτως υγιείς και ικανοί να αγωνίζονται σε αγώνες της ομάδας τους. Η ως άνω ιατρική θεώρηση πραγματοποιείται μόνο από αθλίατρο, ορθοπεδικό, παθολόγο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο, αγροτικό γιατρό, ή γενικής ιατρικής. Η ισχύς της κατάστασης υγείας είναι για ΕΝΑ ΕΤΟΣ και πρέπει να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης του αγώνα. Η κατάσταση υγείας πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από βεβαίωση της Ένωσης ( ότι παρελήφθη από αυτή ) η οποία δύναται να είναι είτε πρωτότυπη είτε μέσω fax ή mail.

γ) Κατάσταση ποδοσφαιριστών οι οποίοι έχουν υπογράψει την «πράξη συναίνεσης» και συναινούν στην επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων, από την ΕΠΟ και τις ενώσεις – μέλη της.

2.- Ο έλεγχος γίνεται από τον διαιτητή υποχρεωτικά πριν από την έναρξη του αγώνα κατά την εκ μέρους του διαιτητή συμπλήρωση του Φ.Α.

3.- Ο διαιτητής υποχρεούται να ζητήσει τα δελτία των διαγωνιζομένων ποδοσφαιριστών μέχρι την υπογραφή του Φ.Α. για να τα ελέγξει, μόνο για την περίπτωση διατύπωσης ένστασης πλαστοπροσωπίας ( ΚΑΠ 18.3 ).

4.- Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε οποιοδήποτε αγώνα πρωταθλήματος ή Κυπέλλου, χωρίς τα δικαιολογητικά της παρ. 1 ( α), β) και γ) ) του παρόντος άρθρου, ο δε διαιτητής υποχρεούται να απαγορεύσει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή για τον οποίο  δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές. Εάν παρά ταύτα ο ποδοσφαιριστής μετάσχει στον αγώνα, η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική και η υπαίτια ομάδα σε περίπτωση αποδοχής ένστασης ή καταγγελίας υφίσταται τις προβλεπόμενες για την περίπτωση κυρώσεις. Ο δε διαιτητής, τιμωρείται από την αρμόδια πειθαρχική επιτροπή, με ποινή απαγόρευσης διεύθυνσης αγώνων, για τρεις ( 3 ) τουλάχιστον μήνες.

5.- Η γηπεδούχος ομάδα είναι υπεύθυνη να προσκομίσει στον διαιτητή μπάλες σε ικανό αριθμό για τη διεξαγωγή του αγώνα.

6.- Σε όλους τους αγώνες, όλων των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, ανδρών και ακαδημιών είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα. Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευμένος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόσωπο που να ασκεί καθήκοντα γιατρού, κατά τα ανωτέρω, ο αγώνας δεν διεξάγεται με υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας η οποία χάνει τον αγώνα με 0 – 3 και της επιβάλλεται χρηματική ποινή 300 ευρώ. 

ΑΡΘΡΟ 11. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ / ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΔ/ΣΤΩΝ.

Έχει εφαρμογή το άρθρο 19 του ΚΑΠ.

1.- Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί εντός εικοσιτετραώρου σε δυο αγώνες του

σωματείου που ανήκει ( ή άλλων ομάδων, Εθνική Μικτή κ.λπ ). Ο υπολογισμός του εικοσιτετραώρου αρχίζει από το τελευταίο λεπτό συμμετοχής του ποδοσφαιριστή στον πρώτο αγώνα και πρέπει να συμπληρώνεται πριν την έναρξη του δεύτερου αγώνα. Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται απώλεια του δεύτερου αγώνα αν υποβληθεί ένσταση αντικανονικής συμμετοχής από το αντίπαλο σωματείο ( ΚΑΠ 19.2 ).

2.- Απαγορεύεται η συμμετοχή σε ομάδα ανδρών, ποδοσφαιριστή που δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του ( ως συμπλήρωση, νοείται η ημερολογιακή συμπλήρωση των 14 ετών από την ημέρα γενεθλίων και μετά ).

3.- Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, επτά ( 7 ) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε Ελληνικές Εθνικές ομάδες, ή που έχουν την ελληνική ιθαγένεια ( ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο ). Στους ίδιους αγώνες επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α. και η συμμετοχή τους στον αγώνα μέχρι τεσσάρων (4) αλλοδαπών ποδοσφαιριστών που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές ομάδες. Η αναγραφόμενη έναρξη και λήξη ισχύος στα δελτία αθλητικής ιδιότητας αλλοδαπών ποδοσφαιριστών πρέπει να καλύπτει την συμμετοχή τους στους αγώνες, άλλως η συμμετοχή είναι αντικανονική.

Η παράβαση των απαγορεύσεων του παρόντος άρθρου συνιστά αντικανονική συμμετοχή και επισύρει – σε περίπτωση ένστασης – τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

 1. Όλα τα σωματεία της Α’ Ερ. κατηγορίας υποχρεούνται να χρησιμοποιούν σε κάθε τους αγώνα και σε ολόκληρη τη διάρκεια αυτού, τουλάχιστον έναν ( 1 ) ποδοσφαιριστή γεννηθέντα το έτος 1998, ή και μεταγενέστερα. Σε περίπτωση αποβολής του ποδοσφαιριστή αυτού, ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά και χωρίς περαιτέρω κυρώσεις. Εφόσον διαπιστωθεί παράβαση της διάταξης αυτής πριν την έναρξη του αγώνα, ο διαιτητής υποχρεούται να μην τελέσει αυτόν, σε βάρος δε της υπαίτιας ή των υπαίτιων ομάδων, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το άρθρο 21 του ΚΑΠ κυρώσεις.

Είναι αντικανονική η διεξαγωγή αγώνα που τελέστηκε κατά παράβαση της ως άνω διάταξης και χορηγεί την δυνατότητα υποβολής της σχετικής ενστάσεως.

Εφόσον η ίδια παράβαση πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα, λογίζεται ως αντικανονική συμμετοχή , στην υπαίτια δε ομάδα επιβάλλονται μετά από ένσταση, οι προβλεπόμενες από το άρθρο 23 παρ.9 του ΚΑΠ κυρώσεις ( απώλεια αγώνα με 0 – 3, αφαίρεση τριών ( 3 ) βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα και χρηματικό πρόστιμο έως 800 ευρώ ).

5.- Όλα τα σωματεία της Β’  και Γ΄ Ερ. κατηγορίας υποχρεούνται να χρησιμοποιούν σε κάθε τους αγώνα και σε ολόκληρη τη διάρκεια αυτού, τουλάχιστον δυο ( 2 ) ποδοσφαιριστές γεννηθέντες το έτος 1998, ή και μεταγενέστερα. Σε περίπτωση αποβολής του ενός ή και των δυο αυτών ποδοσφαιριστών, ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά και χωρίς περαιτέρω κυρώσεις.

Εφόσον διαπιστωθεί παράβαση της διάταξης αυτής πριν την έναρξη του αγώνα, ο διαιτητής υποχρεούται να μην τελέσει αυτόν, σε βάρος δε της υπαίτιας ή των υπαίτιων ομάδων, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το άρθρο 21 του ΚΑΠ κυρώσεις.

Εφόσον η ίδια παράβαση πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα, λογίζεται ως αντικανονική συμμετοχή , στην υπαίτια δε ομάδα επιβάλλονται μετά από ένσταση, οι προβλεπόμενες από το άρθρο 23 παρ.9 του ΚΑΠ κυρώσεις ( απώλεια αγώνα με 0 – 3, αφαίρεση τριών ( 3 ) βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα και χρηματικό πρόστιμο έως 800 ευρώ ).

Ο έλεγχος για την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων ( 4 και 5 ) ανήκει στον διαιτητή του αγώνα, ο οποίος υποχρεούται να απαγορεύει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών για όλες τις ειδικές περιπτώσεις απαγόρευσης ή περιορισμού συμμετοχής. Σε περίπτωση άρνησης ή πλημμελούς ελέγχου εκ μέρους του διαιτητή τότε αυτός τιμωρείται με απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής, με την ποινή του μη ορισμού του σε αγώνες για διάστημα 2 μηνών. Επιπλέον, σε περίπτωση μη υποβολής ένστασης ή καταγγελίας από τρίτο ενδιαφερόμενο σωματείο, επιλαμβάνεται η πειθαρχική επιτροπή της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής, που δικαιούται να επιβάλλει τις κυρώσεις που προβλέπονται για την κάθε περίπτωση.

6.- Οι ποδοσφαιριστές όλων των σωματείων της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής, οφείλουν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εκδήλωση της Ένωσης ή κλήση για συμμετοχή σε αγώνα ή προπόνηση των μικτών της ομάδων, όταν και εφόσον προσκαλούνται. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας ή άρνησης αυτών, κινδυνεύουν με κλήση σε απολογία από την αρμόδια πειθαρχική επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 12. ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Σε όλα τα γήπεδα των πρωταθλημάτων Α΄, Β΄ και Γ΄ ερ. κατηγορίας θα τοποθετηθεί με μέριμνα, της ανά κατηγορία χορηγού εταιρείας, ειδική κατασκευή – διαφημιστική πινακίδα ( bunner ) στην οποία θα προβάλλεται το λογότυπο της χορηγού εταιρείας του συγκεκριμένου πρωταθλήματος. Ιδιαίτερα κατά τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων του πρωταθλήματος τα γηπεδούχα σωματεία υποχρεούνται να τοποθετούν στο κέντρο του γηπέδου με δική τους ευθύνη, τη διαφήμιση της χορηγού εταιρείας κατά τη διάρκεια της επίσημης εισόδου των δυο ομάδων στο γήπεδο. Στη συνέχεια και πριν την έναρξη του αγώνα, η διαφήμιση πρέπει να τοποθετείται στον χώρο ανάμεσα στους δυο πάγκους. Όλα τα σωματεία, ανεξαρτήτως κατηγορίας, υποχρεούνται να προβάλουν την χορηγό εταιρεία του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχουν, με τον τρόπο που θα τους υποδειχθεί από την διοργανώτρια. Σε περίπτωση μη τοποθέτησης της διαφημιστικής πινακίδας, ο διαιτητής δεν διεξάγει τον αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 13. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΩΝ

Έχει εφαρμογή το άρθρο 20 του ΚΑΠ. Ειδικότερα :

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και προκειμένου για θέσεις που οδηγούν σε προβιβασμό ή υποβιβασμό, λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά  τα κάτωθι :

 1. Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες.
 2. Η διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες.
 3. Η διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.
 4. Η καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.
 5. Η καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

ΑΡΘΡΟ 14. ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΜΗ ΤΕΛΕΣΗ – ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Έχουν εφαρμογή τα άρθρα 17 και 21 του ΚΑΠ.

1α) Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνιστεί ή παραιτηθεί από αγώνα ή αγώνες ή παρουσιάζεται στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους του ελάχιστου επιτρεπομένου ορίου ( 9 ) ποδοσφαιριστές για την έναρξή του, χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, εκτός από την καταβολή κάθε σχετικής δαπάνης, τιμωρείται με απώλεια των αγώνων ( 0 – 3 ) και χρηματική ποινή η οποία κυμαίνεται από πενήντα (50) έως    πεντακόσια ( 500 ) ευρώ για κάθε αγώνα. Αφαιρούνται επίσης τρεις ( 3 ) βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου για κάθε αγώνα που η ομάδα δεν παρουσιάζεται κανονικά, παραιτείται ή δηλώνει αποχώρηση από το πρωτάθλημα. Η αφαίρεση των τριών ( 3 ) βαθμών ισχύει για μέχρι τρεις ( 3 ) αγώνες σε κάθε πρωτάθλημα.

1β) Αγώνας που δεν τελέστηκε ή δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας ή και των δυο ομάδων, προσμετράται για την έκτιση ποινών μόνον της ανυπαίτιας ομάδας (ποδοσφαιριστών, αξιωματούχων και της ίδιας) και τιμωρείται σωρευτικά ως εξής :

α) Με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0-3, β) Με χρηματική ποινή έως 800 ευρώ αν ο αγώνας δεν αρχίσει και γ) Με αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον πίνακα της βαθμολογίας του τρέχοντος πρωταθλήματος. δ) Αν ο αγώνας δεν αρχίσει ή διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του, λόγω παραβάσεων του άρθρου 15 του ΠΚ, εκτός των ανωτέρω ποινών, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με τις λοιπές ποινές που προβλέπονται στο αυτό άρθρο (15) του πειθαρχικού κώδικα. ε) Εάν μία ομάδα αποχωρήσει από έναν αγώνα μετά την έναρξή του, με αφαίρεση πέντε (5) βαθμών από την τρέχουσα και πέντε (5) βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και χρηματική ποινή έως 800 ευρώ.

ΑΡΘΡΟ 15. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ – ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ

Έχουν εφαρμογή τα άρθρα 23 και 24 του ΚΑΠ.

Ενστάσεις επιτρέπεται να υποβάλλονται μόνο από τις διαγωνιζόμενες ομάδες στους μεταξύ τους αγώνες, για τους παρακάτω αποκλειστικά λόγους :

Για αντικανονικότητα του γηπέδου,

Για παράβαση των διατάξεων σχετικά με τον ορισμό των διαιτητών ή βοηθών διαιτητών ή την

αντικατάσταση των ορισθέντων,

 1. Για αντικανονική διακοπή του αγώνα που οφείλεται σε αναιτιολόγητη και αντίθετη με τους κανονισμούς

απόφαση του διαιτητή,

 1. Για εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή διατάξεων από τον διαιτητή που σχετίζονται με τη συμπλήρωση

των ομάδων, μετά την έναρξη του αγώνα,

 1. Για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή, που υποχρεωτικά πρέπει να κατονομάζεται. Στην

περίπτωση αυτή πρέπει να αναφέρονται οι συγκεκριμένοι λόγοι στους οποίους στηρίζεται η ένσταση. Η ένσταση αυτή μπορεί να στρέφεται κατά οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή τακτικού ή αναπληρωματικού ο οποίος αγωνίστηκε, από τους αναγραφόμενους στο φ.α.

5α. Κατ’ εξαίρεση είναι υποχρεωτική η καταχώρηση στο φ.α. της ένστασης αντικανονικής συμμετοχής που αφορά ποδοσφαιριστή που αγωνίσθηκε ως αναπληρωματικός χωρίς να έχει αναγραφεί στο φ.α. πριν από την έναρξη του αγώνα και ποδοσφαιριστή που ξανασυμμετείχε σε αγώνα ενώ είχε αντικατασταθεί ή αποβληθεί από αυτόν, ή εάν η ομάδα αγωνιστεί για κάποιο διάστημα με ποδοσφαιριστή παραπάνω.

 1. Για πλαστοπροσωπία ποδοσφαιριστή, που πρέπει υποχρεωτικά να κατονομάζεται. Η ένσταση αυτή μπορεί να στρέφεται κατά ενός, περισσοτέρων ή και όλων των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν, που θα πρέπει να κατονομάζονται. Υποβάλλεται μέχρι την υπογραφή του Φ.Α., μετά την λήξη του αγώνα και με την προϋπόθεση ότι ο διαιτητής θα έχει ειδοποιηθεί σχετικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο από τον αρχηγό της ενιστάμενης ομάδας μέχρι τη λήξη της διάρκειας του αγώνα και της τυχόν παράτασής του. Στην περίπτωση αυτή, ο διαιτητής, έχει την υποχρέωση να δώσει εντολή στον ποδοσφαιριστή ή στους ποδοσφαιριστές κατά του οποίου στρέφεται η ένσταση, να μη φύγει από το γήπεδο, μέχρις ότου συγκεντρώσει και καταχωρήσει στο Φ.Α. τα απαραίτητα στοιχεία που θα βοηθήσουν το αρμόδιο όργανο στην εκδίκαση της ένστασης (στοιχεία ταυτότητας, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, χρώμα μαλλιών και ματιών, άλλα εμφανή σημεία, δείγμα υπογραφής κ.λπ). Περαιτέρω στην υποβολή μίας ένστασης πλαστοπροσωπίας ισχύουν τα εξής:

α) ο διαιτητής έχει την υποχρέωση να κρατήσει την κατάσταση υγείας, να ζητήσει και να κρατήσει τα δελτία αθλητικής ιδιότητας των αγωνιζομένων ποδοσφαιριστών κατά των οποίων στρέφεται η ένσταση και να τα παραδώσει στη διοργανώτρια μαζί με το Φ.Α. β) Τα προαναφερόμενα ισχύουν και για την περίπτωση αντικατάστασης, αποχώρησης ή αποβολής ποδοσφαιριστή, εφ’ όσον η ένσταση πλαστοπροσωπίας που στρέφεται εναντίον του έγινε πριν ή κατά την αντικατάσταση, αποχώρηση ή αποβολή του. γ) Η άρνηση του ποδοσφαιριστή να συμμορφωθεί στην παραπάνω εντολή του διαιτητή -την οποία ο τελευταίος υποχρεούται να σημειώσει στις παρατηρήσεις του στο Φ.Α.- θεωρείται ως ομολογία του ιδίου και της ομάδας του για τη διάπραξη του παραπτώματος. δ) Η ένσταση της πλαστοπροσωπίας υποβάλλεται προς αποφυγή καθυστερήσεων, ως προς το χρόνο έναρξης και λήξης του αγώνα, στο διαιτητή με σημείωμα, που περιγράφει τους λόγους της ένστασης, με υπογραφή του αρχηγού της ενιστάμενης ομάδας. Το σημείωμα αυτό υποβάλλεται εις διπλούν, υπογράφεται από τον αρχηγό της αντίπαλης ομάδας, αντίγραφο δε αυτού παραλαμβάνει ή αντίπαλη ομάδα. Ο διαιτητής κατά την κρίση του εφ’ όσον δεν καθυστερεί η έναρξη του αγώνα κατά τον προβλεπόμενο χρόνο επιτρέπει την καταχώρησή της στο Φ.Α. διαφορετικά είναι υποχρεωμένος να προβεί στην καταχώρηση κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου ή και μετά το τέλος του αγώνα.

Στην ένσταση πλαστοπροσωπίας απαιτείται ξεχωριστό παράβολο για κάθε ποδοσφαιριστή κατά του οποίου αυτή στρέφεται. Σε περίπτωση δε, που γίνει δεκτή, επιστρέφεται στο ενιστάμενο σωματείο μόνον το παράβολο για τον ποδοσφαιριστή του οποίου διαπιστώθηκε η πλαστοπροσωπία.

 1. Για παράλειψη παρουσίας ιατρού για την διεξαγωγή του αγώνα.

Κατά του κύρους του αγώνα ο οποίος τελέστηκε μη νόμιμα και κατά παράβαση διάταξης του Κ.Α.Π. ή

εγκεκριμένης προκήρυξης, στην οποία διάταξη, όμως, θα πρέπει ρητά να αναφέρεται ως κύρωση ότι ενδεχόμενη παράβαση της συνιστά αντικανονική διεξαγωγή του αγώνα και χορηγεί την δυνατότητα υποβολής της σχετικής ενστάσεως.

Για τις ενστάσεις που καταχωρούνται στο Φ.Α. ( περιπτώσεις 1, 2, 5α και 6 ), κατατίθεται από την ενιστάμενη ομάδα επί ποινής απαραδέκτου – μέσα σε δυο ( 2 ) εργάσιμες ημέρες από τη διεξαγωγή του αγώνα το χρηματικό αντίτιμο που για όλες τις περιπτώσεις των ενστάσεων, πλην αυτής της πλαστοπροσωπίας ποδοσφαιριστή, ορίζεται στα εκατόν πενήντα ( 150 ) ευρώ, από τα οποία σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης, επιστρέφονται στο ενιστάμενο σωματείο τα εκατό ( 100 ) ευρώ, ενώ τα πενήντα ( 50 ) κρατούνται ως έξοδα παράστασης της αρμόδιας επιτροπής. Αντίθετα, σε περίπτωση απόρριψης της ένστασης, το ποσό των εκατόν πενήντα ευρώ ( 150 ευρώ ) παρακρατείται στο σύνολό του. Σε περίπτωση μη κατάθεσης του χρηματικού ποσού και μόνο για τις περιπτώσεις 1 και 6 του παρόντος άρθρου, κατατίθεται από τη διοργανώτρια η οποία με μέριμνά της το εισπράττει από την υπόχρεη ομάδα.

Οι ενστάσεις των περιπτώσεων 1, 2 και  5α , όπως και αυτή της πλαστοπροσωπίας, υποβάλλονται προς αποφυγή καθυστερήσεων, ως προς το χρόνο έναρξης και λήξης του αγώνα, στο διαιτητή με σημείωμα, που περιγράφει το είδος και τους λόγους της ένστασης, με υπογραφή του αρχηγού της ενιστάμενης ομάδας. Το σημείωμα αυτό υποβάλλεται εις διπλούν, υπογράφεται από τον αρχηγό της αντίπαλης ομάδας, αντίγραφο δε αυτού παραλαμβάνει το αντίπαλο σωματείο. Ο διαιτητής κατά την κρίση του εφόσον δεν καθυστερεί η έναρξη του αγώνα, επιτρέπει την καταχώρησή της στο φ.α., διαφορετικά είναι υποχρεωμένος να προβεί στην καταχώρηση κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου ή και μετά το τέλος του αγώνα. Η συζήτηση των ενστάσεων είναι υποχρεωτική, τυχόν δε παραίτηση της ενιστάμενης ομάδας είναι ανίσχυρη και δεν λαμβάνεται υπόψιν.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή ένσταση ή καταγγελία για οποιοδήποτε λόγο αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστή για παράβαση του ΚΑΠ και των λοιπών κανονισμών της ΕΠΟ, η υπαίτια ομάδα που μετέχει ο ποδοσφαιριστής αυτός, χάνει τον αγώνα με 3-0 τέρματα, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα, της αφαιρούνται τρεις ( 3 ) βαθμοί από το πρωτάθλημα που μετέχει και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως οκτακόσια ( 800 ) ευρώ.

ΑΡΘΡΟ 16. ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Ισχύουν οι διατάξεις του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ και του ΚΑΠ.

ΑΡΘΡΟ 17. ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ισχύουν οι διατάξεις του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ και του ΚΑΠ.

ΑΡΘΡΟ 18. ΣΤΟΛΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Έχει εφαρμογή το άρθρο 14 και 15 του ΚΑΠ.

α ) Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής ποδοσφαιριστών στους αγώνες είναι να φορούν σε όλη τη διάρκεια αυτών, τη στολή τους η οποία περιλαμβάνει υποχρεωτικά φανέλα, παντελονάκι, κάλτσες, ποδοσφαιρικά υποδήματα και επικαλαμίδες. Επίσης, οι αρχηγοί των ομάδων πρέπει να φέρουν στο αριστερό τους χέρι το ειδικό περιβραχιόνιο.

β ) Η αρίθμηση στις φανέλες των ποδοσφαιριστών είναι υποχρεωτικά από το 1 έως το 18. Αντίθετα, προαιρετική είναι η αρίθμηση στα παντελονάκια των ποδοσφαιριστών. Εφόσον όμως υπάρχει, τότε υποχρεωτικά θα είναι όμοια με αυτή της φανέλας.

ΑΡΘΡΟ 19. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ – ΜΠΑΛΕΣ ΑΓΩΝΑ

Τα γηπεδούχα σωματεία είναι υποχρεωμένα για την κανονική διάθεση του γηπέδου, χάραξη γραμμών, δίχτυα κλπ. Κάθε μια από τις διαγωνιζόμενες ομάδες είναι υποχρεωμένη :

α ) Να προσέρχεται στο γήπεδο του αγώνα έγκαιρα πριν την προκαθορισμένη έναρξή του, ανεξάρτητα από τις τυχόν δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ώστε να είναι έτοιμη να αγωνιστεί πέντε τουλάχιστον λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα.

β )   Να είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο φαρμακευτικό υλικό.

γ )   Σε όλους τους αγώνες των πρωταθλημάτων Α, Β΄ και Γ΄ Ερ. κατηγορίας ανδρών είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα. Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευμένος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόσωπο που να ασκεί καθήκοντα γιατρού, κατά τα ανωτέρω, ο αγώνας δεν διεξάγεται με υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας η οποία χάνει τον αγώνα με 0 – 3 και της επιβάλλεται χρηματική ποινή 300 ευρώ ( ΚΑΠ άρθρο 16.2α. 2β. ).

Ο πάροχος πρώτων βοηθειών, σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να φοράει το «ειδικό διακριτικό γιλέκο κίτρινου χρώματος φωσφοριζέ», το οποίο θα προμηθεύονται με δική τους ευθύνη τα σωματεία και θα διατίθεται από την Ένωση.

δ ) Ματαίωση διεξαγωγής αγώνα λόγω αντικανονικότητας του γηπέδου συνεπάγεται για την υπεύθυνη ( γηπεδούχο ) ομάδα, απώλεια του αγώνα ( 0 – 3 ), αφαίρεση τριών ( 3 ) βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα, και χρηματική ποινή έως οκτακόσια ( 800 ) ευρώ.

ε ) Οι εκτελούντες χρέη δημοσιογράφου στη διάρκεια των αγώνων, υποχρεούνται να φορούν το «ειδικό διακριτικό γιλέκο κόκκινου χρώματος φωσφοριζέ». Το γιλέκο θα παραλάβουν με την έκδοση της κάρτας ελεύθερης εισόδου για την αγωνιστική περίοδο 2018 – 2019.

ΑΡΘΡΟ 20. ΑΔΕΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Για την εξασφάλιση των αδειών αγώνων υπεύθυνα είναι τα γηπεδούχα σωματεία, σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία.

ΑΡΘΡΟ 21. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Έχει εφαρμογή το άρθρο 13 του ΚΑΠ. Η διοργανώτρια θα ορίζει παρατηρητή αγώνα, κάθε φορά που αυτή κρίνει ότι απαιτείται, αξιολογώντας τον κάθε αγώνα ξεχωριστά. Ο παρατηρητής αγώνα Α΄ Β΄ και Γ΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, θα αποζημιώνεται με δέκα πέντε ( 15 ) ευρώ από το γηπεδούχο σωματείο, δαπάνη που θα προστίθεται στο εξοδολόγιο διαιτησίας του αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 22. ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 2018 – 2019 ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ 2019 – 2020.

1η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΣΧ ΣΤH Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2019 – 2020.

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ( NEA A΄ )      8 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ( NEA A΄1 )    2 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Γ΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ( NEA B’ )      23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ( NEA A’ )         1 ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

2η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΣΧ ΣΤΗ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2019 – 2020.

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ( ΝΕΑ Α΄ )      7 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ( ΝΕΑ Α΄1 )    2 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Γ΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ( ΝΕΑ Β΄ )      22 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ( ΝΕΑ Α΄ )         1 ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

3η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΠΣΧ ΣΤΗ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2019 – 2020.

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ( ΝΕΑ Α’ )      6 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ( ΝΕΑ Α’1 )    2 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Γ΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ( ΝΕΑ Β’ )      21 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ( ΝΕΑ Α’ )         1 ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

4η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΠΣΧ ΣΤΗ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2019 – 2020.

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ( ΝΕΑ Α’ )      5 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ( ΝΕΑ Α’1 )    2 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Γ΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ( ΝΕΑ Β’ )      20 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ( ΝΕΑ Α’ )         1 ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΑΡΘΡΟ 23. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ :

Όλα τα σωματεία Α΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, υποχρεούνται να διατηρούν τμήματα υποδομών και να συμμετέχουν σε ένα τουλάχιστον από τα πρωταθλήματα τέτοιου είδους που διοργανώνει η ένωση ( Κ-16, Κ-14, Κ-12 και Κ-10 ). Σωματείο Α΄ Ερ. κατηγορίας που δε θα δηλώσει συμμετοχή σε ένα τουλάχιστον πρωτάθλημα υποδομών της Ένωσης θα αποκλείεται από το πρωτάθλημα της Α΄ Ερασιτεχνικής μετά από σχετική απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής. Σε περίπτωση που σωματείο, ενώ έχει δηλώσει συμμετοχή σε κάποιο από τα ως άνω πρωταθλήματα, δεν κατέρχεται ( από οποιαδήποτε αιτία ) να αγωνιστεί σε τρεις ( 3 ) αγώνες αυτού, αποκλείεται από τους υπολειπόμενους αγώνες της Α΄ Ερ. κατηγορίας μετά από  απόφαση της αρμόδιας πειθαρχικής επιτροπής.

Το πρωτάθλημα της Α΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο των 16 ομάδων, σε διπλούς αγώνες ( Α΄ και Β΄ γύρος ).

Μετά την ολοκλήρωση των διπλών αγώνων ( Α΄ και Β΄ γύρος ) και εφόσον υπάρχουν περιπτώσεις ισοβαθμίας μεταξύ δυο ή περισσοτέρων ομάδων, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του ΚΑΠ, ήτοι :

α) Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η κάθε ομάδα εκ των ισοβαθμούντων, στους μεταξύ τους αγώνες.

β) Η διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα εκ των ισοβαθμούντων, στους μεταξύ τους αγώνες.

γ) Η διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα εκ των ισοβαθμούντων, στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος.

δ) Η καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος.

ε) Η καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος.

στ) Αγώνας ( ή αγώνες ) κατάταξης.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα ( 5 έως 8 ομάδες, αναλόγως με τις τέσσερις περιπτώσεις  του άρθρου 22 ), μεταφέρονται απ’ ευθείας στην κατηγορία, που από την περίοδο 2019 – 2020 θα ονομάζεται Α΄ Ερασιτεχνική κατηγορία.

Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 1, 2, 3, 4 και 5 συμμετέχουν στη διαδικασία των Play off αγώνων για την ανάδειξη του πρωταθλητή Χαλκιδικής.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ PLAY OFF ΑΓΩΝΩΝ :

 • Σε περίπτωση που ο 1ος προηγείται τον 2ου με επτά ( 7 ) ή περισσότερους βαθμούς, τότε ο 1ος ανακηρύσσεται αυτόματα πρωταθλητής Χαλκιδικής και δεν διεξάγεται καμιά φάση των Play off αγώνων.
 • Σε περίπτωση που ο 2ος προηγείται του 3ου με επτά ( 7 ) ή περισσότερους βαθμούς, τότε ο 2ος προκρίνεται στον Τελικό χωρίς αγώνα.
 • Σε περίπτωση που ο 2ος προηγείται του 5ου με επτά ( 7 ) ή περισσότερους βαθμούς, τότε ο 2ος προκρίνεται στη 2η φάση των Play off χωρίς αγώνα.
 • Σε περίπτωση που ο 3ος προηγείται του 4ου με επτά ( 7 ) ή περισσότερους βαθμούς, τότε ο 3ος προκρίνεται στη 2η φάση των Play off χωρίς αγώνα.

 

1η ΦΑΣΗ PLAY OFF :

Στη φάση αυτή τα ζευγάρια των δυο αγώνων έχουν ως εξής :

Δεύτερος ( 2ος ) – Πέμπτος ( 5ος )  στην έδρα του δεύτερου ( 2ου ) σε έναν και μοναδικό αγώνα με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί.

Τρίτος ( 3ος ) – Τέταρτος ( 4ος ) στην έδρα του τρίτου ( 3ου ) σε έναν και μοναδικό αγώνα με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί.

Οι νικήτριες ομάδες των αγώνων αυτών προκρίνονται στη 2η φάση των Play off αγώνων.

2η ΦΑΣΗ PLAY OFF :

Οι δυο νικήτριες ομάδες που προκρίθηκαν από την 1η φάση, αγωνίζονται μεταξύ τους σε έναν και μοναδικό αγώνα ( με παράταση και πέναλτι ) για την ανάδειξη της ομάδας που θα αντιμετωπίσει στον Τελικό την ομάδα που στην κανονική διάρκεια κατέλαβε την πρώτη θέση. Ο αγώνας αυτός θα διεξαχθεί στην έδρα της ομάδας που τερμάτισε σε υψηλότερη βαθμολογική θέση, στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Η νικήτρια ομάδα προκρίνεται στον Τελικό των Play off.

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ PLAY OFF ( ΤΕΛΙΚΟΣ ) :

Στην φάση αυτή, θα αγωνιστεί η ομάδα που κατέλαβε την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος στην έδρα της, με τη νικήτρια ομάδα της 2ης φάσης των Play off.

* Σε περίπτωση νίκης της γηπεδούχου ομάδας ( αυτή που κατέλαβε την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια ) η ομάδα αυτή ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Χαλκιδικής.

* Σε περίπτωση νίκης της φιλοξενούμενης ομάδας ( νικήτριας της 2ης φάσης ), οι δυο ομάδες θα αγωνιστούν εκ νέου, σε ουδέτερο γήπεδο αυτή τη φορά που θα ορίσει η Ένωση στον αγώνα που θα αναδείξει οριστικά τον πρωταθλητή.

* * * Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος σε οποιονδήποτε Play off ή Play out αγώνα, ακολουθείται η διαδικασία της ημίωρης παράτασης και των πέναλτι.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ :

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ :

Το πρωτάθλημα της Β΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, θα διεξαχθεί σε δυο ομίλους ( Βόρειο και Νότιο ) των 14 ομάδων, σε διπλούς αγώνες ( Α΄ και Β΄ γύρος ).

Μετά την ολοκλήρωση των διπλών αγώνων ( Α΄ και Β΄ γύρος ) σε κάθε όμιλο και εφόσον υπάρχουν περιπτώσεις ισοβαθμίας μεταξύ δυο ή περισσοτέρων ομάδων, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του ΚΑΠ ( αναλυτικά όπως στην περίπτωση της Α΄ Ερ. κατηγορίας ).

Η πρωταθλήτρια ομάδα κάθε ομίλου, προβιβάζεται στην αμέσως ανώτερη κατηγορία, που από την περίοδο 2019 – 2020 θα ονομάζεται Α1 Ερ. κατηγορία.

Ο αριθμός των ομάδων που θα μεταφερθούν στη νέα Β΄ Ερ. κατηγορία περιόδου 2019 – 2020, εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των ομάδων της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής που θα δικαιούνται συμμετοχής σε Εθνικά πρωταθλήματα την περίοδο 2019 – 2020, ήτοι :

1η Περίπτωση ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ( Μεταφέρονται συνολικά 23 ομάδες ) :

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 4 – 14 σε κάθε όμιλο ( σύνολο 22 ομάδες ), μεταφέρονται στην κατηγορία, που από την περίοδο 2019 – 2020 θα ονομάζεται Β΄ Ερ. κατηγορία.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τη θέση 3 σε κάθε όμιλο, θα δώσουν αγώνα κατάταξης σε ουδέτερο γήπεδο με παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας και η ηττημένη ομάδα του αγώνα αυτού, θα μεταφερθεί στην κατηγορία ( μαζί με τις υπόλοιπες 22 ομάδες, δηλαδή 23 στο σύνολο ) που από την περίοδο 2019 – 2020 θα ονομάζεται Β΄ Ερ. κατηγορία.

2η Περίπτωση ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ( Μεταφέρονται συνολικά 22 ομάδες ) :

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 4 – 14 σε κάθε όμιλο ( σύνολο 22 ομάδες ), μεταφέρονται στην κατηγορία, που από την περίοδο 2019 – 2020 θα ονομάζεται Β΄ Ερ. κατηγορία.

3η Περίπτωση ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ( Μεταφέρονται συνολικά 21 ομάδες ) :

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 5 – 14 σε κάθε όμιλο ( σύνολο 20 ομάδες ), μεταφέρονται στην κατηγορία, που από την περίοδο 2019 – 2020 θα ονομάζεται Β΄ Ερ. κατηγορία.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τη θέση 4 σε κάθε όμιλο, θα δώσουν αγώνα κατάταξης σε ουδέτερο γήπεδο με παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας και η ηττημένη ομάδα του αγώνα αυτού, θα μεταφερθεί στην κατηγορία ( μαζί με τις υπόλοιπες 20 ομάδες, δηλαδή 21 στο σύνολο ) που από την περίοδο 2019 – 2020 θα ονομάζεται Β΄ Ερ. κατηγορία.

4η Περίπτωση ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ( Μεταφέρονται συνολικά 20 ομάδες ) :

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 5 – 14 σε κάθε όμιλο ( σύνολο 20 ομάδες ), μεταφέρονται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία, που από την περίοδο 2019 – 2020 θα ονομάζεται Β΄ Ερ. κατηγορία.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ :

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ :

 1. Το πρωτάθλημα της Γ΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, σε περίπτωση που δηλώσουν συμμετοχή 13 ( δέκα τρεις ) ή περισσότερες ομάδες θα διεξαχθεί σε δυο ομίλους ( Βόρειο και Νότιο ) σε διπλούς αγώνες ( Α΄ και Β΄ γύρος ). Σε περίπτωση που δηλώσουν συμμετοχή 12 ( δώδεκα ) ή λιγότερες ομάδες θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο σε διπλούς αγώνες ( Α΄ και Β΄ γύρος ). Ο προβιβασμός θα προκύψει από τη βαθμολογία της κανονικής διάρκειας, χωρίς τη διαδικασία των play off αγώνων.
 2. Στην περίπτωση του ενός ομίλου, η ομάδα που θα τερματίσει στην πρώτη θέση, προβιβάζεται απ’ ευθείας στην ανώτερη κατηγορία, που από την περίοδο 2019 – 2020 θα ονομάζεται Α΄ Ερ. κατηγορία.

Στην περίπτωση των δυο ομίλων, οι δυο ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση κάθε ομίλου θα δώσουν αγώνα κατάταξης σε ουδέτερο γήπεδο με παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος και η νικήτρια ομάδα θα προβιβαστεί στην ανώτερη κατηγορία, που από την περίοδο 2019 – 2020 θα ονομάζεται Α΄ Ερ. κατηγορία.

 1. Μετά την ολοκλήρωση των διπλών αγώνων ( Α΄ και Β΄ γύρος ) στον ένα ή στους δυο ομίλους και εφόσον υπάρχουν περιπτώσεις ισοβαθμίας μεταξύ δυο ή περισσοτέρων ομάδων, προκειμένου για θέσεις που εξασφαλίζουν τον προβιβασμό στην ανώτερη κατηγορία, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του ΚΑΠ.

ΑΡΘΡΟ 24. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής αναθέτει στα σωματεία τη διαδικασία έκδοσης και διάθεσης των εισιτηρίων στους αγώνες τους, παραιτείται δε, των δικαιωμάτων της από το ποσοστό εισπράξεων υπέρ του εκάστοτε σωματείου. Η τιμή εισιτηρίου για όλες τις κατηγορίες καθορίζεται σε πέντε ( 5 ) ευρώ.

ΑΡΘΡΟ 25. ΕΠΙΛΥΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Οι πάσης φύσεως διαφορές που ανακύπτουν από την εφαρμογή και ερμηνεία του ΚΑΠ του καταστατικού και των εν γένει κανονισμών της ΕΠΟ που ισχύουν για το ποδόσφαιρο και αφορούν τις ενώσεις, τις ομάδες που μετέχουν στους πάσης φύσεως αγώνες, καθώς και οποιοδήποτε πρόσωπο που συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση και ιδιότητα με αυτές, ή που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο και ιδιότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου, επιλύονται από τα αρμόδια θεσμοθετημένα ποδοσφαιρικά όργανα, που καθορίζονται στο καταστατικό και τους κανονισμούς της ΕΠΟ, απαγορευομένης σε κάθε περίπτωση προσφυγής στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια. 

ΑΡΘΡΟ 26. ΕΠΑΘΛΑ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη θέση σε κάθε όμιλο όλων των κατηγοριών, θα βραβευθούν από την Ένωση με την απονομή κυπέλλου. Επίσης, κύπελλο ήθους θα απονεμηθεί στις ομάδες που θα τελειώσουν το πρωτάθλημα χωρίς καμιά ποινή.

ΑΡΘΡΟ 27. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Έχει εφαρμογή το άρθρο 12 του Κ.Α.Π., ειδικότερα :

Σε περίπτωση που υπάρξει αποχή Διαιτητών για οποιοδήποτε λόγο, μερική ή ολική ή εφόσον ο αριθμός των εν ενεργεία Διαιτητών δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αγώνων των πρωταθλημάτων της Ένωσης, το Δ.Σ. αυτής μπορεί κατά τη διακριτική του ευχέρεια :

α ) Να ζητά δια της Ε.Δ. της Ένωσης τον ορισμό διαιτητών, από άλλη Ένωση, για την κάλυψη όλων ή ορισμένου αριθμού αγώνων. Σε περίπτωση άρνησης αυτής να ορίσει διαιτητές, τον ορισμό διενεργεί υποχρεωτικά η Κ.Ε.Δ. / Ε.Π.Ο.

β ) Να χρησιμοποιεί κατ’ εξαίρεση φιλάθλους σαν διαιτητές και βοηθούς διαιτητές για τη διεξαγωγή των αγώνων των πρωταθλημάτων της, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στην παρ. 9 του άρθρου 12 του ΚΑΠ, με την προϋπόθεση είτε της έγγραφης ανεπιφύλακτης συμφωνίας της πλειοψηφίας των 2 / 3 των ανά κατηγορία διαγωνιζομένων σωματείων, είτε της αναφοράς του ως άνω τρόπου στην προκήρυξη.

Ο παραπάνω τρόπος χρησιμοποίησης φιλάθλων ως διαιτητών και βοηθών διαιτητών είναι καθ’ όλα έγκυρος και η τυχόν άρνηση του σωματείου να κατέλθει σε αγώνα με φιλάθλους – διαιτητές επιφέρει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 21 παρ. 3 του ΚΑΠ συνέπειες.

γ ) Σε περίπτωση αποχής διαιτητών ή ομαδικών ή πολλαπλών ατομικών κωλυμάτων από αγώνες, οι απέχοντες διαιτητές τίθενται αυτοδικαίως εκτός ορισμού ή κλήρωσης από κάθε αγώνα Εθνικού ή τοπικού πρωταθλήματος και δεν μπορούν να αξιολογηθούν από την ΚΕΔ/ ΕΠΟ για την αμέσως επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο.

Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται ακυρότητα του αγώνα και παραπομπή των υπαιτίων διαιτητών καθώς και των μελών της επιτροπής που τους όρισε για πειθαρχικό έλεγχο.

* Ο ορισμός διαιτητή ή βοηθού διαιτητή με την ως άνω διαδικασία θα πρέπει να σημειώνεται στις παρατηρήσεις του φύλλου αγώνα.

* Τη φετινή περίοδο οι διαιτητές που θα διευθύνουν τους αγώνες θα προκύπτουν μετά από ορισμό, από την αρμόδια επιτροπή ( Ε.Δ. / Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής ).

ΑΡΘΡΟ 28. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ – Μ.Μ.Ε.

Η Ε.Π.Σ.Χ. έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων των πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών. Συμβάσεις παραχώρησης ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων που δεν έχουν εγκριθεί από την Ένωση, δεν ισχύουν, απαγορεύεται δε, η ραδιοτηλεοπτική μετάδοση κάθε αγώνα. Αν παρά ταύτα, ο αγώνας μεταδοθεί χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της διοργανώτριας, η γηπεδούχος ομάδα τιμωρείται με χρηματική ποινή έως οκτακόσια ( 800 ) ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος ραδιοτηλεοπτικών συνεργείων επιτρέπεται μετά από σχετική έγγραφη άδεια της διοργανώτριας.

ΑΡΘΡΟ 29. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2019 – 2020 : ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ.

Από την αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020, τα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής αναδιαρθρώνονται, αλλάζουν μορφή και τρόπο διεξαγωγής. Συγκεκριμένα διαλύονται οι μέχρι πρότινος κατηγορίες Α΄, Β΄ και Γ΄ Ερασιτεχνική και στη θέση αυτών δημιουργούνται τρεις νέες κατηγορίες, Α΄1, Α΄ και Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία.

                                                            _______________________

Α΄1 κατηγορία :

12 ομάδες, σε πρωτάθλημα δυο γύρων ( 22 αγωνιστικές ) και στη συνέχεια play off και play out, οι πρώτες έξη ομάδες ( θέσεις 1 – 6 ) σε μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών εντός και εκτός έδρας για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας ομάδας Χαλκιδικής και οι υπόλοιπες έξη ( 7 – 12 ), επίσης σε μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών εντός και εκτός έδρας για την ανάδειξη των ομάδων που θα υποβιβαστούν.

Οι ομάδες στη διαδικασία των play off και play out, θα «μεταφέρουν» μαζί τους και τη βαθμολογία της κανονικής διάρκειας, ως εξής :

PLAY OFF : Ο 6ος της κανονικής διάρκειας ξεκινάει τα play off με μηδέν βαθμούς και οι υπόλοιπες ομάδες με τη βαθμολογική διαφορά τους με τον 6ο, διαιρούμενης με το «τρία». Παράδειγμα : ο 6ος έχει στην κανονική διάρκεια 43 βαθμούς και ο 2ος 56 βαθμούς. Στα play off θα ξεκινήσουν, ο 6ος με μηδέν και ο 2ος με 13/3 = 4 βαθμούς ( Όταν η διαίρεση δίνει δεκαδικό αριθμό, κάτω του 0,50 στρογγυλοποιείται προς τον προηγούμενο, αν είναι άνω του 0,50 στρογγυλοποιείται προς το επόμενο ακέραιο αριθμό ).

PLAY OUT : Η ίδια διαδικασία :

Ο 12ος ξεκινά με 0 βαθμούς τα play out και οι υπόλοιποι με τη βαθμολογική τους διαφορά με αυτόν ( 12ο ) διαιρούμενη με το «τρία», όπως ακριβώς και στην περίπτωση των play off.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην ειδική βαθμολογία των play off και play out, σε βαθμούς, τέρματα και αποτελέσματα των μεταξύ τους αγώνων, τότε λαμβάνονται κατά σειρά υπόψιν τα ακόλουθα :

α) Η βαθμολογία των ισοβαθμούντων σωματείων, στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

β) Το σύνολο των βαθμών στους μεταξύ τους αγώνες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

γ) Η διαφορά τερμάτων στους μεταξύ τους αγώνες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

δ) Η διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

ε) Η καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

                                                            ________________________

Α΄ κατηγορία :

12 ομάδες, σε πρωτάθλημα δυο γύρων ( 22 αγωνιστικές ) και στη συνέχεια play off, οι πρώτες έξη ομάδες ( θέσεις 1 – 6 ) σε μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών εντός και εκτός έδρας για την ανάδειξη της ομάδας που θα προβιβαστεί στην Α΄1 κατηγορία και οι υπόλοιπες έξη play out ( 7 – 12 ), επίσης σε μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών εντός και εκτός έδρας για την ανάδειξη των ομάδων που θα υποβιβαστούν. Ο τρόπος διεξαγωγής των play off και play out θα είναι ίδιος με της Α΄1 κατηγορίας.

                                                            ________________________

Β΄ κατηγορία :

Μέχρι 14 ομάδες, σε έναν όμιλο σε διπλούς αγώνες εντός και εκτός έδρας.

Από 15 μέχρι 29 ομάδες, σε δυο ομίλους σε διπλούς αγώνες εντός και εκτός έδρας.

Από 30 ομάδες και άνω, σε τρεις ομίλους, επίσης σε διπλούς αγώνες εντός και εκτός έδρας.

                                                            _________________________

ΓΕΝΙΚΑ :

1.- Σε όλες τις κατηγορίες συνεχίζουν να ισχύουν, ασφάλεια ποδοσφαιριστών και διασώστες.

2.- Α΄1 : Στη βασική 11άδα, ένας Κ20

     Α΄ και Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Στη βασική 11άδα, δυο Κ20

3.- Στην Α΄1 κατηγορία, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ δίπλωμα προπονητή UEFA C΄.

4.- Η Α΄1 ερ. κατηγορία παίζει ΠΑΝΤΑ ΜΟΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ.

     Η Α΄ ερ. κατηγορία παίζει ΠΑΝΤΑ ΜΟΝΟ ΚΥΡΙΑΚΗ.

     Η Β΄ ερ. κατηγορία παίζει Σάββατο – Κυριακή πρωί και Κυριακή απόγευμα.

5.- Εποπτεία γηπέδων στην Α1, ώστε να είναι αξιοπρεπείς και να έχουν τις προϋποθέσεις που θα ορίσει η επιτροπή.

6.- Παρατηρητές διαιτησίας σε όλους τους αγώνες της Α1 και σε επιλεγμένους αγώνες Α΄ και Β΄ κατηγορίας.

* Όλες οι παραπάνω διατάξεις – με εξαίρεση τις «1» και «2» που εφαρμόζονται ήδη –θα εφαρμοστούν από την αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020.

 

ΑΡΘΡΟ 30. ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Ότι δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη θα επιλύεται με βάση την ισχύουσα αθλητική νομοθεσία και τον ΚΑΠ, μετά από απόφαση της Ε.Ε. της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής.