ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ 2 Τ.Κ. 631 00 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΤΗΛ : 23710 22609 FAX : 23710 24169
www.epshalkidikis.gr

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η
ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2019 – 2020

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χαλκιδικής, αφού έλαβε υπόψιν :
Την αθλητική νομοθεσία που ισχύει σήμερα
Τις διατάξεις του ΚΑΠ όπως αυτές θα ισχύουν κατά την έναρξη της διοργάνωσης του κυπέλλου
και την απόφαση 9 / 12 Ιουλίου 2019 της Ε.Ε. της,

π ρ ο κ η ρ ύ σ σ ε ι

Τη διοργάνωση του Κυπέλλου Χαλκιδικής ( Κύπελλο ερασιτεχνικών ομάδων ) περιόδου 2019 – 2020.

ΑΡΘΡΟ 1. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΜΑΔΩΝ
Στους αγώνες του κυπέλλου Χαλκιδικής, συμμετέχουν υποχρεωτικά, όλα τα σωματεία, Γ΄ Εθνικής, Α΄1 και Α΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας, ενώ, προαιρετική είναι η συμμετοχή για τα σωματεία Β΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας Χαλκιδικής. Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής, μέχρι την Τετάρτη 7 Αυγούστου για σωματεία Γ΄ Εθνικής και Α΄1 Ερ. Κατηγορίας, μέχρι την Πέμπτη 8 Αυγούστου για σωματεία Α’ Ερ. Κατηγορίας και μέχρι την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 για σωματεία Β΄ Ερ. Κατηγορίας, και απαραίτητη προϋπόθεση η χωρίς επιφυλάξεις αποδοχή των διατάξεων του ΚΑΠ και των όρων της παρούσας προκήρυξης. Χρηματικό αντίτιμο συμμετοχής, ορίζεται το ποσό των 100 ευρώ για σωματεία Γ΄ Εθνικής και Α΄1 Ερ. Κατηγορίας και 80 ευρώ για σωματεία Α΄ Ερ. Κατηγορίας. Για τα σωματεία της Β΄ Ερ. Κατηγορίας η συμμετοχή είναι δωρεάν. Επίσης, από την υποχρέωση καταβολής χρηματικού αντιτίμου συμμετοχής εξαιρούνται τα σωματεία που συμμετείχαν στον Τελικό της ίδιας διοργάνωσης περιόδου 2018 – 2019, δηλαδή, ο ΑΡΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ 2005 και ο Π.Ο. ΤΡΙΓΛΙΑΣ, ο οποίος βεβαίως δεν δικαιούται συμμετοχής στο Κύπελλο Χαλκιδικής, αλλά σε αυτό των επαγγελματικών ομάδων. Η μη υποβολή δήλωσης συμμετοχής, ή, υποβολή δήλωσης με όρους, συνεπάγεται τον αποκλεισμό της ομάδας από το Κύπελλο. Η ομάδα αυτή χάνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του πρωταθλήματος στο οποίο μετέχει και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως πεντακόσια ( 500 ) ευρώ ( ΚΑΠ Άρθρο 38 ).

ΑΡΘΡΟ 2. ΚΛΗΡΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Η κλήρωση των αγώνων Κυπέλλου, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019 και ώρα 20:00 σε χώρο που θα γνωστοποιηθεί στα σωματεία προσεχώς, μέσω της ιστοσελίδας της Ένωσης.

ΑΡΘΡΟ 3. ΤΡΟΠΟΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ
Πρώτη φάση : Οι ομάδες συμμετέχουν χωρισμένες σε δυο ομίλους, Βόρειο και Νότιο σε απλούς αγώνες, μέχρι να μείνουν 16 ομάδες ( 8 σε κάθε όμιλο ). Ο νικητής του Τελικού Κυπέλλου θα λάβει ως ανταμοιβή τη δωρεάν συμμετοχή του στο επόμενο πρωτάθλημα και Κύπελλο, ο δε φιναλίστ θα ανταμείβεται με δωρεάν συμμετοχή στην επόμενη διοργάνωση του Κυπέλλου ( μη καταβολή σχετικού παραβόλου ).
Όλοι οι αγώνες μέχρι την ημιτελική φάση, θα διεξαχθούν με το σύστημα των απλών συναντήσεων αποκλεισμού και σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, θα εφαρμόζεται η διάταξη της παρ. 12 του άρθρου 20 του ΚΑΠ ( παράταση και πέναλτι ). Στην ημιτελική φάση οι αγώνες θα είναι διπλοί, εντός και εκτός έδρας. Οι όμιλοι θα ανακοινωθούν στην κλήρωση και θα καθορισθούν με βάση τη γεωγραφική θέση του κάθε σωματείου. Ο Τελικός θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο που θα ορίσει η Ε.Π.Σ.Χ.

ΑΡΘΡΟ 4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΗΜΕΡΕΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ
Οι αγώνες κυπέλλου θα αρχίσουν το Σαββατοκύριακο 31 Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου 2019 και θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο 7 – 8 Σεπτεμβρίου 2019. Στη συνέχεια θα διεξάγονται συνήθως ημέρα Τετάρτη, καθώς και κάθε άλλη ημέρα, όταν αυτό κριθεί σκόπιμο από τη διοργανώτρια.

ΑΡΘΡΟ 5. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
α.- Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η ασφάλιση ΟΛΩΝ των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στο Κύπελλο Χαλκιδικής. H συμμετοχή ανασφάλιστου ποδοσφαιριστή σε επίσημο αγώνα, συνιστά αντικανονική συμμετοχή και, σε περίπτωση ένστασης, το σωματείο του χάνει τον αγώνα και υπόκειται στις κυρώσεις του άρθρου 23 παρ. 9 του ΚΑΠ ( 0 – 3 α/α, – 3 και πρόστιμο έως 800 ευρώ ). Τα minimum αποδεκτά όρια ασφάλισης για κάθε ποδοσφαιριστή είναι : 1) 3.000 ευρώ ανά περιστατικό νοσηλείας / χειρουργικής επέμβασης, μετά από εισαγωγή σε ιδιωτική κλινική με μηδενική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή στα συνολικά έξοδα, είτε αυτός είναι ασφαλισμένος σε δημόσιο ταμείο, είτε είναι ανασφάλιστος. 2) 600 ευρώ ανά περιστατικό εκτός νοσοκομείου με μηδενική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή στα έξοδα, είτε αυτός είναι ασφαλισμένος σε δημόσιο ταμείο, είτε είναι ανασφάλιστος.
β.- Σε όλους τους αγώνες του Κυπέλλου Χαλκιδικής, είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα. Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευμένος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόσωπο που να ασκεί καθήκοντα γιατρού, κατά τα ανωτέρω, ο αγώνας δεν διεξάγεται με υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας η οποία χάνει τον αγώνα με 0 – 3 και της επιβάλλεται χρηματική ποινή 300 ευρώ ( ΚΑΠ άρθρο 16.2α. 2β. ).
Οι ομάδες σε όλους τους αγώνες υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στον διαιτητή :
1.- α) Το δελτίο ατομικών στοιχείων και μεταβολών ( δελτίο ΕΠΟ ) για κάθε ποδοσφαιριστή της αποστολής.
β) Κάρτα υγείας αθλητή ( προσωπική ), στην οποία θα αναγράφονται ευκρινώς, τα στοιχεία του κάθε ποδοσφαιριστή, ήτοι, Αρ. Μητρώου (Δελτίου) ΕΠΟ, Επώνυμο, Όνομα, Πατρός, ημερομηνία γέννησης, Α.Μ.Κ.Α. ποδοσφαιριστή και ημερομηνία θεώρησης. Η ισχύς της κάρτας υγείας αθλητή είναι ετήσια και πρέπει να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης του αγώνα. Η θεώρησή της γίνεται μόνο από καρδιολόγο ή γιατρό με πιστοποίηση ΕΚΑΕ.
γ) Κατάσταση ποδοσφαιριστών οι οποίοι έχουν υπογράψει την «πράξη συναίνεσης» και συναινούν στην επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων, από την ΕΠΟ και τις ενώσεις – μέλη της. Η διοργανώτρια αρχή θα κρατά στην κατοχή της την πρωτότυπη κατάσταση και θα παραδίδει στο Σωματείο θεωρημένο φωτοαντίγραφο αυτής, το οποίο και θα επιδεικνύεται στον διαιτητή του αγώνα.
δ) Κατάσταση ασφαλιζομένων ποδοσφαιριστών με την ονομασία του σωματείου, με θεώρηση ( σφραγίδα, υπογραφή ) της ασφαλιστικής εταιρείας.
ε) “Δελτίο πιστοποίησης προπονητή” ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για όλα τα σωματεία Γ΄ Εθνικής και Α’1 Ερ. Κατηγορίας και μόνο, το οποίο εκδίδεται από την Ένωση, με τα παρακάτω δικαιολογητικά :
* Αίτηση του σωματείου
* Αντίγραφο ταυτότητας προπονητή UEFA / ΕΠΟ με ημερομηνία λήξης 31 Δεκ. 2021 ( τριετίας ).
* Δυο έγχρωμες φωτογραφίες.
* Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599 θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, ότι ο προπονητής δεν εμπίπτει στα κωλύματα που προβλέπονται από το καταστατικό της ΕΠΟ και ότι αποδέχεται στο σύνολό τους όλες τις διατάξεις του καταστατικού και των κανονισμών της ΕΠΟ.
* Επίσημο αποδεικτικό υποβολής της πρόσληψης προπονητή μέσω TAXIS και αντίγραφο ιδιωτικού συμφωνητικού.
* Βεβαίωση εγγραφής του ως μέλους συνδέσμου προπονητών.
* Πληρωμή αντιτίμου 75,00 ευρώ στο ταμείο της Ένωσης.
* Υπογεγραμμένη και θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, υπεύθυνη δήλωση “πράξης συναίνεσης”, εφόσον δεν έχει αποσταλεί.
2.- Ο έλεγχος γίνεται από τον διαιτητή υποχρεωτικά πριν από την έναρξη του αγώνα κατά την εκ μέρους του διαιτητή συμπλήρωση του Φ.Α.
3.- Ο διαιτητής υποχρεούται να ζητήσει τα δελτία των διαγωνιζομένων ποδοσφαιριστών μέχρι την υπογραφή του Φ.Α. για να τα ελέγξει, μόνο για την περίπτωση διατύπωσης ένστασης πλαστοπροσωπίας ( ΚΑΠ 18.3 ).
4.- Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε οποιοδήποτε αγώνα πρωταθλήματος ή Κυπέλλου, χωρίς τα δικαιολογητικά της παρ. 1 α), β), γ), δ) και ε) του παρόντος άρθρου, ο δε διαιτητής υποχρεούται να απαγορεύσει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή για τον οποίο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές. Εάν παρά ταύτα ο ποδοσφαιριστής μετάσχει στον αγώνα, η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική και η υπαίτια ομάδα σε περίπτωση αποδοχής ένστασης ή καταγγελίας υφίσταται τις προβλεπόμενες για την περίπτωση κυρώσεις. Ο δε διαιτητής, τιμωρείται από την αρμόδια πειθαρχική επιτροπή, με ποινή απαγόρευσης διεύθυνσης αγώνων, για τρεις ( 3 ) τουλάχιστον μήνες.
5.- Η γηπεδούχος ομάδα είναι υπεύθυνη να προσκομίσει στον διαιτητή μπάλες σε ικανό αριθμό για τη διεξαγωγή του αγώνα.
* Ο πάροχος πρώτων βοηθειών, σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να φοράει το «ειδικό κίτρινο διακριτικό γιλέκο φωσφοριζέ», το οποίο θα προμηθεύονται με δική τους ευθύνη τα σωματεία και θα διατίθεται από την Ένωση.
* Οι εκτελούντες χρέη δημοσιογράφου στη διάρκεια των αγώνων, υποχρεούνται να φορούν το «ειδικό διακριτικό κόκκινο γιλέκο φωσφοριζέ». Το γιλέκο θα παραλάβουν με την έκδοση της κάρτας ελεύθερης εισόδου για την αγωνιστική περίοδο 2018 – 2019.
Αν παρά ταύτα χρησιμοποιηθεί ποδοσφαιριστής που δεν πληροί τις πιο πάνω προϋποθέσεις, η συμμετοχή του είναι αντικανονική και η υπαίτια ομάδα, σε περίπτωση αποδοχής ένστασης, υφίσταται τις προβλεπόμενες για την περίπτωση κυρώσεις, ενώ ο διαιτητής τιμωρείται από την αρμόδια επιτροπή με τουλάχιστον τρίμηνο αποκλεισμό.

ΑΡΘΡΟ 6. ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ – ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ – ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 21 και 43 του ΚΑΠ.

ΑΡΘΡΟ 7. ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗΣ
Έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 23 και 24 του ΚΑΠ.

ΑΡΘΡΟ 8. ΜΠΑΛΕΣ ΑΓΩΝΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ – ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ
Έχει εφαρμογή το άρθρο 16 του ΚΑΠ.

ΑΡΘΡΟ 9. ΣΤΟΛΕΣ ΟΜΑΔΩΝ
Έχει εφαρμογή το άρθρο 14 του ΚΑΠ.
Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής ποδ/στών στους αγώνες είναι να φορούν σε όλη τη διάρκεια αυτών τη στολή τους η οποία περιλαμβάνει υποχρεωτικά φανέλα, παντελονάκι, κάλτσες, ποδοσφαιρικά υποδήματα και επικαλαμίδες. Η αρίθμηση στην εμφάνιση ( φανέλα – παντελονάκι ) των ποδοσφαιριστών είναι υποχρεωτικά από το 1 έως το 18. Η αρίθμηση στα παντελονάκια είναι προαιρετική. Εφόσον όμως υπάρχει, τότε υποχρεωτικά θα είναι όμοια με της φανέλας.

ΑΡΘΡΟ 10. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΩΝΩΝ – ΑΔΕΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ
Για την εξασφάλιση των αδειών αγώνων υπεύθυνα είναι τα γηπεδούχα σωματεία, σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία. Στον Τελικό Κυπέλλου υπεύθυνη είναι η διοργανώτρια.
Τα εισιτήρια των αγώνων Κυπέλλου θα εκδίδονται με ευθύνη των σωματείων – πλην του Τελικού που τα εκδίδει η διοργανώτρια – και θα διατίθενται προς πέντε ( 5 ) ευρώ έκαστο.
Η Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής παραιτείται των δικαιωμάτων της από το ποσοστό εισπράξεων υπέρ του εκάστοτε
σωματείου.
Η οικονομική διαχείριση του Τελικού Κυπέλλου ( έσοδα και έξοδα ), ανήκει αποκλειστικά και μόνο στη διοργανώτρια. Η τιμή εισιτηρίου για όλους τους αγώνες καθορίζεται σε πέντε ( 5 ) ευρώ.

ΑΡΘΡΟ 11. ΕΠΑΘΛΑ ΤΕΛΙΚΟΥ
α) Στο νικητή του Τελικού, απονέμεται κύπελλο και 30 μετάλλια.
β) Στον ηττημένο του Τελικού κύπελλο και 30 μετάλλια.
γ) Στους διαιτητές του Τελικού απονέμεται από μια πλακέτα.
δ) Όλοι οι ποδοσφαιριστές του Τελικού, ( και οι αναπληρωματικοί ) οφείλουν να προσέλθουν να παραλάβουν τα έπαθλα και τα μετάλλια, με πρώτο τον ηττημένο και δεύτερο τον νικητή.
ε) Ποδοσφαιριστές που δεν πειθαρχούν στην πιο πάνω διάταξη, τιμωρούνται με ποινή αποκλεισμού δυο ( 2 ) αγωνιστικών ημερών πρωταθλήματος και πεντακόσια ( 500 ) ευρώ πρόστιμο και εφόσον διαπιστωθεί υπαιτιότητα του σωματείου, κατά την κρίση της διοργανώτριας, του επιβάλλεται χρηματική ποινή έως οκτακόσια ( 800 ) ευρώ ( ΚΑΠ Άρθρο 47 παρ. 4.β. ).

ΑΡΘΡΟ 12. ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Κάθε τι που δεν προβλέπεται στην παρούσα προκήρυξη θα επιλύεται με απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης με βάση τους ισχύοντες νόμους. Με την αποδοχή της προκήρυξης τα σωματεία αποδέχονται ανεπιφύλακτα το καταστατικό της ΕΠΟ και τους κανονισμούς αυτής που διέπουν το άθλημα.
Η Ε.Π.Σ.Χ. έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων της πρώτης φάσης και η ΕΠΟ της δεύτερης. Αν παρά ταύτα, αγώνας μεταδοθεί χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της διοργανώτριας, η γηπεδούχος ομάδα τιμωρείται με χρηματική ποινή έως οκτακόσια ( 800 ) ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος ραδιοτηλεοπτικών συνεργείων επιτρέπεται μετά από σχετική έγγραφη άδεια της διοργανώτριας.