ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ 2 Τ.Κ. 631 00 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΤΗΛ : 23710 22609 FAX : 23710 24169

www.epshalkidikis.gr

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ( ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ )

Πρωταθλημάτων Α1΄, Α΄ και Β΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας

περιόδου 2019 – 2020.

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χαλκιδικής, αφού έλαβε υπόψη :

Την αθλητική νομοθεσία που ισχύει σήμερα, το καταστατικό της και τους κανόνες παιχνιδιού, τον κανονισμό αγώνων ποδοσφαίρου, τους πίνακες κατάταξης Σωματείων ανά κατηγορία περιόδου 2018 – 2019 και την 9 / 12 Ιουλίου 2019 απόφαση της Ε.Ε. της,

π ρ ο κ η ρ ύ σ σ ε ι

τους αγώνες Α1΄, Α΄ και Β΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας περιόδου 2019 – 2020.

Δικαίωμα συμμετοχής ανά κατηγορία έχουν τα εξής σωματεία :

Α1΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ( 12 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ) :

1. ΝΙΚΗ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 5. Π.Ο. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ 9. Α.Ο. ΧΑΝΙΩΤΗΣ

2. ΤΑ Μ.Κ. ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ 6. ΤΟΡΩΝΑΙΟΣ ΑΦΥΤΟΥ 10. ΘΥΕΛΛΑ ΚΡΗΝΗΣ

3. ΟΛΥΝΘΟΣ ΟΛΥΝΘΟΥ 7. ΑΝΘΕΜΟΥΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ 11. ΑΕΤΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

4. ΑΡΗΣ ΚΑΣ/ΔΡΕΙΑΣ 2005 8. Α.Ο. ΣΑΡΤΗΣ 12. ΗΡΑΚΛΗΣ Ν. ΦΩΚΑΙΑΣ

Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ( 12 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ) :

1. ΦΟΙΝΙΞ ΝΙΚΗΤΗΣ 5. Π.Α.Ο. ΔΟΥΜΠΙΩΝ 9. ΕΛΠΙΣ ΒΡΑΣΤΩΝ

2. ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ 6. ΑΙΓΕΑΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ 10. ΔΙΓΕΝΗΣ ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ

3. ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑΝΟΥ 7. ΗΡΑΚΛΗΣ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ 11. ΑΚΑΝΘΟΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

4. ΔΟΞΑ ΟΡΜΥΛΙΑΣ 8. ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΡΝΑΙΑΣ 12. ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ Ν. ΜΑΡΜΑΡΑ

Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ( 36 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ) :

1. ΝΕΜΕΣΙΣ ΣΥΚΙΑΣ 13. ΧΟΛΟΜΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΗ 25. ΑΕΤΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

2. ΑΠΟΕΛ ΓΕΡΑΚΙΝΗΣ 14. ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΦΛΟΓΗΤΩΝ 26. ΠΑΛΛΗΝΗ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ

3. ΚΟΣΜΟΣ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ 15. ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ 27. ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΓΟΜΑΤΙΟΥ

4. Α.Ε.Σ. ΓΕΡΟΠΛΑΤΑΝΟΥ 16. ΔΟΞΑ ΚΑΛΥΒΩΝ 28. ΑΝΑΓ/ΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

5. ΑΡΙΣ/ΛΗΣ ΣΤΑΓ. ΣΤΡ/ΚΗΣ 17. ΧΟΛΟΜΩΝ Ρ.Π. 29. Π.Ο. ΣΑΡΤΗΣ 2011

6. ΕΛΠΙΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 18. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΑΒΔΟΥ 30. ΠΑΟΚ ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ

7. ΤΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΥΚΙΑΣ 19. Μ. ΑΛΕΞ. ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ 31. ΑΝΑΓ/ΣΗ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ

8. Α.Ο. ΣΗΜΑΝΤΡΩΝ 20. ΑΝΑΓ/ΣΗ ΑΓ. ΠΡΟΔ/ΜΟΥ 32. Α.Ε. ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

9. Α.Σ. ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ 21. ΔΟΞΑ ΚΡΗΜΝΗΣ 33. ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ

10. Α.Σ. ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ 22. ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥ 34. ΕΛΠΙΣ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑ

11. ΝΙΚΗ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗΣ 23. ΑΣΤΗΡ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 35. ΕΡΜΗΣ Ν. ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ

12. ΑΕΤΟΣ ΦΟΥΡΚΑΣ 24. ΑΕΤΟΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ 36. ΑΣΤΕΡΑΣ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ο καθορισμός των ομίλων της Β΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, θα γίνει μετά τη συγκέντρωση του συνόλου των δηλώσεων συμμετοχής των σωματείων και πριν την κλήρωση των αγώνων. Σε περίπτωση που από οποιαδήποτε αιτία υπάρξουν κενά στις κατηγορίες, αυτά θα καλυφθούν από τις αμέσως κατώτερες κατηγορίες με βάση τους πίνακες κατάταξης της περιόδου 2018 – 2019.

ΑΡΘΡΟ 1. ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.

Για να συμμετάσχει μια ομάδα στο πρωτάθλημα, οφείλει να υποβάλλει το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 7 Αυγούστου για την Α΄1 Ερ. Κατηγορία, μέχρι την Πέμπτη 8 Αυγούστου για την Α’ Ερ. Κατηγορία και μέχρι την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 για τη Β΄ Ερ. κατηγορία, δήλωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα στο οποίο δικαιούται, στο ειδικό έντυπο που με μέριμνα της Ένωσης αποστέλλεται στα σωματεία μαζί με την προκήρυξη. Η δήλωση συμμετοχής, συμπληρωμένη υπογεγραμμένη και σφραγισμένη, πρέπει να κατατεθεί στη διοργανώτρια και να συνοδεύεται υποχρεωτικά με το αντίστοιχο για την κατηγορία χρηματικό αντίτιμο :

Α1΄ κατηγορία : 250 ευρώ, Α΄ κατηγορία : 200 ευρώ και Β΄ κατηγορία : 100 ευρώ

Η δήλωση συμμετοχής σημαίνει την ανεπιφύλακτη εκ μέρους των σωματείων αποδοχή των όρων της παρούσας προκήρυξης, του καταστατικού της Ένωσης και του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου.

Επίσης, τα σωματεία υποχρεούνται, μαζί με τη δήλωση συμμετοχής, να κομίσουν στην Ένωση :

1. ΣΥΝΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ / ΔΗΛΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ περί αποδοχής καταστατικού, κανονισμών, εγκυκλίων, οδηγιών και αποφάσεων FIFA, UEFA και ΕΠΟ ( διαβιβάζεται συνημμένα ), θεωρημένο νόμιμα για το γνήσιο της υπογραφής.

2. Γνήσιο αντίγραφο της σύμβασης υπηρεσιών ασφάλισης των ποδοσφαιριστών τους, με ιατροφαρμακευτική ή ασφαλιστική εταιρεία. Η ασφάλεια των ποδοσφαιριστών μπορεί να είναι ομαδική ή ατομική και να καλύπτει τις περιπτώσεις τραυματισμών που προκαλούνται κατά τη διάρκεια των αγώνων, στη δε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης, να παρέχει πλήρη κάλυψη των δαπανών, τουλάχιστον μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ για κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά.

3. Παραχωρητήριο χρήσης γηπέδου από τον Δήμο στον οποίο ανήκει το γήπεδο που θα χρησιμοποιούν και θα περιλαμβάνει ( μαζί με την ομάδα ανδρών ) και τα τμήματα υποδομών του κάθε σωματείου.

4. Υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, με την οποία το σωματείο δηλώνει ότι θα παρέχει όλες τις διευκολύνσεις για την προβολή της χορηγού εταιρείας του πρωταθλήματος, όταν αγωνίζεται ως γηπεδούχος, σύμφωνα με τον τρόπο που θα υποδεικνύει η ένωση με σχετικές εγκυκλίους. Λεπτομέρειες αυτών των υποχρεώσεων των σωματείων θα ανακοινώσει πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων η ένωση, μέσω της ιστοσελίδας της.

5. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η δήλωση συμμετοχής, είναι να μην υπάρχουν χρηματικές οφειλές των σωματείων προς την Ένωση. Για το λόγο αυτό καλούνται όσα σωματεία δεν εξόφλησαν τα χρέη της προηγούμενης περιόδου 2018 – 2019 να το πράξουν το αργότερο μέχρι την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα.

ΑΡΘΡΟ 2. ΚΛΗΡΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η κλήρωση των αγώνων, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019 και ώρα 20:00 σε χώρο που θα γνωστοποιηθεί στα σωματεία προσεχώς, μέσω της ιστοσελίδας της Ένωσης.

ΑΡΘΡΟ 3. ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Τα πρωταθλήματα της A1’ και Α΄ ερασιτεχνικής θα ξεκινήσουν στις 14 – 15 Σεπτεμβρίου, ενώ της Β΄ ερασιτεχνικής θα ξεκινήσει στις 21 – 22 Σεπτεμβρίου 2019.

ΑΡΘΡΟ 4. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Εάν το γηπεδούχο σωματείο δεν εξοφλήσει πριν την έναρξη του αγώνα το σύνολο της δαπάνης διαιτησίας ( αποζημίωση – έξοδα μετακίνησης διαιτητή, βοηθών, παρατηρητή αγώνα και διαιτησίας κ.λπ ), ο διαιτητής δεν διεξάγει τον αγώνα. Ο αγώνας αυτός κατακυρώνεται υπέρ της αντιπάλου ομάδας με τέρματα 0 – 3 και η γηπεδούχος ομάδα τιμωρείται με χρηματική ποινή πεντακοσίων ( 500 ) ευρώ. Μέχρι την εξόφληση της ως άνω δαπάνης διαιτησίας και της χρηματικής ποινής στη διοργανώτρια, δεν ορίζονται αγώνες της ομάδας αυτής, κατακυρώνονται δε υπέρ της αντιπάλου ομάδας.

ΑΡΘΡΟ 5. ΓΗΠΕΔΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Ισχύουν τα οριζόμενα από τα άρθρα 8 και 9 του ΚΑΠ. Ειδικότερα :

α) Εάν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, η διοργανώτρια διαπιστώσει ότι το γήπεδο που έχει δηλώσει μια ομάδα έχει καταστεί «ακατάλληλο», ή ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του και δεν έχει δηλώσει εναλλακτική έδρα σε άλλο γήπεδο, ή αδυνατεί να βρει νέα έδρα, το σωματείο υποχρεούται να δεχθεί ως έδρα του, το γήπεδο που θα ορίσει η διοργανώτρια.

β) Όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες που διαθέτουν το γήπεδό τους για τους αγώνες πρωταθλημάτων, είτε των ιδίων είτε άλλων ομάδων, οφείλουν επί ποινή απαραδέκτου της δήλωσης συμμετοχής, να επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση των γηπέδων αυτών και των εγκαταστάσεων για όλους τους αγώνες της διοργανώτριας.

γ) Σε περίπτωση αγώνων κατάταξης, – ισοβαθμία ομάδων κλπ. – θα ορίζονται κατά την κρίση της διοργανώτριας, γήπεδα ουδέτερα που θα συγκεντρώνουν τις περισσότερες εγγυήσεις – ασφάλεια, ομαλή διεξαγωγή κ.λπ. – και θα εξασφαλίζουν κατά το δυνατό, ίσους όρους για τις διαγωνιζόμενες ομάδες.

δ) Σε περίπτωση επιβολής σε σωματείο, ποινής στέρησης του δικαιώματός του να αγωνίζεται στην έδρα του, η Ένωση, θα ορίζει κατά την απόλυτη κρίση της, τη διεξαγωγή των αγώνων του τιμωρημένου σωματείου – όταν αυτό αγωνίζεται με την ιδιότητα του γηπεδούχου – σε ουδέτερο γήπεδο. Ο ορισμός του γηπέδου θα γίνεται με μέριμνα κατά το δυνατό, το αντίπαλο ( φιλοξενούμενο ) σωματείο να μην μετακινείται σε απόσταση μεγαλύτερη, από αυτή που θα μετακινούνταν, αν δεν υπήρχε η τιμωρία του γηπεδούχου σωματείου. Στην περίπτωση αυτή, το γηπεδούχο – τιμωρημένο – σωματείο, έχει τις υποχρεώσεις των άρθρων 8 και 9 του ΚΑΠ – ετοιμασία γηπέδου, χάραξη γραμμών, δίχτυα κ.λπ.

ε) Όταν έχουν ορισθεί στο ίδιο γήπεδο, την ίδια ημέρα , από την ίδια διοργανώτρια, δυο αγώνες πρωταθλήματος από τους οποίους ο δεύτερος αφορά πρωτάθλημα ανώτερης κατηγορίας και στην περίπτωση που ενδέχεται από τη διεξαγωγή του πρώτου αγώνα να καταστεί ακατάλληλο το γήπεδο, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, ο πρώτος αγώνας θα ματαιώνεται από τον διαιτητή που έχει ορισθεί να τον διευθύνει, προκειμένου να διεξαχθεί ο δεύτερος αγώνας.

στ) Η διοργανώτρια των αγώνων, για τις ανάγκες συμβάσεων χορηγίας που έχει υπογράψει, δικαιούται χρήσης, τουλάχιστον τριών διαφημιστικών πινακίδων σε κάθε γήπεδο τέλεσης των αγώνων. Επίσης, η διοργανώτρια δικαιούται χρήσης ηχητικού και οπτικού διαφημιστικού χρόνου 4 λεπτών, πριν και κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου. Η κατασκευή των διαφημιστικών πινακίδων δεν επιβαρύνει οικονομικά τα σωματεία.

ΑΡΘΡΟ 6. ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ

Ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 9 του ΚΑΠ.

Για τη δυνατότητα της διεξαγωγής ή όχι ενός αγώνα, λόγω αντικανονικότητας του γηπέδου, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο διαιτητής, ο οποίος έχει την υποχρέωση να αναγράφει περί αυτού κάθε σχετική παρατήρησή του στο φ.α. Η φιλοξενούμενη ομάδα, έχει το δικαίωμα να διατυπώνει αντιρρήσεις ή σχετική ένσταση στο φ.α., – για αντικανονικότητα του γηπέδου – πριν την έναρξη του αγώνα. Η ένσταση πρέπει υποχρεωτικά να καταχωρηθεί στο φύλλο αγώνα, ενώ ο διαιτητής οφείλει να απαντήσει επί των θεμάτων της ένστασης, κατά το κλείσιμο του φύλλου αγώνα . Η έλλειψη διχτύων στα τέρματα καθιστά το γήπεδο αντικανονικό σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 7. ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΗΠΕΔΟ

Ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 10 του ΚΑΠ.

Για τη δυνατότητα διεξαγωγής ή συνέχισης ενός αγώνα, από άποψη καταλληλότητας ή μη, του γηπέδου, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει, είναι ο διαιτητής. Οι δε ομάδες, έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται σε οποιαδήποτε απόφασή του, χωρίς δικαίωμα υποβολής ένστασης. Σε ακραίες περιπτώσεις ( καιρικών φαινομένων ή άλλων σπουδαίων λόγων ), επιτρέπεται στη διοργανώτρια η αναβολή αγώνα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ή ανωτέρας βίας, ή άλλων σπουδαίων λόγων, χωρίς χρονική δέσμευση, μετά από σχετική απόφαση του προέδρου της Ένωσης. Η Ένωση, δύναται κατά την κρίση της, να προβεί σε αναβολή προγραμματισμένου αγώνα ή αγώνων, χωρίς χρονικό περιορισμό για λόγους ανωτέρας βίας ( π.χ. διακοπή συγκοινωνιών, θεομηνία, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.λπ ), ή για άλλους σπουδαίους λόγους, με απόφαση του προέδρου αυτής, ενημερώνοντας σχετικά τα ενδιαφερόμενα σωματεία.

ΑΡΘΡΟ 8. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΙΑΡΚΕΙΑ, ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Ισχύουν όσα ορίζουν τα άρθρα 11 και 22 του ΚΑΠ. Ειδικότερα :

α) Το ετήσιο – συνολικό – πρόγραμμα των αγώνων, καταρτίζεται ύστερα από δημόσια κλήρωση και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ένωσης.

β) Τα σωματεία, θα ενημερώνονται για την ημέρα και ώρα τέλεσης των αγώνων τους, μέσω της ιστοσελίδας της Ένωσης ( www.epshalkidikis.gr ).

Η Ένωση θα επικοινωνεί με τα σωματεία – μέλη της, μέσω της ιστοσελίδας της ένωσης, με mail ή fax. Για το λόγο αυτό, τα σωματεία υποχρεούνται να γνωστοποιούν στην Ένωση, τον αριθμό του fax στο οποίο θα μπορούν να δέχονται επιστολές της Ένωσης, καθώς επίσης και να ενεργοποιήσουν το mail το οποίο έχει φτιάξει η ένωση για λογαριασμό του κάθε σωματείου.

γ) Η διάρκεια των αγώνων, θα είναι 90 λεπτά ( δυο ημίχρονα των 45 λεπτών το καθένα ) με 15 λεπτά ανάπαυλα μεταξύ των δυο ημιχρόνων.

Οι αγώνες, θα διεξάγονται συνήθως, Σάββατο απόγευμα, Κυριακή πρωί και Κυριακή απόγευμα, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ημέρα και ώρα, αν παραστεί ανάγκη, κατά την κρίση της διοργανώτριας.

δ) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διοργανώτρια μπορεί να αλλάξει την ώρα και το γήπεδο τέλεσης του αγώνα, υποχρεούται όμως να ειδοποιήσει τα αγωνιζόμενα σωματεία, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα, με fax, ή ηλεκτρονικό μήνυμα ( mail ).

ε) Κάθε αγώνας που θεωρείται επαναληπτέος, διεξάγεται μέσα σε δεκαπέντε ( 15 ) ημέρες, από την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Ένωσης, στο ίδιο γήπεδο που αρχικά είχε ορισθεί, εκτός εάν έχει επιβληθεί τιμωρία έδρας, οπότε ο αγώνας ορίζεται σε ουδέτερο γήπεδο. Σε αυτή τη περίπτωση, πρέπει να ειδοποιούνται οι ομάδες τρεις (3) πλήρεις ημέρες – τουλάχιστον- πριν από την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα.

στ) Αγώνας που διακόπτεται λόγω καιρικών συνθηκών, θα ορίζεται εκ νέου από την αρμόδια επιτροπή, όχι την επόμενη ημέρα, αλλά εντός 15 ημερών, μετά από απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής και θα διεξάγεται ( συνεχίζεται ) με τους ίδιους όρους που υπήρχαν κατά τη στιγμή της διακοπής ( αριθμός τερμάτων και ποδοσφαιριστών, εστίες κ.λπ ).

ΑΡΘΡΟ 9. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

α) Απαγορεύεται η αντικατάσταση ποδοσφαιριστή ο οποίος αποβλήθηκε από τον Διαιτητή.

β) Τακτικός ποδοσφαιριστής ( της αρχικής ενδεκάδας ) που αποβάλλεται πριν το εναρκτήριο λάκτισμα, επιτρέπεται να αντικατασταθεί από αναπληρωματικό, ο δε αριθμός των αλλαγών δεν μειώνεται.

γ) Επιτρέπεται σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, η αντικατάσταση μέχρι τεσσάρων ( 4 ) ποδοσφαιριστών από κάθε ομάδα, ανεξάρτητα από τις θέσεις που αγωνίζονται, απαγορευομένης της επανασυμμετοχής οποιουδήποτε από τους ποδοσφαιριστές που αντικαταστάθηκαν στον ίδιο αγώνα.

δ) Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η ασφάλιση ΟΛΩΝ των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα Α1΄, Α΄ και Β΄ Ερ. κατηγορίας. Η συμμετοχή ανασφάλιστου ποδοσφαιριστή σε επίσημο αγώνα συνιστά αντικανονική συμμετοχή και, σε περίπτωση ένστασης το σωματείο του χάνει τον αγώνα και υπόκειται στις κυρώσεις του άρθρου 23 παρ. 9 του ΚΑΠ ( 0 – 3 α/α, – 3 βαθμοί και χρηματικό πρόστιμο έως 800 ευρώ ).

ε) Τα minimum αποδεκτά όρια ασφάλισης για κάθε ποδοσφαιριστή είναι :

1) 3.000 ευρώ ανά περιστατικό νοσηλείας / χειρουργικής επέμβασης, μετά από εισαγωγή σε ιδιωτική κλινική με μηδενική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή στα συνολικά έξοδα, είτε αυτός είναι ασφαλισμένος σε δημόσιο ταμείο, είτε είναι ανασφάλιστος.

2) 600 ευρώ ανά περιστατικό εκτός νοσοκομείου με μηδενική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή στα έξοδα, είτε αυτό είναι ασφαλισμένος σε δημόσιο ταμείο, είτε είναι ανασφάλιστος.

ΑΡΘΡΟ 10. ΔΕΛΤΙΟ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ – ΔΕΛΤΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ – ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΜΠΑΛΕΣ.

1.Οι ομάδες σε όλους τους αγώνες υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στον διαιτητή :

α) Το δελτίο ατομικών στοιχείων και μεταβολών ( δελτίο ΕΠΟ ) για κάθε ποδοσφαιριστή της αποστολής.

β) Κάρτα υγείας αθλητή ( προσωπική ), στην οποία θα αναγράφονται ευκρινώς, τα στοιχεία του κάθε ποδοσφαιριστή, ήτοι, Αρ. Μητρώου (Δελτίου) ΕΠΟ, Επώνυμο, Όνομα, Πατρός, ημερομηνία γέννησης, Α.Μ.Κ.Α. ποδοσφαιριστή και ημερομηνία θεώρησης. Η ισχύς της κάρτας υγείας αθλητή είναι ετήσια και πρέπει να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης του αγώνα. Η θεώρησή της γίνεται μόνο από καρδιολόγο ή γιατρό με πιστοποίηση ΕΚΑΕ.

γ) Κατάσταση ασφαλιζομένων ποδοσφαιριστών με την ονομασία του σωματείου, με θεώρηση ( σφραγίδα, υπογραφή ) της ασφαλιστικής εταιρείας.

δ) “Δελτίο πιστοποίησης προπονητή” ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για όλα τα σωματεία Α’1 Ερ. Κατηγορίας και μόνο, το οποίο εκδίδεται από την Ένωση, με τα παρακάτω δικαιολογητικά :

* Αίτηση του σωματείου

* Αντίγραφο ταυτότητας προπονητή UEFA / ΕΠΟ με ημερομηνία λήξης 31 Δεκ. 2021 ( τριετίας ).

* Δυο έγχρωμες φωτογραφίες.

* Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599 θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, ότι ο προπονητής δεν εμπίπτει στα κωλύματα που προβλέπονται από το καταστατικό της ΕΠΟ και ότι αποδέχεται στο σύνολό τους όλες τις διατάξεις του καταστατικού και των κανονισμών της ΕΠΟ.

* Επίσημο αποδεικτικό υποβολής της πρόσληψης προπονητή μέσω TAXIS και αντίγραφο ιδιωτικού συμφωνητικού.

* Βεβαίωση εγγραφής του ως μέλους συνδέσμου προπονητών.

* Πληρωμή αντιτίμου 75,00 ευρώ στο ταμείο της Ένωσης.

* Υπογεγραμμένη και θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, υπεύθυνη δήλωση “πράξης συναίνεσης”, εφόσον δεν έχει αποσταλεί.

2.- Ο έλεγχος γίνεται από τον διαιτητή υποχρεωτικά πριν από την έναρξη του αγώνα κατά την εκ μέρους του διαιτητή συμπλήρωση του Φ.Α.

3.- Ο διαιτητής υποχρεούται να ζητήσει τα δελτία των διαγωνιζομένων ποδοσφαιριστών μέχρι την υπογραφή του Φ.Α. για να τα ελέγξει, μόνο για την περίπτωση διατύπωσης ένστασης πλαστοπροσωπίας ( ΚΑΠ 18.3 ).

4.- Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε οποιοδήποτε αγώνα πρωταθλήματος ή Κυπέλλου, χωρίς τα δικαιολογητικά της παρ. 1 α), β), γ), δ) και ε) του παρόντος άρθρου, ο δε διαιτητής υποχρεούται να απαγορεύσει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή για τον οποίο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές. Εάν παρά ταύτα ο ποδοσφαιριστής μετάσχει στον αγώνα, η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική και η υπαίτια ομάδα σε περίπτωση αποδοχής ένστασης ή καταγγελίας υφίσταται τις προβλεπόμενες για την περίπτωση κυρώσεις. Ο δε διαιτητής, τιμωρείται από την αρμόδια πειθαρχική επιτροπή, με ποινή απαγόρευσης διεύθυνσης αγώνων, για τρεις ( 3 ) τουλάχιστον μήνες.

5.- Η γηπεδούχος ομάδα είναι υπεύθυνη να προσκομίσει στον διαιτητή μπάλες σε ικανό αριθμό για τη διεξαγωγή του αγώνα.

6.- Σε όλους τους αγώνες, όλων των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, ανδρών και ακαδημιών είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα. Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευμένος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόσωπο που να ασκεί καθήκοντα γιατρού, κατά τα ανωτέρω, ο αγώνας δεν διεξάγεται με υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας η οποία χάνει τον αγώνα με 0 – 3 και της επιβάλλεται χρηματική ποινή 300 ευρώ.

ΑΡΘΡΟ 11. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ / ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΔ/ΣΤΩΝ.

Έχει εφαρμογή το άρθρο 19 του ΚΑΠ.

1.- Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί εντός εικοσιτετραώρου σε δυο αγώνες του

σωματείου που ανήκει ( ή άλλων ομάδων, Εθνική, Μικτή κ.λπ ). Ο υπολογισμός του εικοσιτετραώρου αρχίζει από το τελευταίο λεπτό συμμετοχής του ποδοσφαιριστή στον πρώτο αγώνα και πρέπει να συμπληρώνεται πριν την έναρξη του δεύτερου αγώνα. Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται απώλεια του δεύτερου αγώνα αν υποβληθεί ένσταση αντικανονικής συμμετοχής από το αντίπαλο σωματείο ( ΚΑΠ 19.2 ).

2.- Απαγορεύεται η συμμετοχή σε ομάδα ανδρών, ποδοσφαιριστή που δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του ( ως συμπλήρωση, νοείται η ημερολογιακή συμπλήρωση των 14 ετών από την ημέρα γενεθλίων και μετά ).

3.- Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, επτά ( 7 ) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε Ελληνικές Εθνικές ομάδες, ή που έχουν την ελληνική ιθαγένεια ( ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο ). Στους ίδιους αγώνες επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α. και η συμμετοχή τους στον αγώνα μέχρι τεσσάρων (4) αλλοδαπών ποδοσφαιριστών που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις Ελληνικές Εθνικές ομάδες. Η αναγραφόμενη έναρξη και λήξη ισχύος στα δελτία αθλητικής ιδιότητας αλλοδαπών ποδοσφαιριστών πρέπει να καλύπτει την συμμετοχή τους στους αγώνες, άλλως η συμμετοχή είναι αντικανονική. Η παράβαση των απαγορεύσεων του παρόντος άρθρου συνιστά αντικανονική συμμετοχή και επισύρει – σε περίπτωση ένστασης – τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

4. Όλα τα σωματεία της Α1’ Ερ. κατηγορίας υποχρεούνται να χρησιμοποιούν σε κάθε τους αγώνα και σε ολόκληρη τη διάρκεια αυτού, τουλάχιστον έναν ( 1 ) ποδοσφαιριστή γεννηθέντα το έτος 1999, ή και μεταγενέστερα. Σε περίπτωση αποβολής του ποδοσφαιριστή αυτού, ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά και χωρίς περαιτέρω κυρώσεις. Η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε αγώνα, κατά παράβαση της ως άνω διάταξης συνιστά αντικανονική συμμετοχή και σε περίπτωση ένστασης επισύρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις ( απώλεια αγώνα με 0 – 3, αφαίρεση τριών ( 3 ) βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα και χρηματικό πρόστιμο έως 800 ευρώ ).

Η διάταξη αυτή ισχύει ΜΟΝΟ όταν η ομάδα αγωνίζεται με 11 ποδοσφαιριστές. Αντιθέτως, ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ στην περίπτωση που μια ομάδα, για οποιοδήποτε λόγο, είτε ξεκινάει τον αγώνα με δέκα ή εννέα ( το λιγότερο ) ποδοσφαιριστές, είτε στη διάρκεια του αγώνα αγωνίζεται με λιγότερους.

5.– Όλα τα σωματεία της Α’ και Β΄ Ερ. κατηγορίας υποχρεούνται να χρησιμοποιούν σε κάθε τους αγώνα και σε ολόκληρη τη διάρκεια αυτού, τουλάχιστον δυο ( 2 ) ποδοσφαιριστές γεννηθέντες το έτος 1999, ή και μεταγενέστερα. Σε περίπτωση αποβολής του ενός ή και των δυο αυτών ποδοσφαιριστών, ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά και χωρίς περαιτέρω κυρώσεις. Η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε αγώνα, κατά παράβαση της ως άνω διάταξης συνιστά αντικανονική συμμετοχή και σε περίπτωση ένστασης επισύρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις ( απώλεια αγώνα με 0 – 3, αφαίρεση τριών ( 3 ) βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα και χρηματικό πρόστιμο έως 800 ευρώ ).

Η διάταξη αυτή ισχύει ΜΟΝΟ όταν η ομάδα αγωνίζεται με 11 ποδοσφαιριστές. Όταν η ομάδα αγωνίζεται με δέκα, είτε λόγω επιλογής είτε λόγω αποβολής, η υποχρέωση ισχύει ΜΟΝΟ για έναν ποδοσφαιριστή γεννηθέντα το έτος 1999 ή και μεταγενέστερα.

Αντιθέτως, ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ στην περίπτωση που μια ομάδα, για οποιοδήποτε λόγο, αγωνίζεται με εννέα ( 9 ) η λιγότερους ποδοσφαιριστές.

Ο έλεγχος για την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων ( 4 και 5 ) ανήκει στον διαιτητή του αγώνα, ο οποίος υποχρεούται να απαγορεύει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών για όλες τις ειδικές περιπτώσεις απαγόρευσης ή περιορισμού συμμετοχής.

6.- Οι ποδοσφαιριστές όλων των σωματείων της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής, οφείλουν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εκδήλωση της Ένωσης ή κλήση για συμμετοχή σε αγώνα ή προπόνηση των μικτών της ομάδων, όταν και εφόσον προσκαλούνται. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας ή άρνησης αυτών, κινδυνεύουν με κλήση σε απολογία από την αρμόδια πειθαρχική επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 12. ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Σε όλα τα γήπεδα των πρωταθλημάτων Α1΄, Α΄ και Β΄ ερ. κατηγορίας θα τοποθετηθεί με μέριμνα, της ανά κατηγορία χορηγού εταιρείας, ειδική κατασκευή – διαφημιστική πινακίδα ( bunner ) στην οποία θα προβάλλεται το λογότυπο της χορηγού εταιρείας του συγκεκριμένου πρωταθλήματος. Ιδιαίτερα κατά τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων του πρωταθλήματος τα γηπεδούχα σωματεία υποχρεούνται να τοποθετούν στο κέντρο του γηπέδου με δική τους ευθύνη, τη διαφήμιση της χορηγού εταιρείας κατά τη διάρκεια της επίσημης εισόδου των δυο ομάδων στο γήπεδο. Στη συνέχεια και πριν την έναρξη του αγώνα, η διαφήμιση πρέπει να τοποθετείται στον χώρο ανάμεσα στους δυο πάγκους. Όλα τα σωματεία, ανεξαρτήτως κατηγορίας, υποχρεούνται να προβάλουν την χορηγό εταιρεία του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχουν, με τον τρόπο που θα τους υποδειχθεί από την διοργανώτρια. Σε περίπτωση μη τοποθέτησης της διαφημιστικής πινακίδας, ο διαιτητής δεν διεξάγει τον αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 13. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΩΝ

Έχει εφαρμογή το άρθρο 20 του ΚΑΠ. Ειδικότερα :

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, λαμβάνονται υπόψιν κατά σειρά τα κάτωθι :

1. Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες.

2. Η διαφορά τερμάτων στους μεταξύ τους αγώνες.

3. Η διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος.

4. Η καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος.

5. Η καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος.

ΑΡΘΡΟ 14. ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΜΗ ΤΕΛΕΣΗ – ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Έχουν εφαρμογή τα άρθρα 17 και 21 του ΚΑΠ.

1α) Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνιστεί ή παραιτηθεί από αγώνα ή αγώνες ή παρουσιάζεται στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους του ελάχιστου επιτρεπομένου ορίου ( 9 ) ποδοσφαιριστές για την έναρξή του, χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, εκτός από την καταβολή κάθε σχετικής δαπάνης, τιμωρείται με απώλεια των αγώνων ( 0 – 3 ) και χρηματική ποινή η οποία κυμαίνεται από πενήντα (50) έως πεντακόσια ( 500 ) ευρώ για κάθε αγώνα.

1β) Αγώνας που δεν τελέστηκε ή δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας ή και των δυο ομάδων, προσμετράται για την έκτιση ποινών μόνον της ανυπαίτιας ομάδας (ποδοσφαιριστών, αξιωματούχων και της ίδιας) και τιμωρείται σωρευτικά ως εξής :

α) Με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0-3, β) Με χρηματική ποινή έως 800 ευρώ αν ο αγώνας δεν αρχίσει και γ) Αν ο αγώνας δεν αρχίσει ή διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του, λόγω παραβάσεων του άρθρου 15 του ΠΚ, εκτός των ανωτέρω ποινών, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με αφαίρεση ενός βαθμού από τον πίνακα βαθμολογίας του πρωταθλήματος που συμμετέχει και τις λοιπές ποινές που προβλέπονται στο αυτό άρθρο (15) του πειθαρχικού κώδικα.

1γ) Εάν μια ομάδα αποχωρήσει από έναν αγώνα μετά την έναρξή του, με αφαίρεση πέντε (5) βαθμών από την τρέχουσα και πέντε (5) βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και χρηματική ποινή έως 800 ευρώ.

ΑΡΘΡΟ 15. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ – ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ

Έχουν εφαρμογή τα άρθρα 23 και 24 του ΚΑΠ.

Ενστάσεις επιτρέπεται να υποβάλλονται μόνο από τις διαγωνιζόμενες ομάδες στους μεταξύ τους αγώνες, για τους παρακάτω αποκλειστικά λόγους :

1. Για αντικανονικότητα του γηπέδου,

2. Για παράβαση των διατάξεων σχετικά με τον ορισμό των διαιτητών ή βοηθών διαιτητών ή την

αντικατάσταση των ορισθέντων,

3. Για αντικανονική διακοπή του αγώνα που οφείλεται σε αναιτιολόγητη και αντίθετη με τους κανονισμούς

απόφαση του διαιτητή,

4. Για εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή διατάξεων από τον διαιτητή που σχετίζονται με τη συμπλήρωση

των ομάδων, μετά την έναρξη του αγώνα,

5. Για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή, που υποχρεωτικά πρέπει να κατονομάζεται. Στην

περίπτωση αυτή πρέπει να αναφέρονται οι συγκεκριμένοι λόγοι στους οποίους στηρίζεται η ένσταση. Η ένσταση αυτή μπορεί να στρέφεται κατά οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή τακτικού ή αναπληρωματικού ο οποίος αγωνίστηκε, από τους αναγραφόμενους στο φ.α.

5α. Κατ’ εξαίρεση είναι υποχρεωτική η καταχώρηση στο φ.α. της ένστασης αντικανονικής συμμετοχής που αφορά ποδοσφαιριστή που αγωνίσθηκε ως αναπληρωματικός χωρίς να έχει αναγραφεί στο φ.α. πριν από την έναρξη του αγώνα και ποδοσφαιριστή που ξανασυμμετείχε σε αγώνα ενώ είχε αντικατασταθεί ή αποβληθεί από αυτόν, ή εάν η ομάδα αγωνιστεί για κάποιο διάστημα με ποδοσφαιριστή παραπάνω.

6. Για πλαστοπροσωπία ποδοσφαιριστή, που πρέπει υποχρεωτικά να κατονομάζεται. Η ένσταση αυτή μπορεί να στρέφεται κατά ενός, περισσοτέρων ή και όλων των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν, που θα πρέπει να κατονομάζονται. Υποβάλλεται μέχρι την υπογραφή του Φ.Α., μετά την λήξη του αγώνα και με την προϋπόθεση ότι ο διαιτητής θα έχει ειδοποιηθεί σχετικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο από τον αρχηγό της ενιστάμενης ομάδας μέχρι τη λήξη της διάρκειας του αγώνα και της τυχόν παράτασής του. Στην περίπτωση αυτή, ο διαιτητής, έχει την υποχρέωση να δώσει εντολή στον ποδοσφαιριστή ή στους ποδοσφαιριστές κατά του οποίου στρέφεται η ένσταση, να μη φύγει από το γήπεδο, μέχρις ότου συγκεντρώσει και καταχωρήσει στο Φ.Α. τα απαραίτητα στοιχεία που θα βοηθήσουν το αρμόδιο όργανο στην εκδίκαση της ένστασης (στοιχεία ταυτότητας, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, χρώμα μαλλιών και ματιών, άλλα εμφανή σημεία, δείγμα υπογραφής κ.λπ). Περαιτέρω στην υποβολή μίας ένστασης πλαστοπροσωπίας ισχύουν τα εξής:

α) ο διαιτητής έχει την υποχρέωση να κρατήσει την κάρτα υγείας και τα δελτία αθλητικής ιδιότητας των αγωνιζομένων ποδοσφαιριστών κατά των οποίων στρέφεται η ένσταση και να τα παραδώσει στη διοργανώτρια μαζί με το Φ.Α. β) Τα προαναφερόμενα ισχύουν και για την περίπτωση αντικατάστασης, αποχώρησης ή αποβολής ποδοσφαιριστή, εφ’ όσον η ένσταση πλαστοπροσωπίας που στρέφεται εναντίον του έγινε πριν ή κατά την αντικατάσταση, αποχώρηση ή αποβολή του. γ) Η άρνηση του ποδοσφαιριστή να συμμορφωθεί στην παραπάνω εντολή του διαιτητή -την οποία ο τελευταίος υποχρεούται να σημειώσει στις παρατηρήσεις του στο Φ.Α.- θεωρείται ως ομολογία του ιδίου και της ομάδας του για τη διάπραξη του παραπτώματος. δ) Η ένσταση της πλαστοπροσωπίας υποβάλλεται προς αποφυγή καθυστερήσεων, ως προς το χρόνο έναρξης και λήξης του αγώνα, στο διαιτητή με σημείωμα, που περιγράφει τους λόγους της ένστασης, με υπογραφή του αρχηγού της ενιστάμενης ομάδας. Το σημείωμα αυτό υποβάλλεται εις διπλούν, υπογράφεται από τον αρχηγό της αντίπαλης ομάδας, αντίγραφο δε αυτού παραλαμβάνει ή αντίπαλη ομάδα. Ο διαιτητής κατά την κρίση του εφ’ όσον δεν καθυστερεί η έναρξη του αγώνα κατά τον προβλεπόμενο χρόνο επιτρέπει την καταχώρησή της στο Φ.Α. διαφορετικά είναι υποχρεωμένος να προβεί στην καταχώρηση κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου ή και μετά το τέλος του αγώνα.

Στην ένσταση πλαστοπροσωπίας απαιτείται ξεχωριστό παράβολο για κάθε ποδοσφαιριστή κατά του οποίου αυτή στρέφεται. Σε περίπτωση δε, που γίνει δεκτή, επιστρέφεται στο ενιστάμενο σωματείο μόνον το παράβολο για τον ποδοσφαιριστή του οποίου διαπιστώθηκε η πλαστοπροσωπία.

7. Κατά του κύρους του αγώνα ο οποίος τελέστηκε μη νόμιμα και κατά παράβαση διάταξης του Κ.Α.Π. ή

εγκεκριμένης προκήρυξης, στην οποία διάταξη, όμως, θα πρέπει ρητά να αναφέρεται ως κύρωση ότι ενδεχόμενη παράβαση της συνιστά αντικανονική διεξαγωγή του αγώνα και χορηγεί την δυνατότητα υποβολής της σχετικής ενστάσεως.

Για τις ενστάσεις που καταχωρούνται στο Φ.Α. ( περιπτώσεις 1, 2, 5α και 6 ), κατατίθεται από την ενιστάμενη ομάδα επί ποινής απαραδέκτου – μέσα σε δυο ( 2 ) εργάσιμες ημέρες από τη διεξαγωγή του αγώνα το χρηματικό αντίτιμο που για όλες τις περιπτώσεις των ενστάσεων, πλην αυτής της πλαστοπροσωπίας ποδοσφαιριστή, ορίζεται στα εκατόν πενήντα ( 150 ) ευρώ, από τα οποία σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης, επιστρέφονται στο ενιστάμενο σωματείο τα εκατό ( 100 ) ευρώ, ενώ τα πενήντα ( 50 ) κρατούνται ως έξοδα παράστασης της αρμόδιας επιτροπής. Αντίθετα, σε περίπτωση απόρριψης της ένστασης, το ποσό των εκατόν πενήντα ευρώ ( 150 ευρώ ) παρακρατείται στο σύνολό του. Σε περίπτωση μη κατάθεσης του χρηματικού ποσού και μόνο για τις περιπτώσεις 1 και 6 του παρόντος άρθρου, κατατίθεται από τη διοργανώτρια η οποία με μέριμνά της το εισπράττει από την υπόχρεη ομάδα.

Οι ενστάσεις των περιπτώσεων 1, 2 και 5α , όπως και αυτή της πλαστοπροσωπίας, υποβάλλονται προς αποφυγή καθυστερήσεων, ως προς το χρόνο έναρξης και λήξης του αγώνα, στο διαιτητή με σημείωμα, που περιγράφει το είδος και τους λόγους της ένστασης, με υπογραφή του αρχηγού της ενιστάμενης ομάδας. Το σημείωμα αυτό υποβάλλεται εις διπλούν, υπογράφεται από τον αρχηγό της αντίπαλης ομάδας, αντίγραφο δε αυτού παραλαμβάνει το αντίπαλο σωματείο. Ο διαιτητής κατά την κρίση του εφόσον δεν καθυστερεί η έναρξη του αγώνα, επιτρέπει την καταχώρησή της στο φ.α., διαφορετικά είναι υποχρεωμένος να προβεί στην καταχώρηση κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου ή και μετά το τέλος του αγώνα. Η συζήτηση των ενστάσεων είναι υποχρεωτική, τυχόν δε παραίτηση της ενιστάμενης ομάδας είναι ανίσχυρη και δεν λαμβάνεται υπόψιν.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή ένσταση ή καταγγελία για οποιοδήποτε λόγο αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστή για παράβαση του ΚΑΠ και των λοιπών κανονισμών της ΕΠΟ, η υπαίτια ομάδα που μετέχει ο ποδοσφαιριστής αυτός, χάνει τον αγώνα με 3-0 τέρματα, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα, της αφαιρούνται τρεις ( 3 ) βαθμοί από το πρωτάθλημα που μετέχει και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως οκτακόσια ( 800 ) ευρώ.

ΑΡΘΡΟ 16. ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Ισχύουν οι διατάξεις του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ και του ΚΑΠ.

ΑΡΘΡΟ 17. ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ισχύουν οι διατάξεις του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ και του ΚΑΠ.

ΑΡΘΡΟ 18. ΣΤΟΛΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Έχει εφαρμογή το άρθρο 14 και 15 του ΚΑΠ.

α ) Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής ποδοσφαιριστών στους αγώνες είναι να φορούν σε όλη τη διάρκεια αυτών, τη στολή τους η οποία περιλαμβάνει υποχρεωτικά φανέλα, παντελονάκι, κάλτσες, ποδοσφαιρικά υποδήματα και επικαλαμίδες. Επίσης, οι αρχηγοί των ομάδων πρέπει να φέρουν στο αριστερό τους χέρι το ειδικό περιβραχιόνιο.

β ) Η αρίθμηση στις φανέλες των ποδοσφαιριστών είναι υποχρεωτικά από το 1 έως το 18. Αντίθετα, προαιρετική είναι η αρίθμηση στα παντελονάκια των ποδοσφαιριστών. Εφόσον όμως υπάρχει, τότε υποχρεωτικά θα είναι όμοια με αυτή της φανέλας.

ΑΡΘΡΟ 19. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ – ΜΠΑΛΕΣ ΑΓΩΝΑ

Τα γηπεδούχα σωματεία είναι υποχρεωμένα για την κανονική διάθεση του γηπέδου, χάραξη γραμμών, δίχτυα κλπ. Κάθε μια από τις διαγωνιζόμενες ομάδες είναι υποχρεωμένη :

α ) Να προσέρχεται στο γήπεδο του αγώνα έγκαιρα πριν την προκαθορισμένη έναρξή του, ανεξάρτητα από τις τυχόν δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ώστε να είναι έτοιμη να αγωνιστεί πέντε τουλάχιστον λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα.

β ) Να είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο φαρμακευτικό υλικό.

γ ) Σε όλους τους αγώνες των πρωταθλημάτων Α΄1, Α΄ και Β΄ Ερ. κατηγορίας ανδρών είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα. Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευμένος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόσωπο που να ασκεί καθήκοντα γιατρού, κατά τα ανωτέρω, ο αγώνας δεν διεξάγεται με υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας η οποία χάνει τον αγώνα με 0 – 3 και της επιβάλλεται χρηματική ποινή 300 ευρώ ( ΚΑΠ άρθρο 16.2α. 2β. ).

Ο πάροχος πρώτων βοηθειών, σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να φοράει το «ειδικό κίτρινο διακριτικό γιλέκο φωσφοριζέ», το οποίο θα παρέχεται από τα γραφεία της Ένωσης.

δ ) Ματαίωση διεξαγωγής αγώνα λόγω αντικανονικότητας του γηπέδου συνεπάγεται για την υπεύθυνη ( γηπεδούχο ) ομάδα, απώλεια του αγώνα ( 0 – 3 ) και χρηματική ποινή έως οκτακόσια ( 800 ) ευρώ.

ε ) Οι εκτελούντες χρέη δημοσιογράφου στη διάρκεια των αγώνων, υποχρεούνται να φορούν το «ειδικό κόκκινο διακριτικό γιλέκο φωσφοριζέ». Το γιλέκο θα παραλάβουν δωρεάν με την έκδοση της κάρτας ελεύθερης εισόδου για την αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020.

ΑΡΘΡΟ 20. ΑΔΕΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Για την εξασφάλιση των αδειών αγώνων υπεύθυνα είναι τα γηπεδούχα σωματεία, σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία.

ΑΡΘΡΟ 21. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Έχει εφαρμογή το άρθρο 13 του ΚΑΠ. Η διοργανώτρια θα ορίζει παρατηρητή αγώνα, κάθε φορά που αυτή κρίνει ότι απαιτείται, αξιολογώντας τον κάθε αγώνα ξεχωριστά. Ο παρατηρητής αγώνα Α΄1, Α΄ και Β΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, θα αποζημιώνεται με δέκα πέντε ( 15 ) ευρώ από το γηπεδούχο σωματείο, δαπάνη που θα προστίθεται στο εξοδολόγιο διαιτησίας του αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 22. ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΙ – ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΙ.

1η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΣΧ ΣΤΑ ΕΘΝ. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2020 – 2021.

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄1 ΣΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ 4 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΣΤΗΝ Α΄1 ΕΡΑΣ/ΚΗ 1 ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ 4 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ Β΄ ΣΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ 1 ΣΩΜΑΤΕΙΟ

2η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΣΧ ΣΤΑ ΕΘΝ. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2020 – 2021.

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄1 ΣΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ 3 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΣΤΗ Α΄1 ΕΡΑΣ/ΚΗ 1 ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ 3 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ Β΄ ΣΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ 1 ΣΩΜΑΤΕΙΟ

3η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΠΣΧ ΣΤΑ ΕΘΝ. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2020 – 2021.

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄1 ΣΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ 3 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΣΤΗΝ Α΄1 ΕΡΑΣ/ΚΗ 2 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ 3 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ Β΄ ΣΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ 2 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

4η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : ΥΠΑΡΧΟΥΝ 3 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΠΣΧ ΣΤΑ ΕΘΝ. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2020 – 2021.

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄1 ΣΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ 3 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΣΤΗΝ Α΄1 ΕΡΑΣ/ΚΗ 3 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ 3 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ Β΄ ΣΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ 3 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

5η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : ΥΠΑΡΧΟΥΝ 4 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΠΣΧ ΣΤΑ ΕΘΝ. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2020 – 2021.

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄1 ΣΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ 3 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΣΤΗΝ Α΄1 ΕΡΑΣ/ΚΗ 4 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΣΤΗ Β΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ 3 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ Β΄ ΣΤΗΝ Α΄ ΕΡΑΣ/ΚΗ 4 ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΑΡΘΡΟ 23. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α΄1 ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ :

1.- Όλα τα σωματεία Α΄1 Ερασιτεχνικής κατηγορίας, υποχρεούνται να διατηρούν τμήματα υποδομών και να συμμετέχουν σε ένα τουλάχιστον από τα πρωταθλήματα τέτοιου είδους που διοργανώνει η ένωση ( Κ-16, Κ-14, Κ-12 και Κ-10 ). Σωματείο Α΄1 Ερ. κατηγορίας που δεν θα δηλώσει συμμετοχή σε ένα τουλάχιστον πρωτάθλημα υποδομών της Ένωσης θα αποκλείεται από το πρωτάθλημα της Α΄1 Ερασιτεχνικής μετά από σχετική απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής. Σε περίπτωση που σωματείο, ενώ έχει δηλώσει συμμετοχή σε κάποιο από τα ως άνω πρωταθλήματα, δεν κατέρχεται ( από οποιαδήποτε αιτία ) να αγωνιστεί σε τρεις ( 3 ) αγώνες αυτού, αποκλείεται από τους υπολειπόμενους αγώνες της Α΄1 Ερ. κατηγορίας μετά από απόφαση της αρμόδιας πειθαρχικής επιτροπής.

2.- Επίσης, όλα τα σωματεία Α’1 Ερ. Κατηγορίας υποχρεούνται να έχουν προπονητή κάτοχο διπλώματος UEFA C’ κατηγορίας τουλάχιστον, καθώς και να εκδίδουν “δελτίο πιστοποίησης προπονητή” στο όνομά του. Σε περίπτωση μη ικανοποίησης του όρου αυτού, ο διαιτητής επιτρέπει να παραμείνουν στον πάγκο της ομάδας, μόνο δυο συνοδοί εκ των οποίων κανείς δεν θα μπορεί να “εκτελεί χρέη προπονητή” κατά τη διάρκεια του αγώνα.

3.- Όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος της Α΄1 Ερ. Κατηγορίας θα διεξάγονται ημέρα Σάββατο και μόνο σε ειδικές περιστάσεις θα ορίζονται άλλες ημέρες σύμφωνα με την κρίση της διοργανώτριας.

Το πρωτάθλημα της Α΄1 Ερασιτεχνικής κατηγορίας, θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο των 12 ομάδων, σε διπλούς αγώνες ( Α΄ και Β΄ γύρος ). Μετά την ολοκλήρωση των διπλών αγώνων ( Α΄ και Β΄ γύρος, 22 αγωνιστικές ) και εφόσον υπάρχουν περιπτώσεις ισοβαθμίας μεταξύ δυο ή περισσοτέρων ομάδων, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του ΚΑΠ, ήτοι :

α) Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η κάθε ομάδα, στους μεταξύ τους αγώνες.

β) Η διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα, στους μεταξύ τους αγώνες.

γ) Η διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα, στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος.

δ) Η καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

ε) Η καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

στ) Αγώνας ( ή αγώνες ) κατάταξης.

Στη συνέχεια, play off και play out, οι πρώτες έξη ομάδες ( θέσεις 1 – 6 ) σε μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών εντός και εκτός έδρας για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας ομάδας Χαλκιδικής ( Play off ) και οι υπόλοιπες έξη ( 7 – 12 ), επίσης σε μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών εντός και εκτός έδρας για την ανάδειξη των ομάδων που θα υποβιβαστούν ( Play out ).

Οι ομάδες στην διαδικασία των play off και play out, θα «μεταφέρουν» μαζί τους και τη βαθμολογία της κανονικής διάρκειας, ως εξής :

PLAY OFF : Ο 6ος της κανονικής διάρκειας ξεκινάει τα play off με μηδέν βαθμούς και οι υπόλοιπες ομάδες με τη βαθμολογική διαφορά τους με τον 6ο, διαιρούμενης με το «τρία». Παράδειγμα : ο 6ος έχει στην κανονική διάρκεια 43 βαθμούς και ο 2ος 56 βαθμούς. Στα play off θα ξεκινήσουν, ο 6ος με μηδέν και ο 2ος με 13/3 = 4 βαθμούς ( Όταν η διαίρεση δίνει δεκαδικό αριθμό, κάτω του 0,50 στρογγυλοποιείται προς τον προηγούμενο, αν είναι άνω του 0,50 στρογγυλοποιείται προς το επόμενο ακέραιο αριθμό ).

PLAY OUT : Η ίδια διαδικασία :

Ο 12ος ξεκινά με 0 βαθμούς τα play out και οι υπόλοιποι με τη βαθμολογική τους διαφορά με αυτόν ( 12ο ) διαιρούμενη με το «τρία», όπως ακριβώς και στην περίπτωση των play off.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην ειδική βαθμολογία των play off και play out, σε βαθμούς και τέρματα των μεταξύ τους αγώνων, τότε λαμβάνονται κατά σειρά υπόψιν τα ακόλουθα :

α) Η βαθμολογία των ισοβαθμούντων σωματείων, στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

β) Το σύνολο των βαθμών στους μεταξύ τους αγώνες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

γ) Η διαφορά τερμάτων στους μεταξύ τους αγώνες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

δ) Η διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

ε) Η καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ :

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ :

Το πρωτάθλημα της Α΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, διεξάγεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως αυτό της Α΄1 Ερ. Κατηγορίας, όπως και οι φάσεις των play off και play out.

Σε περίπτωση που το πρωτάθλημα διεξαχθεί – από ανάγκη – με λιγότερες από δώδεκα ομάδες τότε τροποποιείται ( μειώνεται ) σε όλες τις περιπτώσεις, ο αριθμός των ομάδων που υποβιβάζονται από την Α΄κατηγορία, ως εξής : Για πρωτάθλημα 11 ομάδων, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης οι πρώτες έξη ( 6 ) ομάδες στην κατάταξη θα αγωνιστούν στα play off και οι τελευταίες πέντε ( 5 ) στα play out. Στην περίπτωση αυτή υποβιβάζονται από την Α΄ κατηγορία, όσες ομάδες προβλέπει το άρθρο 22 της παρούσης, μειούμενες κατά μια, ανά περίπτωση.

Για πρωτάθλημα 10 ομάδων, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης οι πρώτες έξη ( 6 ) ομάδες στην κατάταξη θα αγωνιστούν στα play off και οι τελευταίες τέσσερις ( 4 ) στα play out. Στην περίπτωση αυτή υποβιβάζονται από την Α΄ κατηγορία, όσες ομάδες προβλέπει το άρθρο 22 της παρούσης, μειούμενες κατά δυο, ανά περίπτωση, κ.ο.κ.

Όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος της Α΄ Ερ. Κατηγορίας θα διεξάγονται ημέρα Κυριακή και μόνο σε ειδικές περιστάσεις θα ορίζονται άλλες ημέρες σύμφωνα με την κρίση της διοργανώτριας.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ :

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ :

Το πρωτάθλημα της Β΄ Ερ. Κατηγορίας θα διεξαχθεί σε δυο γύρους, σε διπλούς αγώνες εντός και εκτός έδρας, χωρίς την διαδικασία των play off αγώνων. Όμιλοι θα σχηματισθούν, αναλόγως με τις συμμετοχές, με μέριμνα, ο κάθε όμιλος να ΜΗΝ απαρτίζεται με περισσότερες από 10 ομάδες.

Το πρωτάθλημα της Β΄ Ερ. Κατηγορίας θα διεξάγεται συνήθως, Σάββατο απόγευμα, Κυριακή απόγευμα, Κυριακή πρωϊ, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ημέρα και ώρα κριθεί απαραίτητο από την αρμόδια επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 24. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής αναθέτει στα σωματεία τη διαδικασία έκδοσης και διάθεσης των εισιτηρίων στους αγώνες τους, παραιτείται δε, των δικαιωμάτων της από το ποσοστό εισπράξεων υπέρ του εκάστοτε σωματείου. Η τιμή εισιτηρίου για όλες τις κατηγορίες καθορίζεται σε πέντε ( 5 ) ευρώ.

ΑΡΘΡΟ 25. ΕΠΙΛΥΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Οι πάσης φύσεως διαφορές που ανακύπτουν από την εφαρμογή και ερμηνεία του ΚΑΠ του καταστατικού και των εν γένει κανονισμών της ΕΠΟ που ισχύουν για το ποδόσφαιρο και αφορούν τις ενώσεις, τις ομάδες που μετέχουν στους πάσης φύσεως αγώνες, καθώς και οποιοδήποτε πρόσωπο που συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση και ιδιότητα με αυτές, ή που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο και ιδιότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου, επιλύονται από τα αρμόδια θεσμοθετημένα ποδοσφαιρικά όργανα, που καθορίζονται στο καταστατικό και τους κανονισμούς της ΕΠΟ, απαγορευομένης σε κάθε περίπτωση προσφυγής στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια.

ΑΡΘΡΟ 26. ΕΠΑΘΛΑ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη θέση σε κάθε όμιλο όλων των κατηγοριών, θα βραβευθούν από την Ένωση με την απονομή κυπέλλου. Επίσης, κύπελλο ήθους θα απονεμηθεί στις ομάδες που θα τελειώσουν το πρωτάθλημα χωρίς καμιά ποινή.

ΑΡΘΡΟ 27. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Έχει εφαρμογή το άρθρο 12 του Κ.Α.Π., ειδικότερα :

Σε περίπτωση που υπάρξει αποχή Διαιτητών για οποιοδήποτε λόγο, μερική ή ολική ή εφόσον ο αριθμός των εν ενεργεία Διαιτητών δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αγώνων των πρωταθλημάτων της Ένωσης, το Δ.Σ. αυτής μπορεί κατά τη διακριτική του ευχέρεια :

α ) Να ζητά δια της Ε.Δ. της Ένωσης τον ορισμό διαιτητών, από άλλη Ένωση, για την κάλυψη όλων ή ορισμένου αριθμού αγώνων. Σε περίπτωση άρνησης αυτής να ορίσει διαιτητές, τον ορισμό διενεργεί υποχρεωτικά η Κ.Ε.Δ. / Ε.Π.Ο.

β ) Να χρησιμοποιεί κατ’ εξαίρεση φιλάθλους σαν διαιτητές και βοηθούς διαιτητές για τη διεξαγωγή των αγώνων των πρωταθλημάτων της, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στην παρ. 9 του άρθρου 12 του ΚΑΠ, με την προϋπόθεση είτε της έγγραφης ανεπιφύλακτης συμφωνίας της πλειοψηφίας των 2 / 3 των ανά κατηγορία διαγωνιζομένων σωματείων, είτε της αναφοράς του ως άνω τρόπου στην προκήρυξη.

Ο παραπάνω τρόπος χρησιμοποίησης φιλάθλων ως διαιτητών και βοηθών διαιτητών είναι καθ’ όλα έγκυρος και η τυχόν άρνηση του σωματείου να κατέλθει σε αγώνα με φιλάθλους – διαιτητές επιφέρει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 21 παρ. 3 του ΚΑΠ συνέπειες.

γ ) Σε περίπτωση αποχής διαιτητών ή ομαδικών ή πολλαπλών ατομικών κωλυμάτων από αγώνες, οι απέχοντες διαιτητές τίθενται αυτοδικαίως εκτός ορισμού ή κλήρωσης από κάθε αγώνα Εθνικού ή τοπικού πρωταθλήματος και δεν μπορούν να αξιολογηθούν από την ΚΕΔ/ ΕΠΟ για την αμέσως επόμενη περίοδο.

Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται ακυρότητα του αγώνα και παραπομπή των υπαιτίων διαιτητών καθώς και των μελών της επιτροπής που τους όρισε για πειθαρχικό έλεγχο.

* Ο ορισμός διαιτητή ή βοηθού με την ως άνω διαδικασία θα πρέπει να σημειώνεται στο φύλλος αγώνος.

* Τη φετινή περίοδο οι διαιτητές που θα διευθύνουν τους αγώνες θα προκύπτουν μετά από ορισμό, από την αρμόδια επιτροπή ( Ε.Δ. / Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής ).

ΑΡΘΡΟ 28. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ – Μ.Μ.Ε.

Η Ε.Π.Σ.Χ. έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων των πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών. Συμβάσεις παραχώρησης ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων που δεν έχουν εγκριθεί από την Ένωση, δεν ισχύουν, απαγορεύεται δε, η ραδιοτηλεοπτική μετάδοση κάθε αγώνα. Αν παρά ταύτα, ο αγώνας μεταδοθεί χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της διοργανώτριας, η γηπεδούχος ομάδα τιμωρείται με χρηματική ποινή έως οκτακόσια ( 800 ) ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος ραδιοτηλεοπτικών συνεργείων επιτρέπεται μετά από σχετική έγγραφη άδεια της διοργανώτριας.

ΑΡΘΡΟ 29. ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Ότι δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη θα επιλύεται με βάση την ισχύουσα αθλητική νομοθεσία και τον ΚΑΠ, μετά από απόφαση της Ε.Ε. της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής ενώ, σε περίπτωση τροποποίησης κανονισμών της Ομοσπονδίας ( ΚΑΠ, πειθαρχικός κ.λπ ) μετά τη σύνταξη της, θα ακολουθήσει τροποποιητική προκήρυξη.