Η Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής ανακοινώνει στις κατηγορίες “προκηρύξεις” έχουν αναρτηθεί ήδη, οι προκηρύξεις της νέας αγωνιστικής περιόδου 2017 – 2018 . . .

 

 

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ 2 Τ.Κ. 631 00 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΤΗΛ : 23710 22609  FAX : 23710 24169

www.epshalkidikis.gr

 

                                                            Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η

Πρωταθλημάτων Α΄, Β΄ και Γ΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας

περιόδου 2017 – 2018.

 

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χαλκιδικής, αφού έλαβε υπόψη :

 

Την αθλητική νομοθεσία που ισχύει σήμερα, το καταστατικό της και τους κανόνες παιχνιδιού, τον κανονισμό αγώνων ποδοσφαίρου, τους πίνακες κατάταξης Σωματείων ανά κατηγορία περιόδου 2016 – 2017 και την  9 / 13 Ιουν. 2017 απόφαση του Δ.Σ. της,

 

π ρ ο κ η ρ ύ σ σ ε ι

 

τους αγώνες  Α΄, Β΄ και Γ΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας περιόδου 2017 – 2018.

 

Δικαίωμα συμμετοχής ανά κατηγορία έχουν τα εξής Σωματεία :

 

                                    Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ( 16 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ) :

 1. ΤΑ Μ.Κ. ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ 7. ΑΚΑΝΘΟΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ 13. ΟΛΥΝΘΟΣ ΟΛΥΝΘΟΥ
 2. Π.Ο. ΤΡΙΓΛΙΑΣ 8. ΑΣΤΗΡ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 14. ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ Ν. ΜΑΡΜΑΡΑ
 3. ΑΕΤΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑ 9. ΝΙΚΗ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 15. ΔΙΓΕΝΗΣ ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ
 4. ΑΡΗΣ ΚΑΣ/ΔΡΕΙΑΣ 2005 10. Π.Ο. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ 16. ΗΡΑΚΛΗΣ Ν. ΦΩΚΑΙΑΣ
 5. ΝΕΟΣ Π.Ο. Ν. ΚΑΛ/ΤΕΙΑΣ 11. ΕΡΜΗΣ Ν. ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ
 6. ΤΟΡΩΝΑΙΟΣ ΑΦΥΤΟΥ 12. ΑΡ/ΛΗΣ ΣΤΑΓ/. ΣΤΡ/ΚΗΣ

 

Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ( 28 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ) :

 1. Α.Ο. ΣΑΡΤΗΣ 11. ΑΝΘΕΜΟΥΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ 21. Α.Σ. ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ
 2. ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑΝΟΥ 12. ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ 22. ΝΙΚΗ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗΣ 2016
 3. ΕΛΠΙΣ ΑΓ. ΠΑΝΤ/ΜΩΝΑ 13. ΑΕΤΟΣ ΦΟΥΡΚΑΣ 23. ΠΑΛΛΗΝΗ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ
 4. ΕΛΠΙΣ ΒΡΑΣΤΩΝ 14. ΝΕΜΕΣΙΣ ΣΥΚΙΑΣ 24. ΔΟΞΑ  ΚΑΛΥΒΩΝ
 5. ΘΥΕΛΛΑ ΚΡΗΝΗΣ 15. Α.Ο. ΧΑΝΙΩΤΗΣ 25. Α.Ο. ΣΗΜΑΝΤΡΩΝ
 6. ΤΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΥΚΙΑΣ 16. ΦΟΙΝΙΞ ΝΙΚΗΤΗΣ 26. Α.Ε. ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ
 7. ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ 17. ΕΛΠΙΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 27. ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΡΝΑΙΑΣ
 8. ΔΟΞΑ ΟΡΜΥΛΙΑΣ 18. ΧΟΛΟΜΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΗ 28. ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ
 9. ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΦΛΟΓΗΤΩΝ 19. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΑΒΔΟΥ
 10. ΧΟΛΟΜΩΝ Ρ.Π. 20. Α.Σ. ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ

 

Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ( ΣΩΜΑΤΕΙΑ ) :

 1. ΔΟΞΑ ΚΡΗΜΝΗΣ 8. ΑΣΤΕΡΑΣ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ      15. Μ. ΑΛΕΞ. ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
 2. ΗΡΑΚΛΗΣ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ 9. ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥ 16. ΑΝΑΓ/ΣΗ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ
 3. ΑΕΤΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 10. Π.Ο. ΣΑΡΤΗΣ 2011 17.Α.Ο. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
 4. ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΓΟΜΑΤΙΟΥ 11. ΑΠΟΕΛ ΓΕΡΑΚΙΝΗΣ 18. ΑΙΑΣ ΕΛΑΙΟΧΩΡΙΩΝ
 5. ΑΙΓΕΑΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ 12. ΠΑΟΚ ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ 19. ΠΑΟΚ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
 6. ΑΝΑΓ/ΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ 13. Π.Α.Ο. ΔΟΥΜΠΙΩΝ 20. ΕΛΠΙΔΕΣ Ν. ΜΑΡΜΑΡΑ
 7. ΚΟΣΜΟΣ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ 14. ΑΝΑΓ/ΣΗ ΑΓ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

 

Ο καθορισμός των ομίλων της Β΄ και Γ΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, θα γίνει μετά τη συγκέντρωση του συνόλου των δηλώσεων συμμετοχής των σωματείων και πριν την κλήρωση των αγώνων. Σε περίπτωση που από οποιαδήποτε αιτία υπάρξουν κενά στις κατηγορίες, αυτά θα καλυφθούν από τις αμέσως κατώτερες κατηγορίες με βάση τους πίνακες κατάταξης της περιόδου 2016 – 2017.

ΑΡΘΡΟ 1. ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.

Για να συμμετάσχει μια ομάδα στο πρωτάθλημα, οφείλει να υποβάλλει το αργότερο μέχρι την  Παρασκευή 25 Αυγούστου  2017, δήλωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα στο οποίο δικαιούται, στο ειδικό έντυπο που με μέριμνα της Ένωσης αποστέλλεται στα σωματεία μαζί με την προκήρυξη. Η δήλωση συμμετοχής, πλήρως συμπληρωμένη υπογεγραμμένη και σφραγισμένη, μπορεί να παραδοθεί ιδιοχείρως στη γραμματεία της Ένωσης, να αποσταλεί ταχυδρομικώς, ή να διαβιβασθεί με fax και να συνοδεύεται υποχρεωτικά με το αντίστοιχο για την κατηγορία χρηματικό αντίτιμο.

Το χρηματικό ποσό για συμμετοχή στο πρωτάθλημα, ορίζεται ανά κατηγορία ως εξής :

Α΄ κατηγορία : 300 ευρώ, Β΄ κατηγορία : 250 ευρώ και Γ΄ κατηγορία : 200 ευρώ

Η κατάθεση της δήλωσης συμμετοχής σημαίνει την ανεπιφύλακτη εκ μέρους των σωματείων αποδοχή των όρων της παρούσας προκήρυξης, του καταστατικού της Ένωσης και του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου.

Επίσης, τα σωματεία υποχρεούνται, μαζί με τη δήλωση συμμετοχής, να κομίσουν στην Ένωση :

 1. Αντίγραφο πρακτικού της πιο πρόσφατης ( εκλογικής ) Γενικής Συνέλευσης με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που εξελέγησαν σε αυτή.
 2. Αντίγραφο πρακτικού Διοικητικού Συμβουλίου με την κατανομή αξιωμάτων των εκλεγμένων μελών.
 3. ΣΥΝΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ / ΔΗΛΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ περί αποδοχής καταστατικού, κανονισμών, εγκυκλίων, οδηγιών και αποφάσεων FIFA, UEFA και ΕΠΟ ( Διαβιβάζεται συνημμένα ), θεωρημένο νόμιμα για το γνήσιο της υπογραφής.
 4. Γνήσιο αντίγραφο της σύμβασης υπηρεσιών ασφάλισης των ποδοσφαιριστών τους, με ιατροφαρμακευτική ή ασφαλιστική εταιρεία. Η ασφάλεια των ποδοσφαιριστών μπορεί να είναι ομαδική ή ατομική και να καλύπτει τις περιπτώσεις τραυματισμών που προκαλούνται κατά τη διάρκεια των αγώνων.
 5. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η δήλωση συμμετοχής, είναι να μην υπάρχουν χρηματικές οφειλές των σωματείων προς την Ένωση. Για το λόγο αυτό καλούνται όσα σωματεία δεν εξόφλησαν τα χρέη της προηγούμενης περιόδου 2016 – 2017 να το πράξουν το αργότερο μέχρι την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα.

 

ΑΡΘΡΟ 2. ΚΛΗΡΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η κλήρωση των αγώνων, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017 και ώρα 20:00.

 

ΑΡΘΡΟ 3. ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Τα πρωταθλήματα της A’ και Β΄ ερασιτεχνικής θα ξεκινήσουν στις 23 – 24 Σεπτεμβρίου, ενώ της Γ΄ ερασιτεχνικής θα ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2017.

 

ΑΡΘΡΟ 4. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Εάν το γηπεδούχο σωματείο δεν εξοφλήσει πριν την έναρξη του αγώνα το σύνολο της δαπάνης διαιτησίας ( αποζημίωση – έξοδα μετακίνησης διαιτητή, βοηθών, παρατηρητή αγώνα και διαιτησίας κ.λπ ), ο διαιτητής δεν διεξάγει τον αγώνα. Ο αγώνας αυτός κατακυρώνεται υπέρ της αντιπάλου ομάδας και η γηπεδούχος ομάδα τιμωρείται με χρηματική ποινή πεντακοσίων ( 500 ) ευρώ. Μέχρι την εξόφληση της ως άνω δαπάνης διαιτησίας και της χρηματικής ποινής στη διοργανώτρια, δεν ορίζονται αγώνες της ομάδας αυτής, κατακυρώνονται δε υπέρ της αντιπάλου ομάδας.

 

ΑΡΘΡΟ 5. ΓΗΠΕΔΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Ισχύουν τα οριζόμενα από το άρθρο 8 του ΚΑΠ. Ειδικότερα :

α) Σωματείο το οποίο δηλώνει ως έδρα του γήπεδο που ανήκει σε άλλο σωματείο ή άλλο Νομικό ή φυσικό πρόσωπο, πρέπει να συνοδεύει τη δήλωση συμμετοχής του στο πρωτάθλημα, με έγγραφη συγκατάθεση αυτού. Εάν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, η διοργανώτρια διαπιστώσει ότι το γήπεδο αυτό έχει καταστεί «ακατάλληλο», ή ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του και δεν έχει δηλώσει εναλλακτική έδρα σε άλλο γήπεδο, το σωματείο υποχρεούται να δεχθεί ως έδρα του το γήπεδο που θα ορίσει η διοργανώτρια.

β) Όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες που διαθέτουν το γήπεδό τους για τους αγώνες πρωταθλημάτων, είτε των ιδίων είτε άλλων ομάδων, οφείλουν επί ποινή απαραδέκτου της δήλωσης συμμετοχής, να επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση των γηπέδων αυτών και των εγκαταστάσεων για όλους τους αγώνες της διοργανώτριας.

γ) Σε περίπτωση αγώνων κατάταξης, – ισοβαθμία ομάδων κλπ. – θα ορίζονται κατά την κρίση της διοργανώτριας, γήπεδα ουδέτερα που θα συγκεντρώνουν τις περισσότερες εγγυήσεις – ασφάλεια, ομαλή διεξαγωγή, ίση απόσταση – και θα εξασφαλίζουν κατά το δυνατό, ίσους όρους για τις διαγωνιζόμενες ομάδες.

δ) Σε περίπτωση επιβολής σε σωματείο, ποινής στέρησης του δικαιώματός του να αγωνίζεται στην έδρα του, η Ένωση, θα ορίζει κατά την απόλυτη κρίση της, τη διεξαγωγή των αγώνων του τιμωρημένου σωματείου – όταν αυτό αγωνίζεται με την ιδιότητα του γηπεδούχου – σε ουδέτερο γήπεδο. Ο ορισμός του γηπέδου θα γίνεται με μέριμνα κατά το δυνατό, το αντίπαλο ( φιλοξενούμενο ) σωματείο να μην μετακινείται σε απόσταση μεγαλύτερη, από αυτή που θα μετακινούνταν, αν δεν υπήρχε η τιμωρία του γηπεδούχου σωματείου. Στην περίπτωση αυτή, το γηπεδούχο – τιμωρημένο – σωματείο, έχει τις υποχρεώσεις των άρθρων 8 και 9 του ΚΑΠ – ετοιμασία γηπέδου, χάραξη γραμμών, δίχτυα κ.λπ. –

ε) Όταν έχουν ορισθεί στο ίδιο γήπεδο, την ίδια ημέρα , από την ίδια διοργανώτρια, δυο αγώνες πρωταθλήματος από τους οποίους ο δεύτερος αφορά πρωτάθλημα ανώτερης κατηγορίας και στην περίπτωση που ενδέχεται από τη διεξαγωγή του πρώτου αγώνα να καταστεί ακατάλληλο το γήπεδο, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, ο πρώτος αγώνας θα αναβάλλεται από τον διαιτητή που έχει ορισθεί να τον διευθύνει, προκειμένου να διεξαχθεί ο δεύτερος αγώνας.

 

ΑΡΘΡΟ 6. ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ

Ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 9 του ΚΑΠ.

Για τη δυνατότητα της διεξαγωγής ή όχι ενός αγώνα, λόγω αντικανονικότητας του γηπέδου, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο διαιτητής, ο οποίος έχει την υποχρέωση να αναγράφει περί αυτού κάθε σχετική παρατήρησή του στο φ.α. Η φιλοξενούμενη ομάδα, έχει το δικαίωμα να διατυπώσει σχετική ένσταση στο, – για αντικανονικότητα του γηπέδου – πριν την έναρξη του αγώνα. Η ένσταση πρέπει υποχρεωτικά να καταχωρηθεί στο φύλλο αγώνα, ενώ ο διαιτητής οφείλει να απαντήσει επί των θεμάτων της ένστασης, κατά το κλείσιμο του φύλλου αγώνα. Η έλλειψη διχτύων στα τέρματα καθιστά το γήπεδο αντικανονικό σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

 

ΑΡΘΡΟ 7. ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΗΠΕΔΟ

Ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 10 του ΚΑΠ.

Για τη δυνατότητα έναρξης, διεξαγωγής ή συνέχισης ενός αγώνα, από άποψη καταλληλότητας ή μη, του γηπέδου, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει, είναι ο διαιτητής. Οι δε ομάδες, έχουν την υποχρέωση να

συμμορφώνονται σε οποιαδήποτε απόφασή του, χωρίς δικαίωμα υποβολής ένστασης. Η Ένωση, δύναται κατά την κρίση της, να προβεί σε αναβολή προγραμματισμένου αγώνα ή αγώνων, χωρίς χρονικό περιορισμό για λόγους ανωτέρας βίας ( π.χ. διακοπή συγκοινωνιών, θεομηνία, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.λπ ) ενημερώνοντας σχετικά τα ενδιαφερόμενα σωματεία.

 

ΑΡΘΡΟ 8. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ – ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Ισχύουν όσα ορίζουν τα άρθρα 11 και 22 του ΚΑΠ. Ειδικότερα :

α) Το ετήσιο – συνολικό – πρόγραμμα των αγώνων, καταρτίζεται ύστερα από δημόσια κλήρωση και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ένωσης.

β) Τα σωματεία, θα ενημερώνονται για την ημέρα και ώρα τέλεσης των αγώνων τους, μέσω του site της Ένωσης ( www.epshalkidikis.gr ).

Τα σωματεία θα πρέπει να γνωστοποιήσουν εγγράφως στην Ένωση, τον αριθμό του fax, με το οποίο θα γίνεται η αλληλογραφία με την Ένωση.

γ) Η διάρκεια των αγώνων, θα είναι 90 λεπτά. ( Δυο ημίχρονα των 45 λεπτών το καθένα )

Οι αγώνες, θα διεξάγονται συνήθως, Σάββατο απόγευμα, Κυριακή πρωί και Κυριακή απόγευμα, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ημέρα και ώρα, αν παραστεί ανάγκη, κατά την κρίση της διοργανώτριας.

δ) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διοργανώτρια μπορεί να αλλάξει την ώρα και το γήπεδο τέλεσης του αγώνα, υποχρεούται όμως να ειδοποιήσει τα αγωνιζόμενα σωματεία, τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα, με fax,  ή άλλο τρόπο.

 

ΑΡΘΡΟ 9. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

α) Απαγορεύεται η αντικατάσταση ποδοσφαιριστή ο οποίος αποβλήθηκε από τον Διαιτητή.

β) Τακτικός ποδοσφαιριστής ( που συμμετέχει στην αρχική ενδεκάδα ) που αποβάλλεται πριν το εναρκτήριο λάκτισμα, επιτρέπεται να αντικατασταθεί μόνο από έναν από τους αναπληρωματικούς ποδοσφαιριστές.

γ) Επιτρέπεται σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, η αντικατάσταση μέχρι τριών ( 3 ) ποδοσφαιριστών από κάθε ομάδα, ανεξάρτητα από τις θέσεις που αγωνίζονται, απαγορευομένης της επανασυμμετοχής οποιουδήποτε από τους ποδοσφαιριστές που αντικαταστάθηκαν στον ίδιο αγώνα.

δ) Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η ασφάλιση ΟΛΩΝ των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα Α΄, Β΄ και Γ΄ Ερ. κατηγορίας. Η συμμετοχή ανασφάλιστου ποδοσφαιριστή σε επίσημο αγώνα συνιστά αντικανονική συμμετοχή και, σε περίπτωση ένστασης το σωματείο του χάνει τον αγώνα και υπόκειται στις κυρώσεις του άρθρου 23 παρ. 11 του ΚΑΠ ( 0 – 3 α/α, – 3 βαθμοί και χρηματικό πρόστιμο έως 800 ευρώ ).

 

ΑΡΘΡΟ 10. ΔΕΛΤΙΟ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ – ΔΕΛΤΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ – ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ.

1.Οι ομάδες σε όλους τους αγώνες τους υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στον διαιτητή :

α) Το δελτίο ατομικών στοιχείων και μεταβολών ( δελτίο ΕΠΟ ) για κάθε ποδοσφαιριστή της αποστολής, στο οποίο θα αναφέρονται όλα τα προσωπικά στοιχεία του ποδοσφαιριστή καθώς και το σωματείο στο οποίο ανήκει.

β) Το δελτίο πιστοποίησης προπονητή, το οποίο εκδίδεται από την Ένωση κομίζοντας τα κάτωθι δικαιολογητικά :

 1. Αίτηση του σωματείου ( σε ειδικό έντυπο της Ένωσης ),
 2. Ταυτότητα προπονητή ΕΠΟ με ημερομηνία λήξης 31.12.2018, ή πιστοποιητικό παρακολούθησης.
 3. Βεβαίωση μέλους από σύνδεσμο προπονητών, ή (αν δεν υπάρχει) βεβαίωση της Ο.Π.Π.Ε.
 4. Δυο έγχρωμες φωτογραφίες, πρόσφατες.
 5. Υπ. Δήλωση του ν. 1599 / 1986 ότι ο ενδιαφερόμενος δεν εμπίπτει στα κωλύματα τα προβλεπόμενα εκ του καταστατικού της ΕΠΟ, αποδέχεται ανεπιφύλακτα τις διατάξεις του Κανονισμού προπονητών του καταστατικού και των κανονισμών της ΕΠΟ.
 6. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του κατατεθειμένου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ιδιωτικού συμφωνητικού με το σωματείο ( φωτοτυπία δεν γίνεται δεκτή ).
 7. Εβδομήντα πέντε ( 75 ) ευρώ.

* Σε περίπτωση αλλαγής προπονητή, το σωματείο θα εκδίδει υποχρεωτικά νέο δελτίο πιστοποίησης στο όνομα του σωματείου και στο όνομα του νεοπροσληφθέντος προπονητή.

* Οι προπονητές θα εισέρχονται στην τεχνική περιοχή για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, μόνο εφόσον κατέχουν το δελτίο πιστοποίησης προπονητή και οι διαιτητές του αγώνα είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο αυτών σύμφωνα με το άρθρο 18 του ΚΑΠ.

* Σε περίπτωση τροποποίησης του Κανονισμού Προπονητών από την ΕΠΟ ή τα εξουσιοδοτημένα όργανα αυτής, στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2017 – 2018, η Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής θα ενημερώσει τα σωματεία – μέλη της με νεώτερο έγγραφο.

γ). Κατάσταση υγείας των ποδοσφαιριστών, στην οποία θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία αυτών καθώς και το σωματείο στο οποίο ανήκουν, θα φέρει δε, ιατρική θεώρηση στην οποία θα αναγράφεται ότι οι περιλαμβανόμενοι στην κατάσταση ποδοσφαιριστές είναι απολύτως υγιείς και ικανοί να αγωνίζονται σε αγώνες της ομάδας τους. Η ως άνω ιατρική θεώρηση πραγματοποιείται μόνο από αθλίατρο, ορθοπεδικό, παθολόγο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο, αγροτικό γιατρό, ή γενικής ιατρικής. Η ισχύς της κατάστασης υγείας είναι για ΕΝΑ ΕΤΟΣ και πρέπει να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης του αγώνα. Η κατάσταση υγείας πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από βεβαίωση της Ένωσης ( ότι παρελήφθη από αυτή ) η οποία δύναται να είναι είτε πρωτότυπη είτε μέσω fax.

2.- O διαιτητής έχει την υποχρέωση να σημειώσει στην οικεία στήλη του Φ.Α. τις τυχόν ελλείψεις των πιο πάνω δικαιολογητικών.

3.- Ο έλεγχος γίνεται από τον διαιτητή και τους αρχηγούς των ομάδων, υποχρεωτικά πριν από την έναρξη του αγώνα κατά την εκ μέρους του διαιτητή συμπλήρωση του Φ.Α.

4.- Ο διαιτητής υποχρεούται να κρατήσει τα δικαιολογητικά των διαγωνιζομένων ποδ/στών μέχρι την υπογραφή του Φ.Α. οι δε αρχηγοί των ομάδων μπορούν να τα ζητήσουν σε αυτό το διάστημα για να τα ελέγξουν, μόνο σε περίπτωση διατύπωσης ένστασης πλαστοπροσωπίας.

5.- Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε οποιοδήποτε αγώνα πρωταθλήματος ή Κυπέλλου, χωρίς τα δικαιολογητικά της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, ο δε διαιτητής υποχρεούται να απαγορεύσει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή για τον οποίο  δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές. Εάν παρά ταύτα ο ποδοσφαιριστής μετάσχει στον αγώνα, η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική και η υπαίτια ομάδα σε περίπτωση αποδοχής ένστασης ή καταγγελίας υφίσταται τις προβλεπόμενες για την περίπτωση κυρώσεις. Ο δε διαιτητής, τιμωρείται από την αρμόδια πειθαρχική επιτροπή, με ποινή απαγόρευσης διεύθυνσης αγώνων, για τρεις ( 3 ) τουλάχιστον μήνες.

 

ΑΡΘΡΟ 11. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ / ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΔ/ΣΤΩΝ.

Έχει εφαρμογή το άρθρο 19 του ΚΑΠ.

1.- Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί εντός εικοσιτετραώρου σε δυο αγώνες του

σωματείου που ανήκει. Ο υπολογισμός του εικοσιτετραώρου αρχίζει από το τελευταίο λεπτό συμμετοχής του ποδοσφαιριστή στον πρώτο αγώνα και πρέπει να συμπληρώνεται πριν την έναρξη του δεύτερου αγώνα. Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται απώλεια του δεύτερου αγώνα αν υποβληθεί ( και εγκριθεί ) ένσταση αντικανονικής συμμετοχής από το αντίπαλο σωματείο.

2.- Απαγορεύεται η συμμετοχή σε ομάδα ανδρών, ποδοσφαιριστή που δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του. Ειδικά και μόνο για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών που αποκτούν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ανδρικές ομάδες ( συμπλήρωση 14ου έτους ηλικίας ), ως ημερομηνία γέννησης όλων, θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησής τους.

3.- Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, επτά ( 7 ) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε Ελληνικές Εθνικές ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο φ.α. και η συμμετοχή τους στον αγώνα, μέχρι τεσσάρων ( 4 ) ποδοσφαιριστών που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες. Η αναγραφόμενη έναρξη και λήξη ισχύος στα δελτία των αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, πρέπει να καλύπτει τη συμμετοχή τους στους αγώνες, αλλιώς η συμμετοχή τους είναι αντικανονική ( άρθρο 19 παρ. 3.γ. του ΚΑΠ ). Η παράβαση των απαγορεύσεων του παρόντος άρθρου συνιστά αντικανονική συμμετοχή και επισύρει – σε περίπτωση ένστασης – τις προβλεπόμενες κυρώσεις ( άρθρο 19. παρ. 3.δ. του ΚΑΠ ).

 1. Όλα τα σωματεία της Α’ Ερ. κατηγορίας υποχρεούνται να χρησιμοποιούν σε κάθε τους αγώνα και σε ολόκληρη τη διάρκεια αυτού, τουλάχιστον έναν ( 1 ) ποδοσφαιριστή γεννηθέντα το έτος 1997, ή και μεταγενέστερα. Σε περίπτωση αποβολής του ποδοσφαιριστή αυτού, ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά και χωρίς περαιτέρω κυρώσεις. Εφόσον διαπιστωθεί παράβαση της διάταξης αυτής πριν την έναρξη του αγώνα, ο διαιτητής υποχρεούται να μην τελέσει αυτόν, σε βάρος δε της υπαίτιας ή των υπαίτιων ομάδων, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το άρθρο 21 του ΚΑΠ κυρώσεις ( απώλεια αγώνα με 0 – 3, αφαίρεση 2 βαθμών από τη φετινή βαθμολογία και επίσης 2 από τη βαθμολογία της επόμενης αγωνιστικής περιόδου και χρηματικό πρόστιμο έως 800 ευρώ ). Εφόσον η ίδια παράβαση πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα, λογίζεται ως αντικανονική συμμετοχή , στην υπαίτια δε ομάδα επιβάλλονται μετά από ένσταση, οι προβλεπόμενες από το άρθρο 23 παρ.11 του ΚΑΠ κυρώσεις ( απώλεια αγώνα με 0 – 3, αφαίρεση τριών ( 3 ) βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα και χρηματικό πρόστιμο έως 800 ευρώ ).

5.- Όλα τα σωματεία της Β’  και Γ΄ Ερ. κατηγορίας υποχρεούνται να χρησιμοποιούν σε κάθε τους αγώνα και σε ολόκληρη τη διάρκεια αυτού, τουλάχιστον δυο ( 2 ) ποδοσφαιριστές γεννηθέντες το έτος 1997, ή και μεταγενέστερα. Σε περίπτωση αποβολής του ενός ή και των δυο αυτών ποδοσφαιριστών, ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά και χωρίς περαιτέρω κυρώσεις. Εφόσον διαπιστωθεί παράβαση της διάταξης αυτής πριν την έναρξη του αγώνα, ο διαιτητής υποχρεούται να μην τελέσει αυτόν, σε βάρος δε της υπαίτιας ή των υπαίτιων ομάδων, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το άρθρο 21 του ΚΑΠ κυρώσεις ( απώλεια αγώνα με 0 – 3, αφαίρεση 2 βαθμών από τη φετινή βαθμολογία και επίσης 2 από τη βαθμολογία της επόμενης αγωνιστικής περιόδου και χρηματικό πρόστιμο έως 800 ευρώ ). Εφόσον η ίδια παράβαση πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα, λογίζεται ως αντικανονική συμμετοχή, στην υπαίτια δε ομάδα επιβάλλονται μετά από ένσταση, οι προβλεπόμενες από το άρθρο 23 παρ.11 του ΚΑΠ κυρώσεις ( απώλεια αγώνα με 0 – 3, αφαίρεση τριών ( 3 ) βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα και χρηματικό πρόστιμο έως 800 ευρώ).

Ο έλεγχος για την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων ( 4 και 5 ) ανήκει στον διαιτητή του αγώνα, ο οποίος υποχρεούται να απαγορεύει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών για όλες τις ειδικές περιπτώσεις απαγόρευσης ή περιορισμού συμμετοχής. Σε περίπτωση άρνησης ή πλημμελούς ελέγχου εκ μέρους του διαιτητή τότε αυτός τιμωρείται με την ποινή του μη ορισμού του σε αγώνες για διάστημα 2 μηνών. Επιπλέον, σε περίπτωση μη υποβολής ένστασης ή καταγγελίας από τρίτο ενδιαφερόμενο σωματείο, επιλαμβάνεται η πειθαρχική επιτροπή της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής, που δικαιούται να επιβάλλει τις κυρώσεις που προβλέπονται για την κάθε περίπτωση.

6.- Οι ποδοσφαιριστές όλων των σωματείων της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής, οφείλουν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εκδήλωση της Ένωσης ή κλήση για συμμετοχή σε αγώνα ή προπόνηση των μικτών της ομάδων, όταν και εφόσον προσκαλούνται. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας ή άρνησης αυτών, τιμωρούνται ( με 2 – 4 αγωνιστικές ) με απόφαση της πειθαρχικής της επιτροπής της ένωσης, κατόπιν παραπομπής από το Δ.Σ. / Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής.

 

ΑΡΘΡΟ 12. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΩΝ

Έχει εφαρμογή το άρθρο 20 του ΚΑΠ.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων μετά το τέλος του πρωταθλήματος, λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά  τα κάτωθι :

 1. Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες.
 2. Το σύνολο των τερμάτων που πέτυχε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες.
 3. Αν οι ομάδες ισοβαθμούν σε βαθμούς και τέρματα ( στους μεταξύ τους αγώνες ) τότε τη σειρά

κατάταξης θα κρίνει απλός αγώνας κατάταξης σε ουδέτερο γήπεδο που θα ορίσει η διοργανώτρια.

 

ΑΡΘΡΟ 13. ΜΗ ΤΕΛΕΣΗ – ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Έχουν εφαρμογή τα άρθρα 17 και 21 του ΚΑΠ.

1) Όλοι οι αγώνες Α΄, Β΄ και Γ΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας θα διεξάγονται υποχρεωτικά με την παρουσία πιστοποιημένου παρόχου πρώτων βοηθειών ή γιατρού, με μέριμνα και ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας. Σε περίπτωση απουσίας αυτού από αγώνα, ο διαιτητής υποχρεούται να μην τελέσει αυτόν, ή να διακόψει αυτόν αν διαπιστωθεί η απουσία του στη διάρκεια του αγώνα, σε βάρος δε της γηπεδούχου και άρα υπαίτιας ομάδας θα επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 23 του ΚΑΠ, με την υποβολή της σχετικής προβλεπόμενης ένστασης, δεδομένου ότι θεωρείται συνολικά αντικανονική η συμμετοχή στον αγώνα της γηπεδούχου ομάδας. Σε περίπτωση μη υποβολής ένστασης ή καταγγελίας από τρίτο ενδιαφερόμενο σωματείο, κατά τους ορισμούς του άρθρου 23, επιλαμβάνεται η πειθαρχική επιτροπή της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής, που δικαιούται να επιβάλλει τις κυρώσεις του άρθρου αυτού και χρηματικό πρόστιμο σε βάρος της υπαίτιας ομάδας.

2α) Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνιστεί ή παραιτηθεί από αγώνα ή αγώνες ή παρουσιάζεται στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους του ελάχιστου επιτρεπομένου ορίου ( 9 ) ποδοσφαιριστές για την έναρξή του, χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, εκτός από την καταβολή κάθε σχετικής δαπάνης, τιμωρείται με απώλεια των αγώνων και χρηματική ποινή πεντακοσίων ( 500 ) ευρώ για κάθε αγώνα. Αφαιρούνται επίσης δυο ( 2 ) βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου για κάθε αγώνα που η ομάδα δεν παρουσιάζεται κανονικά, παραιτείται ή δηλώνει αποχώρηση από το πρωτάθλημα. Η αφαίρεση των δυο ( 2 ) βαθμών ισχύει για μέχρι τρεις ( 3 ) αγώνες σε κάθε πρωτάθλημα.

2β) Αγώνας που δεν τελέστηκε ή δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας ή και των δυο ομάδων, προσμετράται για έκτιση ποινών μόνο της ανυπαίτιας ομάδας και τιμωρείται ως εξής :

 1. Με απώλεια του αγώνα, αφαίρεση δυο ( 2 ) βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα, επίσης αφαίρεση δυο ( 2 ) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα και χρηματική ποινή έως οκτακόσια ( 800 ) ευρώ σε βάρος της υπαίτιας ομάδας αν ο αγώνας δεν αρχίσει.
 2. Με αφαίρεση τριών ( 3 ) βαθμών από το τρέχον και δυο ( 2 ) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα από την υπαίτια ομάδα, αν ο αγώνας διακοπεί πριν την κανονική λήξη του.
 3. Με αφαίρεση δέκα ( 10 ) βαθμών από το τρέχον και πέντε ( 5 ) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα, καθώς και χρηματική ποινή έως οκτακόσια ( 800 ) ευρώ, για την ομάδα που θα αποχωρήσει από τον αγώνα μετά την έναρξή του.
 4. Σε περίπτωση που ομάδα μείνει στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους από επτά ( 7 ) ποδοσφαιριστές ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα, ο οποίος και κατακυρώνεται με 3 – 0 υπέρ της ανυπαίτιας ομάδας, εκτός αν τη στιγμή της διακοπής το αποτέλεσμα την ευνοεί. Στην περίπτωση αυτή αφαιρούνται δυο ( 2 ) βαθμοί από το τρέχον πρωτάθλημα και δυο ( 2 ) βαθμοί από το επόμενο πρωτάθλημα στο οποίο θα δικαιούται συμμετοχής η υπαίτια ομάδα και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως οκτακόσια ( 800 ) ευρώ.
 5. Σε όλες τις ως άνω περιπτώσεις, η υπαίτια ομάδα θεωρείται ότι ηττήθηκε με τέρματα 0-3, εκτός αν το αποτέλεσμα τη στιγμή της διακοπής ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, οπότε και υπολογίζεται το πραγματικό αποτέλεσμα.

 

ΑΡΘΡΟ 14. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ – ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ

Έχουν εφαρμογή τα άρθρα 23 και 24 του ΚΑΠ.

Ενστάσεις επιτρέπεται να υποβάλλονται μόνο από τις διαγωνιζόμενες ομάδες στους μεταξύ τους αγώνες, για τους παρακάτω αποκλειστικά λόγους :

 1. Για αντικανονικότητα του γηπέδου ( διατυπώνεται στο φύλλο αγώνα πριν από την έναρξη του,

από τον αρχηγό της ενιστάμενης ομάδας ).

 1. Για παράβαση των διατάξεων σχετικά με τον ορισμό των διαιτητών ή βοηθών διαιτητών ή την

αντικατάσταση των ορισθέντων ( διατυπώνεται στο φύλλο αγώνα πριν την έναρξη του αγώνα από τον αρχηγό της ενιστάμενης ομάδας ).

 1. Για αντικανονική διακοπή του αγώνα που οφείλεται σε αναιτιολόγητη και αντίθετη με τους κανονισμούς

απόφαση του διαιτητή ( υποβάλλεται στη διοργανώτρια μέσα στις επόμενες δυο εργάσιμες ημέρες – χωρίς να υπολογίζεται η ημέρα τέλεσης του αγώνα – με συστημένη επιστολή, ή fax, ή αποδεικτικό επίδοσης και συνοδευόμενη με το χρηματικό αντίτιμο ).

 1. Για εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή διατάξεων από τον διαιτητή που σχετίζονται με τη

συμπλήρωση των ομάδων, μετά την έναρξη του αγώνα ( υποβάλλεται στη διοργανώτρια μέσα στις επόμενες δυο εργάσιμες ημέρες – χωρίς να υπολογίζεται η ημέρα τέλεσης του αγώνα – με συστημένη επιστολή, ή fax, ή αποδεικτικό επίδοσης και συνοδευόμενη από το χρηματικό αντίτιμο ).

 1. Για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή, που υποχρεωτικά πρέπει να κατονομάζεται. Επίσης,

πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια για ποιο λόγο η συμμετοχή του ποδοσφαιριστή ή των ποδοσφαιριστών θεωρείται από το ενιστάμενο σωματείο αντικανονική (υποβάλλεται στη διοργανώτρια μέσα στις επόμενες δυο εργάσιμες ημέρες – χωρίς να υπολογίζεται η ημέρα τέλεσης του αγώνα – με συστημένη επιστολή, ή fax, ή αποδεικτικό επίδοσης και συνοδευόμενη από το χρηματικό αντίτιμο).

5α. Κατ’ εξαίρεση είναι υποχρεωτική η καταχώρηση στο φ.α. της ένστασης αντικανονικής συμμετοχής που αφορά ποδοσφαιριστή που αγωνίσθηκε ως αναπληρωματικός χωρίς να έχει αναγραφεί στο φ.α. πριν από την έναρξη του αγώνα και ποδοσφαιριστή που ξανασυμμετείχε σε αγώνα ενώ είχε αντικατασταθεί ή αποβληθεί από αυτόν, ή εάν η ομάδα αγωνιστεί για κάποιο διάστημα με ποδοσφαιριστή παραπάνω.

 1. Για πλαστοπροσωπία ποδοσφαιριστή. Υποβάλλεται μέχρι την υπογραφή του φύλλου αγώνα, με

την προϋπόθεση ότι ο διαιτητής θα έχει ειδοποιηθεί σχετικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο από τον αρχηγό της ενιστάμενης ομάδας, μέχρι τη λήξη του αγώνα ή της παράτασης αυτού. Στην περίπτωση αυτή, ο διαιτητής υποχρεούται να δώσει εντολή στον ποδοσφαιριστή κατά του οποίου στρέφεται η ένσταση, να μη φύγει από το γήπεδο, μέχρι να συγκεντρώσει και καταχωρήσει στο φύλλο αγώνα τα απαραίτητα στοιχεία που θα βοηθήσουν το αρμόδιο όργανο στην εκδίκαση της ένστασης όπως στοιχεία ταυτότητας, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, χρώμα μαλλιών και ματιών, άλλα εμφανή σημεία, δείγμα υπογραφής κ.λπ. Επίσης ο διαιτητής υποχρεούται να κρατήσει την κατάσταση υγείας και τα δελτία των ποδοσφαιριστών κατά των οποίων στρέφεται η ένσταση και να τα παραδώσει μαζί με το φ.α. στη διοργανώτρια.

 1. Για παράλειψη παρουσίας παρόχου πρώτων βοηθειών ή γιατρού αγώνα.
 2. Κατά του κύρους του αγώνα ο οποίος τελέστηκε μη νόμιμα και κατά παράβαση διάταξης του ΚΑΠ ή

της εγκεκριμένης προκήρυξης, στην οποία διάταξη όμως θα πρέπει ρητά να αναφέρεται ότι η παράβαση συνιστά αντικανονική συμμετοχή. Ως αντικανονική συμμετοχή θεωρείται και η συμμετοχή ανασφάλιστου ποδοσφαιριστή, σύμφωνα με τα άρθρα 1.4 και 9.δ της παρούσας προκήρυξης.

Για τις ενστάσεις που υποχρεωτικά καταχωρούνται στο Φ.Α. κατατίθεται από την ενιστάμενη ομάδα επί ποινής απαραδέκτου – μέσα σε δυο ( 2 ) εργάσιμες ημέρες από τη διεξαγωγή του αγώνα – το χρηματικό αντίτιμο που για όλες τις περιπτώσεις των ενστάσεων ( πλην αυτής της πλαστοπροσωπίας ποδοσφαιριστή ) ορίζεται στα εκατόν πενήντα ( 150 ) ευρώ, από τα οποία σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης, επιστρέφονται στο ενιστάμενο σωματείο τα εκατό ( 100 ) ευρώ, ενώ τα πενήντα ( 50 ) κρατούνται ως έξοδα παράστασης της αρμόδιας επιτροπής. Αντίθετα, σε περίπτωση απόρριψης της ένστασης, το ποσό των εκατόν πενήντα ευρώ ( 150 ευρώ ) παρακρατείται στο σύνολό του. Σε περίπτωση μη κατάθεσης του χρηματικού ποσού και μόνο για τις περιπτώσεις 1 και 6 του παρόντος άρθρου, κατατίθεται από τη διοργανώτρια η οποία με μέριμνά της το εισπράττει από την υπόχρεη ομάδα.

Ειδικά και μόνο για την περίπτωση της ένστασης πλαστοπροσωπίας, κατατίθεται επί ποινή απαραδέκτου, υποχρεωτικά ξεχωριστό παράβολο για κάθε ποδοσφαιριστή κατά του οποίου στρέφεται καθεμιά από τις ενστάσεις, τις οποίες καλείται να εξετάσει το πειθαρχικό όργανο της διοργανώτριας.

Οι ενστάσεις των περιπτώσεων 1, 2, 5α  και 6, υποβάλλονται προς αποφυγή καθυστερήσεων, ως προς το χρόνο έναρξης και λήξης του αγώνα, στο διαιτητή με σημείωμα, που περιγράφει το είδος και τους λόγους της ένστασης, με υπογραφή του αρχηγού της ενιστάμενης ομάδας. Το σημείωμα αυτό υποβάλλεται εις διπλούν, υπογράφεται από τον αρχηγό της αντίπαλης ομάδας, αντίγραφο δε αυτού παραλαμβάνει το αντίπαλο σωματείο. Ο διαιτητής κατά την κρίση του εφόσον δεν καθυστερεί η έναρξη του αγώνα, επιτρέπει την καταχώρησή της στο φ.α., διαφορετικά είναι υποχρεωμένος να προβεί στην καταχώρηση κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου ή και μετά το τέλος του αγώνα. Η συζήτηση των ενστάσεων είναι υποχρεωτική, τυχόν δε παραίτηση της ενιστάμενης ομάδας είναι ανίσχυρη και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή ένσταση ή καταγγελία για οποιοδήποτε λόγο αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστή για παράβαση του ΚΑΠ και των λοιπών κανονισμών της ΕΠΟ, η υπαίτια ομάδα που μετέχει ο ποδοσφαιριστής αυτός, χάνει τον αγώνα με 3-0 τέρματα, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα, της αφαιρούνται τρεις ( 3 ) βαθμοί από το πρωτάθλημα που μετέχει και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως οκτακόσια ( 800 ) ευρώ.

 

ΑΡΘΡΟ 15. ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Ισχύουν οι διατάξεις του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ, καθώς και το άρθρο 31 του ΚΑΠ, που αφορά στην άρνηση ή αδικαιολόγητη απουσία ποδοσφαιριστή, από τις υποχρεώσεις των Μικτών Ομάδων των Ενώσεων.

Ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής που ανήκει στη δύναμη σωματείου μας, οφείλει να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση διοργανώνεται από την ΕΠΟ ή την Ένωσή μας και έχει σαν σκοπό την ανάπτυξη ή διάδοση του ποδοσφαίρου και του κοινωνικού ρόλου αυτού ή σε εκδηλώσεις μείζονος ενδιαφέροντος, εφόσον και όταν προσκληθεί. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας ή άρνησης αυτού, τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού από δυο ( 2 ) έως τέσσερις ( 4 ) αγωνιστικές ημέρες με απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής, κατόπιν παραπομπής του από το Δ.Σ. της Ένωσής μας.

 

ΑΡΘΡΟ 16. ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ισχύουν οι διατάξεις του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ.

 

ΑΡΘΡΟ 17. ΣΤΟΛΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Έχει εφαρμογή το άρθρο 14 και 15 του ΚΑΠ.

α ) Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής ποδοσφαιριστών στους αγώνες είναι να φορούν σε όλη τη διάρκεια αυτών, τη στολή τους η οποία περιλαμβάνει υποχρεωτικά φανέλα, παντελονάκι, κάλτσες, ποδοσφαιρικά υποδήματα και επικαλαμίδες. Επίσης, οι αρχηγοί των ομάδων πρέπει να φέρουν στο αριστερό τους χέρι το ειδικό περιβραχιόνιο.

β ) Η αρίθμηση στις φανέλες των ποδοσφαιριστών είναι υποχρεωτικά από το 1 έως το 18. Αντίθετα, προαιρετική είναι η αρίθμηση στα παντελονάκια των ποδοσφαιριστών. Εφόσον όμως υπάρχει, τότε υποχρεωτικά θα είναι όμοια με αυτή της φανέλας.

 

ΑΡΘΡΟ 18. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ – ΜΠΑΛΕΣ ΑΓΩΝΑ

Τα γηπεδούχα σωματεία είναι υποχρεωμένα για την κανονική διάθεση του γηπέδου, χάραξη γραμμών, δίχτυα κλπ. Κάθε μια από τις διαγωνιζόμενες ομάδες είναι υποχρεωμένη :

α ) Να προσέρχεται στο γήπεδο του αγώνα έγκαιρα πριν την προκαθορισμένη έναρξή του, ανεξάρτητα από τις τυχόν δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ώστε να είναι έτοιμη να αγωνιστεί πέντε τουλάχιστον λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα.

β )   Να είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο φαρμακευτικό υλικό.

γ )   Η γηπεδούχος ομάδα είναι υπεύθυνη για την παρουσία ( σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα ) παρόχου πρώτων βοηθειών ή γιατρού αγώνα, καθώς και για την προσκόμιση στον διαιτητή, ικανού αριθμού μπαλών για τη διεξαγωγή του αγώνα. Απουσία παρόχου πρώτων βοηθειών ή γιατρού αγώνα συνεπάγεται ματαίωση του αγώνα ( με υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας ) από τον διαιτητή με όλες τις προβλεπόμενες κυρώσεις, του άρθρου 13 παρ. 1 της παρούσας προκήρυξης.

δ ) Ματαίωση διεξαγωγής αγώνα λόγω αντικανονικότητας του γηπέδου συνεπάγεται για την υπεύθυνη ( γηπεδούχο ) ομάδα, απώλεια του αγώνα ( 0 – 3 ), αφαίρεση δυο ( 2 ) βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα, αφαίρεση  δυο ( 2 ) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα, χρηματική ποινή έως οκτακόσια ( 800 ) ευρώ καθώς και την υποχρέωση καταβολής του εξοδολογίου διαιτησίας του αγώνα.

 

ΑΡΘΡΟ 19. ΑΔΕΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Για την εξασφάλιση των αδειών αγώνων υπεύθυνα είναι τα γηπεδούχα σωματεία, σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία.

 

ΑΡΘΡΟ 20. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Έχει εφαρμογή το άρθρο 13 του ΚΑΠ. Η διοργανώτρια θα ορίζει παρατηρητή αγώνα, κάθε φορά που αυτή κρίνει ότι απαιτείται, αξιολογώντας τον κάθε αγώνα ξεχωριστά. Ο παρατηρητής αγώνα Α΄ και Β΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, θα αποζημιώνεται με δέκα πέντε ( 15 ) ευρώ από το γηπεδούχο σωματείο, δαπάνη που θα προστίθεται στο εξοδολόγιο διαιτησίας του αγώνα. Οι παρατηρητές αγώνων Γ΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας θα ορίζονται χωρίς επιβάρυνση για το γηπεδούχο σωματείο.

 

ΑΡΘΡΟ 21. ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΙ – ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

1η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΣΧ ΣΤH Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ               4 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ                3 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Γ΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ                4 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ                3 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 

2η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΣΧ ΣΤΗ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ               4 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ                4 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Γ΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ                4 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ                4 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 

 

3η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΠΣΧ ΣΤΗ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ               4 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ                5 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Γ΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ                4 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ                5 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 

ΑΡΘΡΟ 22. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ :

Όλα τα σωματεία Α΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, υποχρεούνται να διατηρούν τμήματα υποδομών και να συμμετέχουν σε ένα τουλάχιστον από τα πρωταθλήματα τέτοιου είδους που διοργανώνει η ένωση ( Νέων ή Παίδων ). Σωματείο Α΄ Ερ. κατηγορίας που δε θα δηλώσει συμμετοχή σε ένα τουλάχιστον πρωτάθλημα υποδομών της Ένωσης ( Νέων ή Παίδων ) θα αποκλείεται από το πρωτάθλημα της Α΄ Ερασιτεχνικής μετά από σχετική απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής. Σε περίπτωση που σωματείο, ενώ έχει δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα Νέων ή Παίδων, δεν κατέρχεται ( από οποιαδήποτε αιτία ) να αγωνιστεί σε τρεις ( 3 ) αγώνες Νέων ή Παίδων, αποκλείεται από τους υπολειπόμενους αγώνες της Α΄ Ερ. κατηγορίας μετά από  απόφαση της αρμόδιας πειθαρχικής επιτροπής.

Το πρωτάθλημα της Α΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο των 16 ομάδων, σε διπλούς αγώνες ( Α΄ και Β΄ γύρος ). Η ομάδα που θα προβιβασθεί και οι ομάδες που θα υποβιβασθούν θα προκύψουν μέσα από τη διαδικασία των Play off και Play out αγώνων.

Μετά την ολοκλήρωση των διπλών αγώνων ( Α΄ και Β΄ γύρος ) και εφόσον υπάρχουν περιπτώσεις ισοβαθμίας μεταξύ δυο ή περισσοτέρων ομάδων, προκειμένου για θέσεις που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή στους αγώνες Play off  ή  Play out ( θέσεις 1, 2, 3, 4 και 5 για την ανάδειξη του πρωταθλητή και 11, 12, 13 και 14 για την αποφυγή του υποβιβασμού ), ή για θέσεις που οδηγούν απ’ ευθείας στον υποβιβασμό ( 15 και 16 ), ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του ΚΑΠ ( αγώνες κατάταξης με παράταση και πέναλτι ). Με τον τρόπο αυτό οριστικοποιούνται οι θέσεις των 16 ομάδων στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Οι ομάδες που κατέλαβαν τις δυο τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα δηλαδή τις θέσεις 15 και 16, υποβιβάζονται απ’ ευθείας στην κατώτερη κατηγορία.

Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 1, 2, 3, 4 και 5 συμμετέχουν στη διαδικασία των Play off αγώνων για την ανάδειξη του πρωταθλητή Χαλκιδικής.

Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 11, 12, 13 και 14, συμμετέχουν στη διαδικασία των Play out αγώνων για την ανάδειξη των υπόλοιπων δυο ομάδων που θα υποβιβασθούν.

 

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ PLAY OFF ΑΓΩΝΩΝ :

 • Σε περίπτωση που ο 1ος προηγείται τον 2ου με επτά ( 7 ) ή περισσότερους βαθμούς, τότε ο 1ος ανακηρύσσεται αυτόματα πρωταθλητής Χαλκιδικής και δεν διεξάγεται καμιά φάση των Play off αγώνων.
 • Σε περίπτωση που ο 2ος προηγείται του 3ου με επτά ( 7 ) ή περισσότερους βαθμούς, τότε ο 2ος προκρίνεται στον Τελικό χωρίς αγώνα.
 • Σε περίπτωση που ο 2ος προηγείται του 5ου με επτά ( 7 ) ή περισσότερους βαθμούς, τότε ο 2ος προκρίνεται στη 2η φάση των Play off χωρίς αγώνα.
 • Σε περίπτωση που ο 3ος προηγείται του 4ου με επτά ( 7 ) ή περισσότερους βαθμούς, τότε ο 3ος προκρίνεται στη 2η φάση των Play off χωρίς αγώνα.

 

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ PLAY OUT ΑΓΩΝΩΝ :

 • Σε περίπτωση που ο 11ος προηγείται του 14ου με επτά ( 7 ) ή περισσότερους βαθμούς, τότε ο 14ος υποβιβάζεται στην κατώτερη κατηγορία χωρίς αγώνα.
 • Σε περίπτωση που ο 12ος προηγείται του 13ου με επτά ( 7 ) ή περισσότερους βαθμούς, τότε ο 13ος υποβιβάζεται στην κατώτερη κατηγορία χωρίς αγώνα.

 

1η ΦΑΣΗ PLAY OFF :

Στη φάση αυτή τα ζευγάρια των δυο αγώνων έχουν ως εξής :

Δεύτερος ( 2ος ) – Πέμπτος ( 5ος )  στην έδρα του δεύτερου ( 2ου ) σε έναν και μοναδικό αγώνα με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί.

Τρίτος ( 3ος ) – Τέταρτος ( 4ος ) στην έδρα του τρίτου ( 3ου ) σε έναν και μοναδικό αγώνα με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί.

Οι νικήτριες ομάδες των αγώνων αυτών προκρίνονται στη 2η φάση των Play off αγώνων.

 

2η ΦΑΣΗ PLAY OFF :

Οι δυο νικήτριες ομάδες που προκρίθηκαν από την 1η φάση, αγωνίζονται μεταξύ τους σε έναν και μοναδικό αγώνα ( με παράταση και πέναλτι ) για την ανάδειξη της ομάδας που θα αντιμετωπίσει στον Τελικό την ομάδα που στην κανονική διάρκεια κατέλαβε την πρώτη θέση. Ο αγώνας αυτός θα διεξαχθεί στην έδρα της ομάδας που τερμάτισε σε υψηλότερη βαθμολογική θέση, στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Η νικήτρια ομάδα προκρίνεται στον Τελικό των Play off.

 

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ PLAY OFF ( ΤΕΛΙΚΟΣ ) :

Στην φάση αυτή, θα αγωνιστεί η ομάδα που κατέλαβε την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος στην έδρα της, με τη νικήτρια ομάδα της 2ης φάσης των Play off.

* Σε περίπτωση νίκης της γηπεδούχου ομάδας ( αυτή που κατέλαβε την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια ) η ομάδα αυτή ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Χαλκιδικής.

* Σε περίπτωση νίκης της φιλοξενούμενης ομάδας ( νικήτριας της 2ης φάσης ), οι δυο ομάδες θα αγωνιστούν εκ νέου, σε ουδέτερο γήπεδο αυτή τη φορά που θα ορίσει η Ένωση στον αγώνα που θα αναδείξει οριστικά τον πρωταθλητή.

 

PLAY OUT :

Στους Play out αγώνες, συμμετέχουν οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις, 11, 12, 13 και 14 του βαθμολογικού πίνακα.

Η ομάδα 11 αγωνίζεται στην έδρα της με την ομάδα 14 και

Η ομάδα 12 αγωνίζεται στην έδρα της με την ομάδα 13.

Σε περίπτωση νίκης των γηπεδούχων ομάδων ( 11 και 12 ) οι ομάδες αυτές παραμένουν στην Α΄ Ερασιτεχνική κατηγορία, ενώ οι ηττημένες ομάδες ( 13 και 14 ) υποβιβάζονται στη Β΄ Ερασιτεχνική.

Σε περίπτωση νίκης των φιλοξενούμενων ομάδων ( 13 και 14 ), θα διεξαχθούν ξανά οι ίδιοι αγώνες, αυτή τη φορά σε ουδέτερα γήπεδα που θα ορίσει η Ένωση.

Οι νικήτριες ομάδες αυτών των αγώνων, παραμένουν οριστικά στην Α΄ Ερασιτεχνική κατηγορία, ενώ οι ομάδες που ηττήθηκαν υποβιβάζονται στη Β΄ Ερασιτεχνική.

 * * * Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος σε οποιονδήποτε Play off ή Play out αγώνα, ακολουθείται η διαδικασία της ημίωρης παράτασης και των πέναλτι.

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ :

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ :

Το πρωτάθλημα της Β΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, θα διεξαχθεί σε δυο ομίλους ( Βόρειο και Νότιο ) των 14 ομάδων, σε διπλούς αγώνες ( Α΄ και Β΄ γύρος ).  Οι προβιβασμοί και υποβιβασμοί θα προκύψουν μέσα από τη διαδικασία των Play off  και  Play out αγώνων μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας και πάντα σε συνάρτηση με τον αριθμό των ομάδων μας  που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας την περίοδο 2017 – 2018 ( Βλέπε άρθρο 21 ).

Μετά την ολοκλήρωση των διπλών αγώνων ( Α΄ και Β΄ γύρος ) σε κάθε όμιλο και εφόσον υπάρχουν περιπτώσεις ισοβαθμίας μεταξύ δυο ή περισσοτέρων ομάδων, προκειμένου για θέσεις που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή στους αγώνες Play off  ή  Play out ( θέσεις 1, 2, 3, 4 και 5 για προβιβασμό και 11, 12, 13 και 14 για την αποφυγή του υποβιβασμού ) ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του ΚΑΠ ( αγώνες κατάταξης με παράταση και πέναλτι ). Με τον τρόπο αυτό οριστικοποιούνται οι θέσεις των 14 ομάδων στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 1, 2, 3, 4 και 5 σε κάθε όμιλο, συμμετέχουν στη διαδικασία των Play off αγώνων για την ανάδειξη των ομάδων που θα προβιβασθούν.

Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 11, 12, 13 και 14 σε κάθε όμιλο, συμμετέχουν στη διαδικασία των Play out αγώνων για την ανάδειξη των δυο ομάδων που θα υποβιβασθούν.

Μετά το πέρας των play off και play out αγώνων στους δυο ομίλους, θα διεξαχθεί αγώνας κατάταξης μεταξύ των τριταθλητριών ομάδων των δυο ομίλων και σε περίπτωση ανάγκης αγώνας κατάταξης μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν την 4η θέση σε κάθε όμιλο.

 

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ PLAY OFF ΑΓΩΝΩΝ :

 • Σε περίπτωση που ο 1ος προηγείται του 2ου με πέντε ( 5 ) ή περισσότερους βαθμούς, τότε ο 1ος καταλαμβάνει αυτόματα και οριστικά την 1η θέση του ομίλου χωρίς να συμμετέχει στους Play off αγώνες.
 • Σε περίπτωση που ο 2ος προηγείται του 3ου με πέντε ( 5 ) ή περισσότερους βαθμούς, τότε ο 2ος προκρίνεται απ’ ευθείας στην 3η ( Τελική ) φάση των Play off χωρίς αγώνα.
 • Σε περίπτωση που ο 2ος προηγείται του 5ου με πέντε ( 5 ) ή περισσότερους βαθμούς, τότε ο 2ος προκρίνεται στη 2η φάση των Play off χωρίς αγώνα.
 • Σε περίπτωση που ο 3ος προηγείται του 4ου με πέντε ( 5 ) ή περισσότερους βαθμούς, τότε ο 3ος προκρίνεται στη 2η φάση χωρίς αγώνα.

 

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ PLAY OUT ΑΓΩΝΩΝ :

 • Σε περίπτωση που ο 11ος προηγείται του 14ου με πέντε ( 5 ) ή περισσότερους βαθμούς, τότε ο 14ος υποβιβάζεται στην κατώτερη κατηγορία χωρίς αγώνα.
 • Σε περίπτωση που ο 12ος προηγείται του 13ου με πέντε ( 5 ) ή περισσότερους βαθμούς, τότε ο 13ος υποβιβάζεται στην κατώτερη κατηγορία χωρίς αγώνα.

 

1η ΦΑΣΗ PLAY OFF :

Στη φάση αυτή τα ζευγάρια των δυο αγώνων έχουν ως εξής :

Δεύτερος ( 2ος ) – Πέμπτος ( 5ος )  στην έδρα του δεύτερου ( 2ου ) σε έναν και μοναδικό αγώνα με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί.

Τρίτος ( 3ος ) – Τέταρτος ( 4ος ) στην έδρα του τρίτου ( 3ου ) σε έναν και μοναδικό αγώνα με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί.

Οι νικήτριες ομάδες των αγώνων αυτών προκρίνονται στη 2η φάση των Play off αγώνων.

 

2η ΦΑΣΗ PLAY OFF :

Στη φάση αυτή θα αγωνιστούν μεταξύ τους, οι δυο νικήτριες ομάδες της 1ης φάσης στην έδρα της ομάδας που τερμάτισε σε υψηλότερη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, σε έναν και μοναδικό αγώνα, με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί. Η ομάδα που θα ηττηθεί θα καταλάβει οριστικά την 3η θέση στο βαθμολογικό πίνακα, ενώ η ομάδα που θα νικήσει, θα προκριθεί στην 3η ( Τελική ) φάση των Play off.

 

3η ( ΤΕΛΙΚΗ ) ΦΑΣΗ PLAY OFF :

Στη φάση αυτή θα αγωνιστούν η ομάδα που τερμάτισε στην 1η θέση της κανονικής διάρκειας, με τη νικήτρια ομάδα της 2ης φάσης. Ο αγώνας θα γίνει στην έδρα της ομάδας που τερμάτισε στην 1η θέση της κανονικής διάρκειας ( με παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος ) για την οριστική κατάληψη των δυο πρώτων θέσεων του βαθμολογικού πίνακα. Σε περίπτωση νίκης της γηπεδούχου ομάδας, αυτή καταλαμβάνει οριστικά την 1η θέση, ενώ σε περίπτωση νίκης της φιλοξενούμενης ομάδας, ο αγώνας θα ξαναγίνει σε ουδέτερο γήπεδο που θα ορίσει η Ένωση.

 

PLAY OUT :

Στους Play out αγώνες, συμμετέχουν οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις, 11, 12, 13 και 14 του βαθμολογικού πίνακα.

Η ομάδα 11 αγωνίζεται στην έδρα της με την ομάδα 14 και

Η ομάδα 12 αγωνίζεται στην έδρα της με την ομάδα 13.

Σε περίπτωση νίκης των γηπεδούχων ομάδων ( 11 και 12 ) οι ομάδες αυτές παραμένουν στη Β΄ Ερασιτεχνική, ενώ οι ηττημένες ομάδες ( 13 και 14 ) υποβιβάζονται στη Γ΄ Ερασιτεχνική.

Σε περίπτωση νίκης των φιλοξενούμενων ομάδων ( 13 και 14 ), θα διεξαχθούν ξανά οι ίδιοι αγώνες, αυτή τη φορά σε ουδέτερα γήπεδα που θα ορίσει η Ένωση.

Οι νικήτριες ομάδες αυτών των αγώνων, παραμένουν οριστικά στη Β΄ Ερασιτεχνική κατηγορία, ενώ οι ομάδες που ηττήθηκαν υποβιβάζονται στη Γ΄ Ερασιτεχνική.

* * * Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος σε οποιονδήποτε Play off ή Play out αγώνα, ακολουθείται η διαδικασία της ημίωρης παράτασης και των πέναλτι.

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ :

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ :

 1. Το πρωτάθλημα της Γ΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, σε περίπτωση που δηλώσουν συμμετοχή 13 ( δέκα τρεις ) ή περισσότερες ομάδες θα διεξαχθεί σε δυο ομίλους ( Βόρειο και Νότιο ) σε διπλούς αγώνες ( Α΄ και Β΄ γύρος ). Σε περίπτωση που δηλώσουν συμμετοχή 12 ( δώδεκα ) ή λιγότερες ομάδες θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο σε διπλούς αγώνες ( Α΄ και Β΄ γύρος ). Οι προβιβασμοί θα προκύψουν μέσα από τη διαδικασία των Play off αγώνων μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας και πάντα σε συνάρτηση με τον αριθμό των ομάδων μας που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας την περίοδο 2018 – 2019 ( Βλέπε άρθρο 21 ).

 

 1. Μετά την ολοκλήρωση των διπλών αγώνων ( Α΄ και Β΄ γύρος ) σε κάθε όμιλο και εφόσον υπάρχουν περιπτώσεις ισοβαθμίας μεταξύ δυο ή περισσοτέρων ομάδων, προκειμένου για θέσεις που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή στους αγώνες Play off ( θέσεις 1, 2, 3 και 4 για προβιβασμό ) ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του ΚΑΠ ( αγώνες κατάταξης με παράταση και πέναλτι ). Με τον τρόπο αυτό οριστικοποιούνται οι θέσεις των ομάδων του κάθε ομίλου στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

 

 1. Οι ομάδες που κατέλαβαν σε κάθε όμιλο τις πρώτες 4 θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, αγωνίζονται ξανά σε νέο – μικρής διάρκειας – πρωτάθλημα σε δυο γύρους ( Play off ). Στο μικρό αυτό πρωτάθλημα, οι ομάδες ξεκινάνε με βαθμολογία που προκύπτει από τη διαίρεση των βαθμών που πήρε η κάθε ομάδα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με το «τρία» ( 3 ). Σε περίπτωση που από τη διαίρεση προκύψει δεκαδικός αριθμός, γίνεται στρογγυλοποίηση προς τον επόμενο ακέραιο, αν πρόκειται για μεγαλύτερο του 0,50 και, στον προηγούμενο ακέραιο αν πρόκειται για μικρότερο του 0,50. Επιπλέον, στην ομάδα που τερμάτισε στην πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας σε κάθε όμιλο, δίδεται μπόνους πόντων, το οποίο θα είναι 1 πόντος μπόνους για 1, 2 ή 3 βαθμούς διαφοράς από τη δεύτερη ομάδα, 2 πόντοι μπόνους για 4, 5, ή 6 βαθμούς διαφοράς και 3 πόντοι μπόνους για 7 και άνω βαθμούς διαφοράς. Οι ομάδες θα κατατάσσονται στην τελική βαθμολογία, σύμφωνα με τη βαθμολογία του μίνι – πρωταθλήματος των play off.

 

ΑΡΘΡΟ 23. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής αναθέτει στα σωματεία τη διαδικασία έκδοσης και διάθεσης των εισιτηρίων στους αγώνες τους, παραιτείται δε, των δικαιωμάτων της από το ποσοστό εισπράξεων υπέρ του εκάστοτε σωματείου. Η τιμή εισιτηρίου για όλες τις κατηγορίες καθορίζεται σε πέντε ( 5 ) ευρώ.

 

ΑΡΘΡΟ 23. ΕΠΙΛΥΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Οι πάσης φύσεως διαφορές που ανακύπτουν από την εφαρμογή και ερμηνεία του ΚΑΠ του καταστατικού και των εν γένει κανονισμών της ΕΠΟ που ισχύουν για το ποδόσφαιρο και αφορούν τις ενώσεις, τις ομάδες που μετέχουν στους πάσης φύσεως αγώνες, καθώς και οποιοδήποτε πρόσωπο που συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση και ιδιότητα με αυτές, ή που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο και ιδιότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου, επιλύονται από τα αρμόδια θεσμοθετημένα ποδοσφαιρικά όργανα, που καθορίζονται στο καταστατικό και τους κανονισμούς της ΕΠΟ, απαγορευομένης σε κάθε περίπτωση προσφυγής στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια.

 

ΑΡΘΡΟ 24. ΕΠΑΘΛΑ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη θέση σε κάθε όμιλο όλων των κατηγοριών, θα βραβευθούν από την Ένωση με την απονομή κυπέλλου. Επίσης, κύπελλο ήθους θα απονεμηθεί στις ομάδες που θα τελειώσουν το πρωτάθλημα χωρίς καμιά ποινή.

 

ΑΡΘΡΟ 25. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Έχει εφαρμογή το άρθρο 12 του Κ.Α.Π., ειδικότερα :

Σε περίπτωση που υπάρξει αποχή Διαιτητών για οποιοδήποτε λόγο, μερική ή ολική ή εφόσον ο αριθμός των εν ενεργεία Διαιτητών δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αγώνων των πρωταθλημάτων της Ένωσης, το Δ.Σ. αυτής μπορεί κατά τη διακριτική του ευχέρεια :

α ) Να ζητά δια της Ε.Δ. της Ένωσης τον ορισμό διαιτητών, από άλλη Ένωση, για την κάλυψη όλων ή ορισμένου αριθμού αγώνων. Σε περίπτωση άρνησης αυτής να ορίσει διαιτητές, τον ορισμό διενεργεί υποχρεωτικά η Κ.Ε.Δ. / Ε.Π.Ο.

β ) Να χρησιμοποιεί κατ’ εξαίρεση φιλάθλους σαν διαιτητές και βοηθούς διαιτητές για τη διεξαγωγή των αγώνων των πρωταθλημάτων της με την προϋπόθεση είτε της έγγραφης ανεπιφύλακτης συμφωνίας της πλειοψηφίας των 2 / 3 των ανά κατηγορία διαγωνιζομένων σωματείων, είτε της αναφοράς του ως άνω τρόπου στην προκήρυξη.

Ο παραπάνω τρόπος χρησιμοποίησης φιλάθλων ως διαιτητών και βοηθών διαιτητών είναι καθ’ όλα έγκυρος και η τυχόν άρνηση του σωματείου να κατέλθει σε αγώνα με φιλάθλους – διαιτητές επιφέρει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 21 παρ. 2 του ΚΑΠ συνέπειες.

γ ) Σε περίπτωση αποχής διαιτητών ή ομαδικών ή πολλαπλών ατομικών κωλυμάτων από αγώνες, οι απέχοντες διαιτητές τίθενται αυτοδικαίως εκτός ορισμού ή κλήρωσης από κάθε αγώνα Εθνικού ή τοπικού πρωταθλήματος και δεν μπορούν να αξιολογηθούν από την ΚΕΔ/ ΕΠΟ για την αμέσως επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο.

Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται ακυρότητα του αγώνα και παραπομπή των υπαιτίων διαιτητών καθώς και των μελών της επιτροπής που τους όρισε για πειθαρχικό έλεγχο.

* Ο ορισμός διαιτητή ή βοηθού διαιτητή με την ως άνω διαδικασία θα πρέπει να σημειώνεται στις παρατηρήσεις του φύλλου αγώνα.

* Τη φετινή περίοδο οι διαιτητές που θα διευθύνουν τους αγώνες θα προκύπτουν μετά από ορισμό, από την αρμόδια επιτροπή ( Ε.Δ. / Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής ).

 

ΑΡΘΡΟ 26. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ – Μ.Μ.Ε.

Η Ε.Π.Σ.Χ. έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων των πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών. Συμβάσεις παραχώρησης ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων που δεν έχουν εγκριθεί από την Ένωση, δεν ισχύουν, απαγορεύεται δε, η ραδιοτηλεοπτική μετάδοση κάθε αγώνα. Αν παρά ταύτα, ο αγώνας μεταδοθεί χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της διοργανώτριας, η γηπεδούχος ομάδα τιμωρείται με κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντιπάλου και χρηματική ποινή έως οκτακόσια ( 800 ) ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος ραδιοτηλεοπτικών συνεργείων επιτρέπεται μετά από σχετική έγγραφη άδεια της διοργανώτριας.

 

ΑΡΘΡΟ 27. ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Ότι δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη θα επιλύεται με βάση την ισχύουσα αθλητική νομοθεσία και τον ΚΑΠ, μετά από απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

  ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ 2 Τ.Κ. 631 00 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΤΗΛ : 23710 22609  FAX : 23710 24169

www.epshalkidikis.gr

 

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η

ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2017 – 2018

 

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χαλκιδικής, αφού έλαβε υπόψη :

 

 1. Την αθλητική νομοθεσία που ισχύει σήμερα
 2. Τις διατάξεις του ΚΑΠ όπως αυτές θα ισχύουν κατά την έναρξη της διοργάνωσης του κυπέλλου
 3. Την απόφαση 9 / 13 Ιουνίου 2017 του Δ.Σ. της,

π ρ ο κ η ρ ύ σ σ ε ι

Τη διοργάνωση των αγώνων κυπέλλου Χαλκιδικής ( Κύπελλο ερασιτεχνικών ομάδων ) περιόδου 2017 – 2018.

 

ΑΡΘΡΟ 1. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΜΑΔΩΝ

Στους αγώνες του κυπέλλου Χαλκιδικής, συμμετέχουν υποχρεωτικά, όλα τα σωματεία Α΄ και Β΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας, ενώ, προαιρετική είναι η συμμετοχή για τα σωματεία Γ΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας Χαλκιδικής. Τα σωματεία υποχρεούνται να υποβάλουν μέχρι την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017, δήλωση συμμετοχής. Η δήλωση πρέπει να συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 100 ευρώ για σωματεία Α΄ Ερ. κατ., 70 ευρώ για σωματεία Β΄ Ερ. κατ. και 40 ευρώ για σωματεία Γ΄ Ερ. κατ. ( με κατάθεση μετρητών ή στον τραπεζικό λογαριασμό της Ένωσης ) και προϋποθέτει την χωρίς επιφυλάξεις αποδοχή των διατάξεων του ΚΑΠ και των όρων της παρούσας προκήρυξης. Η μη υποβολή δήλωσης συμμετοχής, ή, υποβολή δήλωσης με όρους, συνεπάγεται τον αποκλεισμό της ομάδας από το Κύπελλο. Η ομάδα αυτή χάνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του πρωταθλήματος στο οποίο μετέχει και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως πεντακόσια ( 500 ) ευρώ.

ΑΡΘΡΟ 2. ΚΛΗΡΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Η κλήρωση των αγώνων Κυπέλλου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017 και ώρα 20:00.

ΑΡΘΡΟ 3. ΤΡΟΠΟΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Τα σωματεία θα χωριστούν σύμφωνα με τις συμμετοχές σε Βόρειο και Νότιο όμιλο. Θα αγωνιστούν στην πρώτη φάση μόνο οι ομάδες της Β΄ και Γ΄ Ερ. κατ. Οι ομάδες της Α΄ Ερ. κατηγορίας θα συμμετέχουν από τη 2η φάση και μετά. Στη δεύτερη φάση θα αγωνιστούν ως γηπεδούχες, οι νικήτριες ομάδες της πρώτης φάσης και φιλοξενούμενες τις 16 ομάδες της Α΄ Ερ. κατηγορίας. Ο νικητής του Τελικού Κυπέλλου θα λάβει ως ανταμοιβή τη δωρεάν συμμετοχή του στο επόμενο πρωτάθλημα και Κύπελλο ( μη καταβολή σχετικού παραβόλου ). Η ηττημένη ομάδα του Τελικού ( φιναλίστ ) θα ανταμείβεται με δωρεάν συμμετοχή στην επόμενη διοργάνωση του Κυπέλλου ( μη καταβολή σχετικού παραβόλου ).

Όλοι οι αγώνες μέχρι την ημιτελική φάση, θα διεξαχθούν με το σύστημα των απλών συναντήσεων αποκλεισμού και σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, θα εφαρμόζεται η διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 20 του ΚΑΠ ( παράταση και πέναλτι ). Στην ημιτελική φάση οι αγώνες θα είναι διπλοί, εντός και εκτός έδρας. Οι όμιλοι θα ανακοινωθούν στην κλήρωση και θα καθορισθούν με βάση τη γεωγραφική θέση του κάθε σωματείου. Ο Τελικός θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο που θα ορίσει η Ε.Π.Σ.Χ.

 

ΑΡΘΡΟ 4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΗΜΕΡΕΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες κυπέλλου θα αρχίσουν το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2017 και θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο 16 – 17 Σεπτεμβρίου 2017 ( 2η φάση ). Στη συνέχεια θα διεξάγονται συνήθως ημέρα Τετάρτη, καθώς και κάθε άλλη ημέρα, όταν αυτό κριθεί σκόπιμο από τη διοργανώτρια.

 

ΑΡΘΡΟ 5. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

1.- Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η ασφάλιση ΟΛΩΝ των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στο Κύπελλο Χαλκιδικής. H συμμετοχή ανασφάλιστου ποδοσφαιριστή σε επίσημο αγώνα, συνιστά αντικανονική συμμετοχή και, σε περίπτωση ένστασης, το σωματείο του χάνει τον αγώνα και υπόκειται στις κυρώσεις του άρθρου 23 παρ. 11 του ΚΑΠ ( 0 – 3 α/α, – 3 και πρόστιμο έως 800 ευρώ ).

 

2.- Όλοι οι αγώνες του Κυπέλλου Χαλκιδικής θα διεξάγονται υποχρεωτικά με την παρουσία πιστοποιημένου παρόχου πρώτων βοηθειών ή γιατρού, με μέριμνα και ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας. Σε περίπτωση απουσίας αυτού από αγώνα, ο διαιτητής υποχρεούται να μην τελέσει αυτόν, ή να τον διακόψει, αν διαπιστωθεί η απουσία του στη διάρκεια του αγώνα, σε βάρος δε της γηπεδούχου και άρα υπαίτιας ομάδας θα επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 23 του ΚΑΠ, με την υποβολή της σχετικής προβλεπόμενης ένστασης, δεδομένου ότι θεωρείται συνολικά αντικανονική η συμμετοχή στον αγώνα της γηπεδούχου ομάδας. Σε περίπτωση μη υποβολής ένστασης ή καταγγελίας από τρίτο ενδιαφερόμενο σωματείο, κατά τους ορισμούς του άρθρου 23, επιλαμβάνεται η πειθαρχική επιτροπή της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής, που δικαιούται να επιβάλλει τις κυρώσεις του άρθρου αυτού και χρηματικό πρόστιμο σε βάρος της υπαίτιας ομάδας.

 

3.- Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστών χωρίς δελτίο ατομικών στοιχείων και μεταβολών, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα προσωπικά στοιχεία κάθε ποδοσφαιριστή και το σωματείο στο οποίο ανήκει. Ομοίως, απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή, τα στοιχεία του οποίου δεν περιλαμβάνονται σε κατάσταση υγείας του σωματείου του. Υπενθυμίζεται ότι η ιατρική θεώρηση στην κατάσταση υγείας πραγματοποιείται μόνο από αθλίατρο, ορθοπεδικό ή παθολόγο, ή καρδιολόγο, πνευμονολόγο, αγροτικό γιατρό ή γενικής ιατρικής. Η κατάσταση υγείας πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από σχετική βεβαίωση της Ε.Π.Σ.Χ. ( ότι παρελήφθη από αυτή ) και να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης του αγώνα. Η ισχύς της κατάστασης υγείας είναι ετήσια.

Αν παρά ταύτα χρησιμοποιηθεί ποδοσφαιριστής που δεν πληροί τις πιο πάνω προϋποθέσεις, η συμμετοχή του είναι αντικανονική και η υπαίτια ομάδα, σε περίπτωση αποδοχής ένστασης, υφίσταται τις προβλεπόμενες για την περίπτωση κυρώσεις, ενώ ο διαιτητής τιμωρείται από την αρμόδια επιτροπή με τουλάχιστον τρίμηνο αποκλεισμό.

 

ΑΡΘΡΟ 6. ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ – ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ – ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 40 και 41 του ΚΑΠ.

 

ΑΡΘΡΟ 7. ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗΣ

Έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 23 και 24 του ΚΑΠ.

 

ΑΡΘΡΟ 8. ΜΠΑΛΕΣ ΑΓΩΝΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ – ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ

Έχει εφαρμογή το άρθρο 16 του ΚΑΠ.

 

ΑΡΘΡΟ 9. ΣΤΟΛΕΣ ΟΜΑΔΩΝ

Έχει εφαρμογή το άρθρο 14 του ΚΑΠ.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής ποδ/στών στους αγώνες είναι να φορούν σε όλη τη διάρκεια αυτών τη στολή τους η οποία περιλαμβάνει υποχρεωτικά φανέλα, παντελονάκι, κάλτσες, ποδοσφαιρικά υποδήματα και επικαλαμίδες. Η αρίθμηση στην εμφάνιση ( φανέλα – παντελονάκι ) των ποδοσφαιριστών είναι υποχρεωτικά από το 1 έως το 18. Η αρίθμηση στα παντελονάκια είναι προαιρετική.  Εφόσον όμως υπάρχει, τότε υποχρεωτικά θα είναι όμοια με της φανέλας.

 

ΑΡΘΡΟ 10. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

Τα εισιτήρια των αγώνων Κυπέλλου θα εκδίδονται με ευθύνη των σωματείων – πλην του Τελικού που τα εκδίδει η διοργανώτρια – και θα διατίθενται προς πέντε ( 5 ) ευρώ έκαστο.

Η Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής παραιτείται των δικαιωμάτων της από το ποσοστό εισπράξεων υπέρ του εκάστοτε σωματείου. Η τιμή εισιτηρίου για όλους τους αγώνες καθορίζεται σε πέντε ( 5 ) ευρώ.

 

ΑΡΘΡΟ 11. ΕΠΑΘΛΑ ΤΕΛΙΚΟΥ

Α) Στο νικητή του Τελικού, απονέμεται κύπελλο και 30 μετάλλια.

Β) Στον ηττημένο του Τελικού 30 μετάλλια.

Γ) Στους διαιτητές του Τελικού απονέμεται από ένα μετάλλιο.

Δ) Όλοι οι ποδοσφαιριστές του Τελικού, ( και οι αναπληρωματικοί ) οφείλουν να προσέλθουν να παραλάβουν τα έπαθλα και τα μετάλλια, με πρώτο τον ηττημένο και δεύτερο τον νικητή.

Ε) Ποδοσφαιριστές που δεν πειθαρχούν στην πιο πάνω διάταξη, τιμωρούνται με ποινή αποκλεισμού δυο ( 2 ) αγωνιστικών ημερών πρωταθλήματος και διακόσια ( 200 ) ευρώ πρόστιμο και εφόσον διαπιστωθεί υπαιτιότητα του σωματείου και της διοίκησης του, κατά την κρίση της διοργανώτριας, τιμωρείται με απώλεια του πρώτου επίσημου αγώνα του πρωταθλήματος στο οποίο δικαιούται να μετέχει της επόμενης περιόδου και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως πεντακόσια ( 500 ) ευρώ.

 

ΑΡΘΡΟ 12. ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Κάθε τι που δεν προβλέπεται στην παρούσα προκήρυξη θα επιλύεται με απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης με βάση τους ισχύοντες νόμους. Με την αποδοχή της προκήρυξης τα σωματεία αποδέχονται ανεπιφύλακτα το καταστατικό της ΕΠΟ και τους κανονισμούς αυτής που διέπουν το άθλημα.

Η Ε.Π.Σ.Χ. έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων της πρώτης φάσης και η ΕΠΟ της δεύτερης. Αν παρά ταύτα, αγώνας μεταδοθεί χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της διοργανώτριας, η γηπεδούχος ομάδα τιμωρείται με κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντιπάλου και χρηματική ποινή έως οκτακόσια ( 800 ) ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος ραδιοτηλεοπτικών συνεργείων επιτρέπεται μετά από σχετική έγγραφη άδεια της διοργανώτριας.

 

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΝΕΩΝ

2017 – 2018.

 

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χαλκιδικής, θέλοντας να συμβάλλει στη διαμόρφωση και ανάδειξη των αυριανών σωστών αθλητών, που θα συνδυάζουν την αθλητική ικανότητα και τη σωματική ανάπτυξη, με τη σωστή συμπεριφορά και με στόχο την καλλιέργεια της άμιλλας στους αγωνιστικούς χώρους και έχοντας υπόψη :

 1. Το καταστατικό της, καθώς και αυτό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
 2. Τις διατάξεις του ΚΑΠ. και ειδικότερα τα άρθρα 2 και 3 αυτού.
 3. Τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής της και την 9 / 13 Ιουνίου 2017 απόφαση του Δ.Σ. αυτής

 

π ρ ο κ η ρ ύ σ σ ε ι:

 

τους αγώνες του πρωταθλήματος Νέων περιόδου 2017 – 2018, μεταξύ των Σωματείων της δύναμής της. Η διεξαγωγή των αγώνων του πρωταθλήματος Νέων, γίνεται σύμφωνα με τους παρακάτω όρους, που λαμβάνουν υπόψη, τους κανόνες παιχνιδιού αλλά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των αγώνων και των αθλητών που συμμετέχουν σε αυτούς.

 

ΑΡΘΡΟ 1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

α) Στους αγώνες του πρωταθλήματος Νέων, συμμετέχουν υποχρεωτικά, όλα τα σωματεία Α΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας, ενώ, προαιρετική είναι η συμμετοχή για τα σωματεία Β’ και Γ΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας.

β) Οι σύλλογοι που θα πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα Νέων περιόδου 2017 – 2018, θα συγκροτηθούν αποκλειστικά και μόνο από ποδοσφαιριστές γεννηθέντες τα έτη 2002 και μεταγενέστερα. Σε όσα Σωματεία δεν μπορούν να συμπληρώσουν ομάδες με τις πιο πάνω ηλικίες, τους παρέχεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν και ποδοσφαιριστές άλλων ομάδων, της Χαλκιδικής και μόνο, και οι οποίες δεν συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Νέων. Κάθε σωματείο που επιθυμεί να χρησιμοποιεί για το πρωτάθλημα Νέων, ποδοσφαιριστές άλλων σωματείων του Νομού μας, θα πρέπει να προσκομίσει στην Ένωση αντίγραφα των βεβαιώσεων των σωματείων αυτών, ενώ τις πρωτότυπες βεβαιώσεις θα φέρει σε κάθε αγώνα και θα τις επιδεικνύει στους Διαιτητές των αγώνων. Συνημμένα σας διαβιβάζουμε ειδικό έντυπο για το σκοπό αυτό.

 

ΑΡΘΡΟ 2. ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΟΜΙΛΩΝ – ΚΛΗΡΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ.

Τα σωματεία που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Νέων, υποχρεούνται να υποβάλλουν ( είτε ιδιοχείρως είτε με fax στο 23710 24169 ) στη διοργανώτρια, το ειδικό έντυπο «δήλωση συμμετοχής» που διαβιβάζουμε συνημμένα, συμπληρωμένο, σφραγισμένο και υπογεγραμμένο όπως προβλέπουν οι οδηγίες αυτού, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017.  Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ο καθορισμός των ομίλων ( ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών ) και η κλήρωση των αγώνων, στα γραφεία της Ένωσης. Το χρηματικό αντίτιμο για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα ΝΕΩΝ ορίζεται στα πενήντα ( 50 ) ευρώ.

 

ΑΡΘΡΟ 3. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

α) ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΟ ή «ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ» : Οι ποδοσφαιριστές στο πρωτάθλημα Νέων θα αγωνίζονται, είτε με δελτίο ΕΠΟ, είτε με «προσωρινό δελτίο» το οποίο θα εκδίδει η διοργανώτρια.

Η έκδοση του «προσωρινού δελτίου», που θα χρησιμοποιείται μόνο για το πρωτάθλημα Νέων και Παίδων περιόδου 2017 – 2018, θα γίνεται από την ένωση, κομίζοντας στη γραμματεία αυτής τα εξής :

 1. Οι έλληνες ποδοσφαιριστές : Πιστοποιητικό γέννησης ( ή ταυτοπροσωπίας ), το πρωτότυπο, με επικολλημένη ( και σφραγισμένη από την εκδούσα αρχή ) πρόσφατη φωτογραφία του ποδοσφαιριστή, άλλη μια φωτογραφία, όμοια με αυτή στο πιστοποιητικό γέννησης και πέντε ( 5 ) ευρώ.
 2. Οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές : Πιστοποιητικό γέννησης, ταυτότητα ή διαβατήριο, από τα οποία να προκύπτουν τα ακριβή προσωπικά στοιχεία του ποδοσφαιριστή, μια φωτογραφία πρόσφατη και όμοια με αυτή στο πιστοποιητικό ή στο διαβατήριο και πέντε ( 5 ) ευρώ

 

β) ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ.

Τα σωματεία πρέπει να υποβάλλουν στην Ε.Π.Σ.Χ., ιδιοχείρως, ταχυδρομικώς ή με FAX, αντίγραφο κατάστασης υγείας ποδοσφαιριστών, θεωρημένη από γιατρό, στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα προσωπικά στοιχεία αυτών. Με την κατάθεση στην Ένωση της κατάστασης υγείας, το σωματείο θα λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση, την οποία οφείλει να επιδείξει στον διαιτητή του αγώνα, μαζί με την πρωτότυπη κατάσταση υγείας και τα δελτία των ποδοσφαιριστών. Η κατάσταση υγείας ( αντίγραφο αυτής ), πρέπει να κατατεθεί στην ένωση οπωσδήποτε πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

 

ΑΡΘΡΟ 4. ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ – ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ.

Το πρωτάθλημα θα αρχίσει το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017.

Η κατάσταση υγείας ποδοσφαιριστών ( αντίγραφο αυτής ), πρέπει να κατατεθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 στα γραφεία της Ένωσης.

Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε ομίλους που θα σχηματισθούν με γεωγραφικά κριτήρια, ενώ για τη διεξαγωγή και τη διάρκεια της δεύτερης φάσης ( πόσοι προκρίνονται από κάθε όμιλο κ.λπ ) θα σας ενημερώσουμε με νεώτερο έγγραφό μας, και βάσει των δεδομένων που θα προκύψουν από τον συνολικό αριθμό των συμμετοχών.

 

ΑΡΘΡΟ 5. ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΝΩΝ.

Στον καταρτισμό του προγράμματος, η επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τους ακόλουθους παράγοντες και σύμφωνα με αυτούς «λειτουργεί» έχοντάς τους ως κανόνα για δίκαιη αντιμετώπιση όλων των σωματείων, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι που ασφαλώς τους κρίνει η επιτροπή :

 1. Ο αγώνας της φιλοξενούμενης ομάδας θα ορίζεται διαφορετική ημέρα από τον αγώνα της ΑΝΔΡΙΚΗΣ ομάδας, για να μπορεί η ομάδα Νέων να μετακινηθεί ευκολότερα.
 2. Όταν οι ΑΝΔΡΙΚΕΣ ομάδες των αντιπάλων σωματείων αγωνίζονται την ίδια ημέρα ( π.χ. Σάββατο ), ο αγώνας θα ορίζεται την «ελεύθερη ημέρα» δηλαδή Κυριακή.
 3. Οι αγώνες θα ορίζονται κατά κανόνα ΠΡΩΙ και ώρα 11.00, ώστε να μπορούν να καλυφθούν με επίσημους διαιτητές της Ε.Δ. / Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής.
 4. Κανένα αίτημα δεν θα γίνεται δεκτό σχετικά με την ημέρα διεξαγωγής των αγώνων, εκτός αν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος, κάτι το οποίο θα κρίνεται από την επιτροπή.

Ιδιαιτέρως τονίζουμε ότι οι πολλές υποχρεώσεις των παιδιών, όπως φροντιστήρια, σχολικές εκδρομές, άλλα σπορ κ.λπ, δεν αποτελούν λόγο για την τροποποίηση του αγωνιστικού προγράμματος. Οι εκπρόσωποι των σωματείων οφείλουν να παροτρύνουν τα παιδιά, να βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα τα του σχολείου γενικότερα, και εν συνεχεία το ποδόσφαιρο. Τα παιδιά, είναι ελεύθερα να κάνουν τις επιλογές τους. Το ποδόσφαιρο είναι διασκέδαση και όχι εξαναγκασμός.  Είναι εντελώς παράλογο αλλά και πρακτικά ανέφικτο στην επιτροπή να προσαρμόζει το πρόγραμμα των αγώνων σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες δεκάδων παιδιών που απορρέουν από τις πιο πάνω αναφερόμενες δραστηριότητες και οι οποίες πολύ συχνά έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους.

 

ΑΡΘΡΟ 6. ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΜΕ ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ.

Μπορεί να μην είναι κανόνας, ωστόσο έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, ο προπονητής της ομάδας Νέων να είναι και ενεργός ποδοσφαιριστής της ομάδας των ΑΝΔΡΩΝ. Πολλά σωματεία ζητάνε για το λόγο αυτό, να μην αγωνίζονται την ίδια ημέρα η ομάδα ΑΝΔΡΩΝ με αυτή των Νέων. Η επιτροπή σέβεται τέτοιου είδους αιτήματα και προσπαθεί να τα ικανοποιεί. Πιστεύει όμως ότι δεν είναι άμεσης προτεραιότητας, όπως για παράδειγμα η μετακίνηση της ομάδας Νέων, που πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, άνεση χρόνου, χωρίς βιασύνη και με όσο το δυνατόν περισσότερους συνοδούς.

 

ΑΡΘΡΟ 7. ΓΗΠΕΔΑ ΑΓΩΝΩΝ.

Οι ομάδες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να ειδοποιήσουν τα γήπεδα που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ως έδρα τους, για την πιθανότητα διεξαγωγής δυο αγώνων την ίδια ημέρα, αφού αυτό μπορεί να συμβεί, δηλαδή να παίξει η ομάδα Νέων το πρωί και η ομάδα των ΑΝΔΡΩΝ το απόγευμα.

Κατανοούμε βέβαια ότι είναι επιβαρυντικό για το χόρτο η διεξαγωγή δυο αγώνων την ίδια ημέρα, ωστόσο η επιτροπή θεωρεί ότι η μετακίνηση των ποδοσφαιριστών της ομάδας Νέων χρήζει μεγαλύτερης προσοχής, που σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να γίνουν δυο αγώνες την ίδια ημέρα στο ίδιο γήπεδο, από το να υποχρεώσουμε τη φιλοξενούμενη ομάδα να μετακινηθεί την ίδια ημέρα που αγωνίζεται και αυτή των ΑΝΔΡΩΝ του ίδιου σωματείου.

 

ΑΡΘΡΟ 8. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΟΜΑΔΑΣ.

Είναι καλό και χρήσιμο, τη μετακίνηση της ομάδας Νέων να αναλάβουν πρόσωπα τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερες υποχρεώσεις στην ομάδα ΑΝΔΡΩΝ. Αυτό, είναι σχεδόν απαραίτητο, όταν συμβεί να αγωνίζονται οι δυο ομάδες ( ΑΝΔΡΩΝ και Νέων ) την ίδια ημέρα. Μια καλή λύση είναι να ζητηθεί για το σκοπό αυτό η βοήθεια κάποιων γονιών των ποδοσφαιριστών. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε οι άνθρωποι που θα επιφορτιστούν με το έργο της μετακίνησης της ομάδας Νέων, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της διπλής αποστολής – συνοδείας την ίδια ημέρα ( πρωί – απόγευμα ).

Σωματείο του οποίου και οι δυο ομάδες ( ΑΝΔΡΩΝ και Νέων ) αγωνίζονται ως φιλοξενούμενοι το ίδιο Σαββατοκύριακο, οι αγώνες αυτοί θα ορίζονται οπωσδήποτε διαφορετική ημέρα ( Σάββατο και Κυριακή ) για να μπορέσουν οι συνοδοί των ομάδων να ανταποκριθούν στη διπλή αποστολή.

 

ΑΡΘΡΟ 9. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Η Ε.Π.Σ.Χ., θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος, να καλυφθούν από επίσημους Διαιτητές.

Ωστόσο, τα Σωματεία θα πρέπει να προνοήσουν την ύπαρξη δυο ατόμων – εκ των οποίων ο ένας θα πρέπει να παρίσταται οπωσδήποτε σε κάθε αγώνα του Σωματείου του – τα οποία θα μπορούν να διευθύνουν τους αγώνες σαν Διαιτητές, στην περίπτωση που δεν θα προσέλθει για οποιοδήποτε λόγο, επίσημος Διαιτητής. Στην περίπτωση αυτή, ο Διαιτητής του αγώνα θα προκύπτει μετά από κλήρωση μεταξύ των προτεινομένων για το σκοπό αυτό από κάθε Σωματείο.

Η ΜΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΟΥ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ.

Ο Διαιτητής πριν την έναρξη του αγώνα ελέγχει :

α) Τα δικαιολογητικά των άρθρων 1 και 3 της παρούσας προκήρυξης

β) Την κατάσταση υγείας ( μαζί με τη σχετική βεβαίωση της ΕΠΣΧ ) και

γ) Την ταυτοπροσωπία των ποδοσφαιριστών.

Το γηπεδούχο Σωματείο, υποχρεούται πριν την έναρξη του αγώνα, να καταβάλλει στον Διαιτητή τη χρηματική αποζημίωση, η οποία ορίζεται στα τριάντα ( 30 )  Ευρώ για κάθε αγώνα.

 

ΑΡΘΡΟ 10. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενστάσεις θα επιτρέπονται μόνο για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή και για πλαστοπροσωπία.

Οι ενστάσεις, θα υποβάλλονται σύμφωνα με όσα ο ΚΑΠ ορίζει και θα επιβάλλονται οι κατά περίπτωση ανάλογες κυρώσεις, σε περίπτωση αποδοχής.

 

ΑΡΘΡΟ 11. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 1. Η διάρκεια των αγώνων θα είναι 2 ημίχρονα των 40΄ με 10΄ανάπαυλα.
 2. Κάθε Σωματείο έχει δικαίωμα να δηλώσει στο φύλλο αγώνα μέχρι 22 ποδοσφαιριστές.

Κάθε Σωματείο έχει δικαίωμα πραγματοποίησης μέχρι και έντεκα ( 11 ) αλλαγών.

 1. Ποδοσφαιριστής που αποβάλλεται θα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Α.Π. και σε περίπτωση υποτροπής θα αποκλείεται από το πρωτάθλημα. Είναι δυνατόν, ποδοσφαιριστής να αποκλειστεί από το πρωτάθλημα με την πρώτη παράβαση, εφόσον αυτή κριθεί σοβαρή από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Π.Σ.Χ.
 2. Οι ποινές που θα επιβάλλονται σε ποδοσφαιριστές για τα εντός του γηπέδου παραπτώματα, θα εκτίονται αποκλειστικά και μόνο σε αγώνες του ιδίου πρωταθλήματος δηλαδή στο πρωτάθλημα Νέων.
 3. Σωματείο που δεν κατέρχεται ( από οποιαδήποτε αιτία ) να αγωνιστεί σε τρεις ( 3 ) αγώνες του πρωταθλήματος Νέων, αποκλείεται αυτομάτως από τους υπολειπόμενους αγώνες. Ταυτοχρόνως, αποβάλλεται από το πρωτάθλημα της Α΄ Ερ. κατηγορίας και η ανδρική ομάδα του σωματείου αυτού, μετά από απόφαση της αρμόδιας πειθαρχικής επιτροπής.
 4. Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε δυο αγώνες την ίδια ημέρα. Επίσης, απαγορεύεται η εκ νέου συμμετοχή στον ίδιο αγώνα, ποδοσφαιριστή ο οποίος αντικαταστάθηκε.
 5. Σε περίπτωση μη διεξαγωγής κάποιου αγώνα και τα δυο Σωματεία πρέπει να ενημερώσουν την

Ε.Π.Σ.Χ. εντός δυο ημερών μετά την προγραμματισθείσα ημέρα τέλεσης.

 1. Για κάθε αγώνα θα συντάσσεται φύλλο αγώνα και θα υπογράφεται από τους εκπροσώπους των

Σωματείων και τους αρχηγούς.

 1. Οι ομάδες, θα κατέρχονται στους αγώνες με τα χρώματα που αναγράφονται στη δήλωση συμμετοχής.

Σε περίπτωση που τα χρώματα των δυο ομάδων είναι ίδια, την υποχρέωση αλλαγής χρωμάτων, έχει

το γηπεδούχο Σωματείο.

 1. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η συμμετοχή του ιδίου ποδοσφαιριστή σε δυο διαφορετικά σωματεία του

πρωταθλήματος ΝΕΩΝ, στην ίδια αγωνιστική περίοδο.

 1. Οι ομάδες, πρέπει να βρίσκονται στο γήπεδο, τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα.
 2. Σε περίπτωση που ποδοσφαιριστές, παράγοντες, φίλαθλοι κλπ των αγωνιζομένων ομάδων, προβούν

σε ενέργειες που δυσφημούν το άθλημα, οι ομάδες αυτές κινδυνεύουν με αποκλεισμό από το

πρωτάθλημα.

 1. Οι Αντιπρόσωποι – Υπεύθυνοι των Σωματείων που δηλώνονται στο φύλλο αγώνα, θα είναι και

υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης και της σωστής συμπεριφοράς των παικτών της ομάδας τους.

Θα πρέπει βέβαια, η δική τους συμπεριφορά να αποτελεί παράδειγμα φίλαθλου πνεύματος, για τους

αθλητές των ομάδων τους. Τέλος, οι προπονητές των ομάδων πρέπει με το δικό τους παράδειγμα,

να διδάσκουν στους μικρούς ποδοσφαιριστές, τον τρόπο που πρέπει να επιδιώκουν τη νίκη, αλλά και

να αποδέχονται την ήττα, ως ένα από τα πιθανά αποτελέσματα οποιασδήποτε συναγωνιστικής

προσπάθειας.

 

ΑΡΘΡΟ 12. ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Κάθε τι που δεν προβλέπεται με την παρούσα προκήρυξη, θα ρυθμίζεται με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Χ. η οποία διατηρεί το δικαίωμα μερικής ή και ολικής τροποποίησης της προκήρυξης, ακόμη και μετά

την έναρξη του πρωταθλήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ 2 Τ.Κ. 631 00 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΤΗΛ : 23710 22609  FAX : 23710 24169

www.epshalkidikis.gr

 

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η

SUPER CUP ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2017 – 2018

 

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χαλκιδικής, αφού έλαβε υπόψη :

 

 1. Την αθλητική νομοθεσία που ισχύει σήμερα
 2. Τις διατάξεις του ΚΑΠ όπως αυτές θα ισχύουν σήμερα, και
 3. Την απόφαση 9 / 13 Ιουνίου 2017 του Δ.Σ. της,

π ρ ο κ η ρ ύ σ σ ε ι

Τη διοργάνωση του SUPER CUP περιόδου 2017 – 2018.

 

ΑΡΘΡΟ 1. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΜΑΔΩΝ

Στον ένα και μοναδικό αγώνα του SUPER CUP συμμετέχουν υποχρεωτικά, η πρωταθλήτρια ομάδα Α΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας και η Κυπελλούχος ομάδα της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου 2016 – 2017.

Άρνηση συμμετοχής συνεπάγεται για την υπαίτια ομάδα, χρηματικό πρόστιμο πεντακοσίων ( 500 ) ευρώ και απώλεια του πρώτου επίσημου αγώνα στο πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχει, μετά από απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Ένωσης.

ΑΡΘΡΟ 2. ΚΛΗΡΩΣΗ SUPER CUP

Η κλήρωση γίνεται αποκλειστικά και μόνο, για τον τυπικό ορισμό της γηπεδούχου και της φιλοξενούμενης ομάδας και θα γίνει με μέριμνα της αρμόδιας επιτροπής πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής.

ΑΡΘΡΟ 3. ΤΡΟΠΟΣ ΤΕΛΕΣΗΣ

Ο αγώνας θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο που ορίσει η διοργανώτρια.

 

ΑΡΘΡΟ 4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΕΣΗΣ

Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017, σε δυο ημίχρονα των 45 λεπτών και σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα ακολουθηθεί η διαδικασία της ημίωρης παράτασης και των πέναλτι. Τα σωματεία οφείλουν να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στον αγώνα εγγράφως, μέχρι την Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017.

 

ΑΡΘΡΟ 5. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

1.- Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η ασφάλιση ΟΛΩΝ των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στο SUPER CUP. H συμμετοχή ανασφάλιστου ποδοσφαιριστή στον αγώνα αυτό, συνιστά αντικανονική συμμετοχή και, σε περίπτωση ένστασης, το σωματείο του χάνει τον αγώνα και το τρόπαιο και υπόκειται στις κυρώσεις του άρθρου 23 παρ. 11 του ΚΑΠ ( 0 – 3 α/α, – 3 και πρόστιμο έως 800 ευρώ ).

 

2.- Ο αγώνας θα διεξαχθεί  με την παρουσία πιστοποιημένου παρόχου πρώτων βοηθειών ή γιατρού, με ευθύνη της διοργανώτριας. Η διοργανώτρια είναι επίσης υπεύθυνη και για την άδεια τέλεσης του αγώνα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

3. Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστών χωρίς δελτίο ατομικών στοιχείων και μεταβολών, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα προσωπικά στοιχεία κάθε ποδοσφαιριστή και το σωματείο στο οποίο ανήκει. Ομοίως, απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή, τα στοιχεία του οποίου δεν περιλαμβάνονται σε κατάσταση υγείας του σωματείου του. Υπενθυμίζεται ότι η ιατρική θεώρηση στην κατάσταση υγείας πραγματοποιείται μόνο από αθλίατρο, ορθοπεδικό ή παθολόγο, ή καρδιολόγο, πνευμονολόγο, αγροτικό γιατρό ή γενικής ιατρικής. Η κατάσταση υγείας πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από σχετική βεβαίωση της Ε.Π.Σ.Χ. ( ότι παρελήφθη από αυτή ) και να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης του αγώνα. Η ισχύς της κατάστασης υγείας είναι ετήσια.

Αν παρά ταύτα χρησιμοποιηθεί ποδοσφαιριστής που δεν πληροί τις πιο πάνω προϋποθέσεις, η συμμετοχή του είναι αντικανονική και η υπαίτια ομάδα, σε περίπτωση αποδοχής ένστασης, υφίσταται τις προβλεπόμενες για την περίπτωση κυρώσεις, ενώ ο διαιτητής τιμωρείται από την αρμόδια επιτροπή με τουλάχιστον τρίμηνο αποκλεισμό.

 

ΑΡΘΡΟ 6. ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗΣ

Έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 23 και 24 του ΚΑΠ.

 

ΑΡΘΡΟ 7. ΜΠΑΛΕΣ ΑΓΩΝΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ – ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ

Έχει εφαρμογή το άρθρο 16 του ΚΑΠ.

 

ΑΡΘΡΟ 8. ΣΤΟΛΕΣ ΟΜΑΔΩΝ

Έχει εφαρμογή το άρθρο 14 του ΚΑΠ.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής ποδ/στών στους αγώνες είναι να φορούν σε όλη τη διάρκεια αυτών τη στολή τους η οποία περιλαμβάνει υποχρεωτικά φανέλα, παντελονάκι, κάλτσες, ποδοσφαιρικά υποδήματα και επικαλαμίδες. Η αρίθμηση στην εμφάνιση ( φανέλα – παντελονάκι ) των ποδοσφαιριστών είναι υποχρεωτικά από το 1 έως το 18. Η αρίθμηση στα παντελονάκια είναι προαιρετική.  Εφόσον όμως υπάρχει, τότε υποχρεωτικά θα είναι όμοια με της φανέλας.

 

ΑΡΘΡΟ 9. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

Τα εισιτήρια του αγώνα του SUPER CUP τα εκδίδει η διοργανώτρια – και θα διατίθενται προς πέντε ( 5 ) ευρώ έκαστο. Τα έσοδα και έξοδα, είναι επίσης αρμοδιότητα της διοργανώτριας.

 

ΑΡΘΡΟ 10. ΕΠΑΘΛΑ

Α) Στο νικητή του SUPER CUP, απονέμεται κύπελλο και 30 μετάλλια.

Β) Στον ηττημένο 30 μετάλλια.

Γ) Στους διαιτητές απονέμεται από ένα μετάλλιο.

Δ) Όλοι οι ποδοσφαιριστές του SUPER CUP, ( και οι αναπληρωματικοί ) οφείλουν να προσέλθουν να παραλάβουν τα έπαθλα και τα μετάλλια, με πρώτο τον ηττημένο και δεύτερο τον νικητή.

Ε) Ποδοσφαιριστές που δεν πειθαρχούν στην πιο πάνω διάταξη, τιμωρούνται με ποινή αποκλεισμού δυο ( 2 ) αγωνιστικών ημερών πρωταθλήματος και διακόσια ( 200 ) ευρώ πρόστιμο και εφόσον διαπιστωθεί υπαιτιότητα του σωματείου και της διοίκησης του, κατά την κρίση της διοργανώτριας, τιμωρείται με απώλεια του πρώτου επίσημου αγώνα του πρωταθλήματος στο οποίο δικαιούται να μετέχει της επόμενης περιόδου και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως πεντακόσια ( 500 ) ευρώ.

 

ΑΡΘΡΟ 11. ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Κάθε τι που δεν προβλέπεται στην παρούσα προκήρυξη θα επιλύεται με απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης με βάση τους ισχύοντες νόμους. Με την αποδοχή της προκήρυξης τα σωματεία αποδέχονται ανεπιφύλακτα το καταστατικό της ΕΠΟ και τους κανονισμούς αυτής που διέπουν το άθλημα.

Η Ε.Π.Σ.Χ. έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα τηλεοπτικής κάλυψης του αγώνα. Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος ραδιοτηλεοπτικών συνεργείων επιτρέπεται μετά από σχετική έγγραφη άδεια της διοργανώτριας.