Σαν σήμερα την 28η Οκτωβρίου 1940: Την ημέρα αυτή η Ελλάδα γράφει ιστορία για το ηρωικό «ΟΧΙ» που είπε στην φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι. Φράση η οποία ειπώθηκε δια στόματος του τότε πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά θα καθιερωθεί έκτοτε ως Εθνική επέτειος ή «Επέτειος του ΟΧΙ».

Ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1840 γίνεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κέντρα των Ελλήνων της διασποράς κάθε χρόνο. Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στις δύο χώρες. Συνήθως οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη.

Εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εορτή και αργία. Επίσης, σε πολλές χώρες του κόσμου, ελληνικές κοινότητες γιορτάζουν την Επέτειο του «ΌΧΙ». Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941.

Το ΟΧΙ του Μεταξά

Ουσιαστικά μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Χρόνια πολλά στην ΕΛΛΑΔΑ μας και σε όλους τους ΕΛΛΗΝΕΣ.